Siirry sisältöön
Punkki koiralla

Punkki koiralla

Kelien lämmetessä punkit eli puutiaiset heräilevät jälleen lemmikkien ja ihmisten kiusaksi, ja ilmaston lämpenemisen myötä punkkikaudet ovat viime vuosina muodostuneet ennätysmäisen pitkiksi. Aivan pohjoisinta Lappia lukuun ottamatta punkkeja löytyy koko Suomesta, eniten etelästä ja meren ääreltä.

Sisältö:

Punkkien levittämät sairaudet koirilla
Tarttuuko punkki koirasta ihmiseen?
Miten torjua koiran punkit?
Punkintorjunta tuotteet koirille
Punkin irroitus koirasta

Punkkien levittämät sairaudet koirilla

Paitsi että punkit ovat ällöttäviä vierailijoita, punkki-inhoa lisää entisestään tieto niiden levittämistä vakavista sairauksista, joihin voivat sairastua niin lemmikit kuin niiden omistajatkin. Punkin välityksellä koiraan tarttuvia bakteerisairauksia ovat borrelioosi ja anaplasmoosi. Ne voivat siirtyä lemmikkiin aikaisintaan noin vuorokauden kuluttua punkin kiinnittymisestä. Tokikaan kaikki punkit eivät kanna borreliaa; arviolta noin 10-50 % punkeista ovat kantajia ja alueellinen vaihtelu on suurta. Lisäksi tartunnan saaneista vain 5-10 % sairastuu borrelioosiin.

Borrelioosin toteaminen saattaa olla lemmikin kohdalla hankalaa. Ihmiselle tyypillistä punoittavaa rengasta ei yleensä esiinny lemmikin iholla, ja oireet alkavat vasta 2-6 kuukauden kuluttua tartunnasta, jolloin hoidon aloittaminen voi viivästyä epäspesifisten oireiden alkuperää jäljitettäessä. Tyypillisiä borrelioosin oireita koiralla ovat kuume, suurentuneet imusolmukkeet, nivelturvotus ja jalasta toiseen siirtyvä aaltoileva ontuma. Harvinaisia, mutta mahdollisia, ovat munuaisvauriot sekä sydän-, aivo- ja aivokalvontulehdukset.

Anaplasmoosin oireet ilmenevät nopeammin; yleisesti jo 1-2 viikkoa puremasta. Tyypillisiä oireita ovat kuume, ruokahalun puute, unisuus, jäykkyys, lihaskivut ja apaattisuus. Niin borrelioosin kuin anaplasmoosinkin hoitona käytetään antibioottia ja oireet helpottavat nopeasti, mutta huonolla tuurilla eläin voi tästä huolimatta jäädä taudin kantajaksi ja sairaus uusia myöhemmin.

Näiden bakteerisairauksien lisäksi punkit levittävät puutiaisaivokuumeen (TBE) aiheuttavaa virusta, joka tarttuu punkin syljen välityksellä minuuttien sisällä puremasta. Koirilla TBE on erittäin harvinainen. Mahdollisen tartunnan saanut koira voi olla oireeton tai vähäoireinen, mutta toisaalta myös menehtyä sairauteen jopa viikossa. Parantavaa keinoa puutiaisaivokuumeeseen ei ole, mutta ihmiset voivat suojautua siltä rokotteella.

Sairaus Oireet Oireet ilmenee

 Hoito

Anaplasmoosi
 • kuume
 • ruokahalun puute
 • unisuus
 • jäykkyys
 • lihaskivut
 • apaattisuus
1-2 viikkoa puremasta antibiootti
Borrelioosi
 • kuume
 • suurentuneet imusolmukkeet
 • nivelturvotus
 • aaltoileva ontuma
2-6 kuukautta puremasta

antibiootti

Puutiaisaivokuume (TBE) oireeton tai erinäisiä vähäisiä oireita vaihtelevasti

Ei hoitokeinoa, ihmisille rokote

 

Puutiaisaivokuumeen aiheuttama virus tarttuu punkin syljen välityksellä minuuttien sisällä puremasta. Bakteerin siirtyminen puutiaisesta eläimeen vaatii 24-48 tunnin kiinnittymisen.

Tarttuuko punkki koirasta ihmiseen?

Punkki voi oleskella koiran karvapeitteessä pitkiäkin aikoja ennen varsinaista tarttumista koiran ihoon. Punkit usein kuljeskelevat ja etsivät koirasta paikkaa, josta on mahdollisimman helppo ihmeä verta. Koiran karvassa irrallaan kuljeskelevat punkit voivat siirtyä koirasta ihmiseen, kun ihminen on suorassa kontaktissa koiraan esimerkiksi koiraa rapsuttaessa tai muuten käsitellessä.

Toinen tapa punkin siirtymiselle koirasta ihmiseen on yhteisiä pintoja pitkin kulkeutuminen. Näitä yhteisiä pintoja ovat kodissa kaikki pinnat, joita sekä koira että ihminen käyttävät, kuten matot, sohvat, sängyt jne.

Miten torjua koiran punkit?

Punkkien torjunta on tärkeä osa koiran ja omistajan perusterveyden hoitoa. Mikään punkkien torjuntamenetelmä ei ole pomminvarmaa, joten päivittäinen punkkitarkastus näyttelee punkkikauden aikana punkkivälitteisten sairauksien ennaltaehkäisyssä pääroolia.

Verenhimoiset punkinpenteleet odottelevat ulkoilijaa erityisesti rantalepikoissa ja heinikoissa, mutta myös havumetsissä, joten niiden välttely on hankalaa. Ne tavoittelevat kohtia, kuten kyynär- ja nivustaipeet, sukuelimet, pää ja tassunpohjat, joissa verisuonet ovat pinnassa. Punkkikauden aikaan koira kannattaa käydä kirkkaassa valossa läpi vähintään kerran vuorokaudessa, mieluummin kaksikin kertaa.

Mitä lyhyemmän aikaa punkki ehtii olla ihossa kiinni, sitä pienempi todennäköisyys on, että punkki ehtii tartuttaa isäntäeläimeensä punkin kantamia vakavia sairauksia aiheuttavia bakteereja. Bakteerin siirtyminen puutiaisesta eläimeen vaatii 24-48 tunnin kiinnittymisen.

Punkintorjunta tuotteet koirille

Eläinlääkäreiden ja apteekkien myymien sisäisten ja ulkoisten punkkilääkkeiden vaikutus on joko karkottava ja tappava, tai pelkästään tappava. Suosiostaan huolimatta eläinlääkäreidenkään tarjoamat vaihtoehdot eivät anna sataprosenttista suojaa, eivätkä liioin ole täysin riskittömiä.

Punkkilääkkeiden teho perustuu punkin hermoston toiminnan häiriintymiseen ja joillakin koirilla on todettu herkkyyttä punkkilääkkeen vaikuttaville aineille. Ulkoisesti käytettävät lääkkeet leviävät pieninä määrinä myös ihmiseen lähikontaktin myötä. Monille lemmikeille ne aiheuttavat eriasteisia ihoärsytyksiä tai jopa keskushermostollisia oireita. Ole välittömästi yhteydessä hoitavaan eläinlääkäriin, mikäli koirallasi ilmenee punkkituotteista edes pieniä haittavaikutuksia.

Jos koirallasi on tullut haittavaikutuksia punkkilääkkeistä- tai valeluliuoksista, suosittelemme kokeilemaan lääkkeettömiä vaihtoehtoja, kuten punkkihuivia.

Eläinlääkäreiltä ja apteekeista saatavia koirien punkintorjuntakeinoja ovat:

 • Ulkoiset paikallisvaleluliuokset ja pannat: Sekä karkoittavat että tappavat punkin
 • Sisäisesti käytettävät punkkitabletit: “myrkyttävät” koiran veren punkille tappavaksi. Tabletit eivät varsinaisesti karkoita punkkia, vaan tappavat punkin heti sen imaistua koiran verta. Punkki kuivuu ja putoaa itsestään pois koirasta.

Lemmikkikauppojen valikoimista löytyviä tuotteita punkkien torjuntaan koirille:

 • Lääkkeettömät valeluliuokset ja yrttipannat, joiden teho perustuu punkin karkoittamiseen. Nämä yritit ja tuoksut ovat sellaisia, joita punkki luonnollisesti välttelee.
 • Ravintolisiksi luokitellut tabletit, jotka eivät sisällä lääkeaineita. Lainsäädäntö käsittelee ravintolisiltä vaadittuja tutkimuksia eri tavoin varsinaisiin lääkkeisiin verrattuna, joten lääkkeettömienkin tuotteiden tehoa ja/tai turvallisuutta on vedenpitävästi vaikea todentaa.
 • Punkkihuivit, punkkipaidat, punkkihaalarit, joissa punkkeja torjuva permetriini tai Repeltec-teknologia on lisätty kankaan kudokseen.
Punkkisuoja Kesto Toimintatapa Hinta
Seresto Vet -punkkipanta yli 8kg koirille n. 8kk tappava/karkottava n. 65€
Best Friend Repeltec -punkkihuivi huivin ikä, ei kulu karkottava n. 12€
Bravecto -punkkitabletti 10-20kg koiralle n. 3kk tappava n. 39€
Symppis -punkkipanta max. 4kk karkottava n. 14€


Valkosipulin käytöstä punkkien torjunnassa ollaan montaa mieltä. Jotkin lähteet mainitsevat sen hyödyttömäksi, jotkin jopa vaaralliseksi ruoaksi koirille. Kissoille valkosipulia ei suositella lainkaan, mutta koirille kokeilusta ei ole haittaa, kunhan määrät pysyvät maltillisina. Ja tokihan ne pysyvät, sillä myrkytysraja 5 g / elopainokilo saavutetaan 450-900 grammalla valkosipulia 30 kg koiran kyseessä ollessa. Veitsenkärjellinen päivässä ei aiheuta vaaraa, jos koiran vatsa vain kestää valkosipulia.

Punkin irroitus koirasta

Punkin irrotus kannattaa tehdä välittömästi, kun tapaat kiinnittyneen punkin koiran iholta. Mikäli sinulla ei ole käytössä vartavasten koirille suunnattua punkinpoistajaa, pinsetit toimivat myös. Poista punkki pikimmiten käyttäen irroitusvälinettä:

 • pinsetit
 • punkkilasso
 • punkkirauta

Kaikissa punkinirroitusvälineissä on samankaltainen käyttöperiaate:

 1. Liu’uta tarttumavälinettä lemmikin ihoa pitkin punkin alle, jolloin saat otteen riittävän läheltä punkin suuosia.
 2. Älä rusenna tai purista punkkia, jotta ahdistunut punkki ei oksenna puremakohtaan siirtäen mahdollisesti kantamiaan bakteereita.
 3. Irrota punkki rauhallisella kiertoliikkeellä, jolloin punkki hellittää otteensa ja irtoaa yleensä kokonaisena.
 4. Joskus hankalaan paikkaan, kuten korvaan tai silmään, kiinnittynyt punkki vaatii eläinlääkärin apua. Tai toisaalta myös jos koira on hyvin pelokas ja koira ei anna poistaa punkkia, kannattaa pyytää osaavampaa kättä avuksi.

Joskus punkista jää osa koiran ihon alle, vaikka se poistettaisiinkin oikeaoppisesti. Tällöin koiran ihossa käynnistyy paikallinen tulehdusreaktio, joka yrittää työntää punkin osat pois koiran ihon alta. Yleensä alueella esiintyy pientä turvotusta ja iho saattaa olla lämmin. Useimmiten nämä tulehdusreaktiot ovat vaarattomia ja menevät itsestään ohi. Jos tulehdusreaktio leviää tai pitkittyy, kannattaa olla yhteydessä eläinlääkäriin.

Punkin irroituksen jälkeen

Hävitä punkki huolellisesti. Elävänä ympäristöön heitetty punkki voi kiinnittyä lemmikkiin uudelleen tai tuottaa aterioituaan lähiympäristöön muhevan kannan uusia jälkeläisiä. Varmin tapa hävittää punkki on polttaa se tulitikulla tai sytyttimellä.

Desinfioi lopuksi koiran punkinpuremakohta ja käyttämäsi välineet. Puremakohtaan voi jäädä pieni kohouma, joka kuitenkin häviää pois omine aikoineen ajan kuluessa. Joskus osa punkista jää ihoon kiinni punkkia poistettaessa. Ihossa käynnistyy silloin pieni paikallinen tulehdusreaktio, joka työntää osat pois. Iho voi hetken aikaa punoittaa ja olla hieman turvonnut eikä tämä ole vaarallista. Voit käyttää hoitona mietoa paikallisantiseptia. Jos puremakohta tulehtuu pahemmin, kannattaa olla yhteydessä eläinlääkäriin. Irroittamaton punkki pudottautuu isäntäeläimestään itse vasta 3-11 vrk:n kuluttua.