Siirry sisältöön
Varaudu jouluun ja uuteen vuoteen lemmikin kanssa

Varaudu jouluun ja uuteen vuoteen lemmikin kanssa

Joulu on ihanaa rauhan ja yhdessäolon aikaa, mutta se voi tuoda yllättäviä haasteita lemmikkikoteihin. Tuttu turvallinen koti täyttyy koristeista, uusista tuoksuista, mahdollisista vieraista ja vuoden lopuksi kummallisesta paukkuvasta valonäytöksestä. Näillä vinkeillä varmistat lemmikillekin turvallisen joulun ja uudenvuoden.

Näin valmistaudut lemmikin jouluun:

Huomioi rutiinit ja oma rauha

Vaikka joulu poikkeaa ihmisten arjesta iloisesti, lemmikit ovat onnellisimpia, kun ruokailut ja ulkoilut tapahtuvat tuttuun aikaan. Mikäli talo täyttyy jouluna vieraista tai matkustatte muualle joulun viettoon, on hyvä varmistaa rauhallinen paikka johon lemmikki voi vetäytyä, kun meno käy sille liian huimaksi. Muistathan siis pitää lemmikin rutiineista kiinni myös joulukiireiden keskellä.

Piilota pakkausmateriaalit ja narut

Joulupakettien paperit ja narut ovat lemmikistä kiinnostavia, joten ne on syytä pitää poissa pienten tassujen ulottuvilta. Erityisesti kissat pitävät kiiltävistä paketointinaruista ja leikin lomassa sitä saattaa päätyä vatsalaukkuun. Paketointinaru on hyvin teräväreunaista, joten sen päätyminen suolistoon on vaarallista ja joudutaan usein poistamaan kirurgisesti. Lemmikin omat paketit kannattaa pakata turvallisesti esimerkiksi pahvilaatikkoon tai kääräisemällä sanomalehteen. Tärkeintä on kuitenkin paketin sisältö, eikä ulkonäkö.

Muista myrkylliset joulukukat

Kodin tavallisimmat joulukukat, eli joulutähti, jouluruusu ja hyasintti ovat myrkyllisiä lemmikeille. Joulukukat kannattaa pitää huolellisesti karvakuonojen ulottumattomissa tai jättää kokonaan ostamatta. Myös misteli, rautatammi, amaryllis ja liljakasvit voivat aiheuttaa myrkytysoireita. Turvallisia joulukukkia lemmikkikotiin ovat joulukaktus, tulilatva ja ardisia. Myös täysin myrkyttömät valkoiset tai punaiset ruusut tuovat joulun tunnelmaa.

Joulukoristeiden ja kynttilöiden vaarat

Joulukoristeet on hyvä sijoittaa lemmikin ulottumattomille ja kiinnittää hyvin, etteivät ne päädy lemmikin suun kautta ruuansulatuselimistöön. Joulukuusen kanssa kannattaa huomioida lemmikit sekä varmistaa että kuusi on sijoitettu tukevasti.

Mikäli lemmikki on liian innostunut kuusen koristeista, voi kiinnostavimmat koristeet ripustaa ylemmille oksille. Erityisesti kynttilöiden kanssa kannattaa olla varovainen sillä pöydällä viilettävä kissa tai innostuneen koiran häntä saattaa kumota kynttilän helposti aiheuttaen vaaratilanteen. Pidä kynttilät lemmikkien ulottumattomilla tai käytä turvallisia LED-kynttilöitä.

Varaa lemmikille omat jouluherkut

Joulu on herkuttelun aikaa, mutta lemmikin herkutteluun kannattaa ostaa niille omat joulunamit. Erityisesti joulun alla suklaa, viinirypäleet, rusinat, pähkinät ja taikinat ovat lemmikille vaarallista syötävää sekä usein helposti pihistettävissä pöydältä. Vaikka ruoka ei itsestään ole myrkyllinen, joulun suolaiset ja rasvaiset ruoat voivat aiheuttaa lemmikille epämiellyttävää oloa sekä vatsavaivoja. Katso myös lista koiralle myrkyllisistä ja haitallisista aineista.

Vinkki: Vaikka pyrkisit kaikin tavoin välttämään haaverit, varmista että lemmikin ensiapulaukusta löytyy ainakin hiilitabletit, vetyperoksidi, parafiiniöljy, haavanhoitotarvikkeet, vatsaa rauhoittava lisäravinne ja päivystävän eläinlääkärin puhelinnumero.

Uusivuosi ja ilotulitukset:

Älä vie lemmikkiä ilotulitteiden lähelle

Koiraa tai muuta lemmikkiä ei tule viedä katsomaan ilotulitusta edes tuttuun paikkaan, kuten kotipihalle. Vaikka lemmikki ei olisi aikaisempina vuosina osoittanut pelkoa pauketta ja välkettä kohtaan, voi paniikki laueta joka tapauksessa. Tällöin aidatkaan eivät ole välttämättä este pelästyneelle lemmikille.

Ilotulitteet voivat myös sinkoutua vahingossa lemmikkiä kohti ja tämä jos mikä saa rauhallisimmankin eläimen kauhun valtaan. Ilotulitteiden kovin paukuttelu tapahtuu lain sallimalla ajalla, eli kello 18-02 välillä. Koira kannattaa käyttää iltalenkillä hyvissä ajoin ennen tätä ja tarvittaessa uudelleen myöhemmin yöllä. Ole kuitenkin tarkkana ilotulitteiden varalta myös lain salliman ajan ulkopuolella.

Peitä äänet ja valot

Pyri peittämään ulkoa kantautuva pauke sulkemalla ikkunat ja laita taustalle radio tai televisio peittämään epämiellyttävät äänet. Verhojen sulkeminen tai koiran eristäminen ikkunattomaan tilaan estää koiraa näkemästä välähdyksiä. Myös ruudin haju voi laukaista koirassa pelon. Jos mahdollista, voi koiralle tehdä turvallisen paikan huoneeseen johon äänet ja valot kulkeutuvat huonommin, kuten kylpyhuoneeseen.

Vietä uusivuosi reissussa

Monet maalla sijaitsevat ja lentokenttien läheiset hotellit tarjoavat uudeksi vuodeksi rakettivapaata majoitusta ilotulitteita pelkääville lemmikeille. Jos hotellit ovat jo täynnä, kysy syrjäseudulla asuvilta sukulaisilta tai ystäviltä haluaisivatko he teidät vieraiksi ja viettää rauhallista uuttavuotta yhdessä.

Apua stressiin feromoneista

Raketteja pelkäävät lemmikit voivat saada myös apua rauhoittavista tukituotteista, kuten feromoneista. Esimerkiksi feromoni haihdutin ja suihke yhdessä ovat tehokas apu koiran tai kissan pelkotiloihin.

Katso tukituotteet koiralle
Katso tukituotteet kissalle

Ota talteen hajunäyte

Vaikka lemmikin uuteenvuoteen varautuisi mahdollisimman hyvin, kannattaa joka tapauksessa varmistaa, että lemmikistä on tuore hajujälki etsijäkoirien varalle. Ota lemmikiltä karvatupsu minigrip-pussiin hajujäljeksi.

Muista myös: Kulje ulko-ovista varovasti, käyttäydy itse mahdollisimman rauhallisesti ja varaudu uudenvuoden ajan lenkkeihin tarvittaessa tuplakiinnityksellä. Panta ja valjaat yhdessä varmistavat, ettei panikoiva koira pääse käpälämäkeen.

Rauhallista ja turvallista joulunaikaa!