Siirry sisältöön
Vanhenevan koiran ruokinta

Vanhenevan koiran ruokinta

Koiran vanhetessa kannattaa kiinnittää katse koiran ruokavalioon, sillä ikääntyessä koiran ravintotarpeet muuttuvat aikuisiän ravintotarpeisiin verrattuna. Vanhan koiran elimistö tarvitsee enemmän hyvälaatuista proteiinia pitääkseen lihasmassaa ja vastustuskykyä yllä, sillä sen elimistö ei enää hyödynnä ravintoaineita yhtä tehokkaasti kuin nuoren aikuisen koiran elimistö. Myös koiran luontainen aktiivisuus laskee iän myötä ja ylipainon kertyminen varhaisessa seniori-iässä on tyypillistä.

Sisältö:

Koiran vanhenemisen merkit
Vanhan koiran ruokinta
Ylipaino kertyy helposti vanhetessa
Nivelvaivat ovat yleisiä vanhalla koiralla
Hammasongelmat voivat ilmetä koiran ikääntyessä

Koiran vanhenemisen merkit

Koirilla vanheneminen alkaa koiran koosta riippuen noin 5-8 vuoden iässä. Suurilla koirilla elinikä on lyhyempi ja vanhenemisen merkkejä voi huomata jo 5 vuotiaana. Pienillä koirilla pidemmästä eliniästä johtuen vanheneminen lykkääntyy hieman myöhemmäksi ja merkit tulevat näkyviin yleensä 7-8 vuoden iässä.

Jokainen koira on yksilö ja vanhenee omassa tahdissaan, joten omistajan on hyvä tarkkailla koiran ulkoista olemusta ja päivittäistä aktiivisuutta näiden ohjeikävuosien lähestyessä. Seniori-ruokaan on hyvä siirtyä mieluummin hieman aikaisessa vaiheessa kuin myöhään.

Koiran ikääntymisen merkkejä ovat:

  • Harmaantuvat karvat koiran kuonon ja silmien ympärillä
  • Turkin kiillon vähentyminen aiempaan verrattuna
  • Koiran nivelten jäykkyys esimerkiksi makoilun jälkeen (varsinkin suurilla koirilla)
  • Koiran päivittäisen aktiivisuuden lasku: koira ei enää jaksa ”hötkyillä turhasta”

Vanhan koiran ruokinta

Oikeanlainen ruokinta helpottaa koiran elämää vanhana. Koiran ravintotarpeet ovat myös vanhetessa sidoksissa sen ruumiinrakenteeseen ja aktiivisuuteen. Luontaisesti rasvaa varastoiva, paljon makoileva koira tarvitsee vanhanakin kevyemmän ruokavalion kuin paljon ulkoileva ja liikkuva kevytrakenteinen koira. Kuitenkin harrastuskoirien kohdalla aktiivisuus vähenee yleensä enemmän verrattuna jo valmiiksi makoilevaan seurakoiraan, joten ruokavaliossa tarvitaan enemmän muutoksia.

Vähemmän rasvaa, lisää proteiinia

Nyrkkisääntönä vanhenevan koiran ruokavalion suunnitteluun voidaan pitää varhaisessa seniori-iässä rasvan määrän vähentämistä ja laadukkaan proteiinin määrän nostamista. Suurin osa lemmikkikaupoissa myytävistä Seniori-ruoista vastaa tähän tarpeeseen ja ovat verrattuna aikuisen koiran ruokaan verrattuna hieman kevyempiä ja proteiinirikkaampia.

Vanha koira tarvitsee kuitenkin riittävän määrän rasvoja ihon ja turkin elastisuuden säilyttämiseksi ja hilseilyn välttämiseksi, joten kaikista rasvattomimmat kevytruoat eivät yleensä ole sopivin vaihtoehto vanhenevalle koiralle. Rasvaa suositellaan ikääntyvän koiran ruoassa olevan vähintään 10-11%, yleensä ruokavalmistajien senior-ruoissa rasvan määrä onkin 12-15%.

Ylipaino kertyy helposti vanhetessa

Ylipainoon erittäin taipuvaisilla ja ylipainoisilla aikuisilla koirilla on tasapainoiltava niiden vanhetessaan kevyemmän ruoan ja vanhuuden tuomien ravintotarpeidein välillä. Koiran aineenvaihdunta hidastuu vanhetessa ja rasvan varastointikyky voi muuttua, jolloin hieman rasvaisempaan seniori-ruokaan siirtyminen on järkevää.

Ylipainoisen koiran rauhallinen aktivointi ja kävelytyksen jatkuminen on erityisen tärkeää, sillä makoileva koira ei kuluta riittävästi energiaa ja lihasmassan pieneneminen vähentää kulutusta entisestään, jolloin ylipainon kierre vaikeutuu ja se saattaa vaikuttaa lyhentävästi koiran elinikään.

Nivelvaivat ovat yleisiä vanhalla koiralla

Nivelvaivat ovat yksi erittäin yleinen vanhenemisen tuoma elämänlaatua heikentävä ongelma vanhenevilla koirilla. Nivelten jäykkyys näkyy useimmiten makoilun jälkeen, kun koira ei nousekaan niin vetreästi ylös kuin aikaisemmin. Toinen merkki nivelten jäykkyydestä tai nivelkivuista on haluttomuus hypätä esimerkiksi autoon tai sohvalle.

Nivelrusto tarvitsee toimiakseen glukosamiinia ja kondroitiinisulfaattia, joita olisi hyvä löytyä vanhevan koiran ruokavaliosta. Useimmiten riittävät määrät näitä lisäravinteita saavutetaan lisäämällä seniori ruoan joukkoon koiran nivelten tueksi tarkoitettuja ravintolisiä. Nivelravinteita löytyy myös lisättyinä suoraan koiran kuivaruokiin, jolloin annostus on yleensä sopiva ennaltaehkäisemään nivelvaivoja.

Hammasongelmat voivat ilmetä koiran ikääntyessä

Koiralla hampaat vaihtuvat noin puolen vuoden iässä aikuishampaisiin ja nämä samat hampaat pysyvät koiralla läpi eliniän. Yleisimpiä hammasongelmia ovat kivulias ientulehdus, hampaan halkeaminen tai vaurioituminen. Jos koira kieltäytyy yllättäen syömästä, kannattaa koira viedä eläinlääkäriin tutkittavaksi.

Hammasongelmia voi ehkäistä harjaamalla koiran hampaita, jolloin hammaskivi ei pääse niin helposti muodostumaan hampaan pinnalle, ienrajaan plakiksi. Liiallinen plakin määrä on yleisin ientulehduksen aiheuttaja. Koiran suuhygieniaan voi vaikuttaa myös ruokavaliolla, sillä lemmikkikaupoista löytyy myös Seniori-ikäisille koirille tarkoitettuja koiranruokia, joissa on plakin syntymistä ehkäiseviä ainesosia.

Myös mekaaninen puruluiden ja purutikkujen pureskelu ehkäisee plakin syntymistä hampaan pinnalle. Kuitenkin vanhan koiran pureskeluinto voi lopahtaa, jolloin hampaiden hyvinvointiin kannattaa panostaa hampaita harjaamalla ja ruokavaliolla.