Siirry sisältöön
Miten koiran rotu vaikuttaa ruokintaan?

Miten koiran rotu vaikuttaa ruokintaan?

Koiran rotu vaikuttaa sen ruokintaan, sillä rotutyypilliset erityispiirteet vaihtelevat suuresti eri rotujen välillä. Suurimmat eroavaisuudet eri rotujen ruokinnassa johtuvat rodun koosta. Pienten koirarotujen ruokinta eroaa tietysti suurten koirien ruokinnasta, mutta esimerkiksi turkinlaadulla, kehonrakenteella ja muilla rotutyypillisillä piirteillä on vaikutusta koiran optimaaliseen ruokavalioon.

Sisältö:

Pienten koirarotujen ruokinta
Keskikokoisten koirarotujen ruokinta
Isojen koirarotujen ruokinta
Esimerkkejä rotutyypillisistä erityispiirteistä
Muista nämä rodusta huolimatta

Pienten koirarotujen ruokinta

Pienillä koirilla tarkoitetaan kaikkia noin alle 10 kg painavia rotuja, kuten kääpiösnautseri, chihuahua, pomeranian, mäyräkoira ja venäjäntoy. Pienimmistä roduista käytetään myös usein nimitystä kääpiörodut.

Koostaan huolimatta, monet pienet koirat ovat usein yhtä aktiivisia kuin suuremmat koirat. Tämän vuoksi pienen koiran riittävästä energiantarpeesta on huolehdittava sopivan energiatiiviillä ruoalla, huomioiden koiran aktiivisuus taso ja muistaen tasapaino. Vaikka rodulla ei olisi taipumusta ylipainoon, pienikin koira lihoo helposti liiallisesta ravinnosta, tai jos makupaloja ei huomioida päivän kokonaisenergiatarpeeseen.

Pentuna pienelle koiralle on suositeltavaa syöttää pienten rotujen pennuille suunniteltua kuivaruokaa, jolla varmistetaan riittävä hivenaineiden, mineraalien ja vitamiinien saanti. Pienillä koirilla tämä on erityisen tärkeää, sillä niillä on olemassa vaara yliannostukseen, toisin kuin suuremmilla koiraroduilla.

Pienille koirille on tyypillistä, että uloste on hyvin kovaa, joka johtaa vaikeuksiin kakkaamisessa. Ruoan kuitukoostumuksen on oltava riittävä ehkäisemään tätä ongelmaa, sillä kova ulosteen koostumus johtaa ummetukseen ja olla kivuliasta koiralle.

Pienillä roduilla on myös taipumus kerryttää paljon hammaskiveä, joka tulee poistaa eläinlääkärissä säännöllisesti. Hammaskivenpoiston väliä voidaan kuitenkin pitkittää tarjoilemalla koiralle sen suuhun sopivia nappuloita, eli riittävän pieniä, joita on helppo pureskella. Nappulan koolla on myös vaikutus ulostemassan kovuuteen, sillä pureskeltu nappula sulaa paremmin.

Keskikokoisten koirarotujen ruokinta

Keskikokoisiin koirarotuihin lasketaan kaikki noin 11 - 30kg painavat rodut, kuten labradorinnoutaja, kultainennoutaja, siperianhusky, dalmatiankoira ja bordercollie.

Kuten keskikokoisten koirien painoraja, on siihen luokiteltavien koirien kirjo hyvin laaja. Tämän vuoksi ei voida sanoa, että keskikokoisilla koirilla on kokonsa puolesta ruokinnan erityistarpeita, joten niiden ruokinnassa on huomioitava muut rodun ja yksilön erityistarpeet. Pienemmillä keskikokoisilla roduilla on usein samoja haasteita kuin pienillä roduilla ja isojen keskikokoisten koirien omistajien on hyvä huomioida samat asiat, kuin isojen koirarotujen ruokinnassa.

Koon lisäksi keskikokoisissa koirissa on paljon eri erityispiirteitä, joihin kiinnittää huomiota ruokinnassa. Esimerkiksi turkkiroduilla, eli roduilla joilla on pitkä tai muuten vaativa turkki, kannattaa panostaa turkin kuntoa ylläpitävään ravintoon. Turkin ja ihon hyvinvointiin vaikuttavat erityisesti rasvahapot, jotka edistävät ihon ja turkin hyvinvointia. Rasvahapoilla on myös tärkeä osa koiran nivelten hyvinvoinnissa, joten ne ovat tärkeitä roduilla joilla on tunnetusti nivelongelmia. Roduille, jotka tarvitsevat erityistä tukea nivelille on hyvä sisällyttää ravintoon myös glykosaminoglykaaneja, glukosamiinia ja kondroitiinisulfaattia. Nämä ainesosat tukevat nivelnesteen tuotantoa ja nivelruston uusiutumista.

Isojen koirarotujen ruokinta

Isoja koirarotuja ovat esimerkiksi rottweiler, tanskandoggi, bernhardinkoira ja berninpaimenkoira. Myös monien keskikokoiseksi luokiteltavien rotujen yksilöt, erityisesti urokset, saattavat painonsa puolesta olla isoja koiria. Suurimmista roduista käytetään myös usein nimitystä jättirodut.

Ison koiran ruokinnassa on tärkeintä huomioida riittävä energian, hivenaineiden ja vitamiinien saanti jo pennusta asti. Ravintoarvoiltaan riittämätön ruoka altistaa erityisesti luuston ja nivelet kasvuhäiriöille, koska isojen ja jättirotuisten koirien pennut kasvavat pienten rotujen pentuja nopeammin. Ison koirarodun pennun koko elimistö on kovassa rasituksessa ja korkealaatuisella ravinnolla varmistetaan, ettei pennulle synny kasvuhäiriöitä. Isojen koirien tyypillisiä kasvuhäiriöitä ovat lonkkadysplasia, kyynärnivelen kasvuhäiriö ja sydänviat. Kasvuvaiheessa syntyneet kehityshäiriöt oireilevat tyypillisesti vasta pentuiän jälkeen, eikä niihin ole parannuskeinoa. Huono ruokavalio pentuiällä voi rasittaa koiraa siis sen koko eliniän ajan.

Suuren koiran ruokinnassa kannattaa muistaa ruoan sisällön lisäksi ruokintatavat. Isot ja jättikokoiset koirat ovat alttiita ruoansulatusongelmille, kuten närästykselle ja vatsan turpoamiseen. Pahimmillaan hotkiminen, suuret yksittäiset annokset ja liikunta liian lähellä ruokintaa voivat aiheuttaa mahalaukun kiertymän. Mahalaukun kiertymän oireet ovat oksentelu, yökkiminen, vatsan turpoaminen ja koiran epämukava olo. Jos epäilet mahalaukun kiertymää, toimita koira välittömästi eläinlääkärin hoitoon.

Ruoansulatusongelmien ehkäisyyn auttaa ruoan jakaminen vähintään kahteen pienempään annokseen päivässä, ruokakulhon nostaminen ylös lattiatasosta ja liikunnan välttäminen noin tunti ennen ja jälkeen ruokailun.

Esimerkkejä rotutyypillisistä erityispiirteistä

Alla esimerkkejä suosituista koiraroduista ja niiden ruokinnassa huomioitavista erityispiirteistä. Muista kuitenkin, että jokainen koira on yksilö ja ravinnontarve vaihtelee koiran iän, aktiivisuuden ja muiden erityistarpeiden mukaan.

Mäyräkoiran ruokinta

Mäyräkoira on pitkäselkäinen ja lyhytjalkainen koirarotu, jonka vuoksi sillä on taipumus selkärankavaihoihin ja erityisesti välilevytyrään. Monipuolinen liikunta yhdistettynä oikeanlaiseen ruokavalioon auttaa ennalta ehkäisemään näitä ongelmia.

Mäyräkoiran ruossa tulee olla riittävästi proteiinia, nivelten hyvinvointia tukevia ainesosia ja rasvahappoja. Mäyräkoirilla on myös muiden pienten rotujen tapaan taipumus runsaaseen hammaskiveen, joten ruoaksi on hyvä valita sopivan kokoinen nappula. Myös luiden pureskelu auttaa ehkäisemään hammaskiven kertymistä.

Muista aina, että jokainen koira on yksilö ja ravinnontarve vaihtelee koiran aktiivisuuden mukaan. Mäyräkoirilla painon tarkkailu on erityisen tärkeää selkärankavaivojen ehkäisemiseksi.

Saksanpaimenkoiran ruokinta

Saksanpaimenkoira on keskikokoisen ja ison rodun rajamaastossa. Saksanpaimenkoiran ravintoon tulee kiinnittää huomiota jo pienestä pennusta alkaen. Rodulla on tunnetusti taipumusta lonkka- ja selkävaivoihin, joita voidaan ehkäistä oikeanlaisella ravinnolla tärkeässä kasvuvaiheessa.

Saksanpaimenkoiran pentu kasvaa hitaasti, mutta saavuttaa noin puolen vuoden ikään mennessä puolet aikuispainostaan. Ruokavalion tulee olla pentuaikana riittävän energiatiivistä ja sisältää tarvittavia vitamiineja luuston ja nivelten kasvun tueksi. Toisaalta saksanpaimenkoiran pennun ruokinnassa on huolehdittava, ettei pentu kasva liian nopeasti, sillä liian nopea kasvu altistaa luuston ja nivelten ongelmille aikuisiällä.

Saksanpaimenkoirilla on myös taipumusta herkkävatsaisuuteen, jota voi pyrkiä ehkäisemään ruokkimalla pentua laadukkaan penturuoan lisäksi monipuolisilla lisukkeilla. Herkkävatsaisella koiralla oikean ruoan löytäminen voi vaatia malttia, sillä jatkuva ruoan vaihtaminen voi sekoittaa vatsaa ja ruoan sopivuuden tunnistamisessa voi kestää viikkoja. Kiinnitä ruoan valinnassa huomiota ruoan hyvään sulavuuteen ja riittävään kuitupitoisuuteen.

Aktiivisen saksanpaimenkoiran ravinnossa tulee aikuisiälläkin varmistaa riittävä ravintoaineiden saanti, huolehtien samalla koiran sopusuhtaisesta painosta. Ylipaino rasittaa niveliä ja saattaa pahentaa saksanpaimenkoiralle tyypillisiä lonkka- ja selkäongelmia.

Chihuahuan ruokinta

Chihuahua on pieni, mutta aktiivinen koirarotu, joka tarvitsee kokoonsa nähden runsaasti energiaa. Erityisesti pentuaikana on tärkeä huomioida riittävän energiansaanti ja tasapainoinen vitamiinien, mineraalien ja hivenaineiden määrä ravinnossa. Toisin kuin isommat koirarodut, chihuahualla on vaara esimerkiksi vitamiinien yliannostukseen. Vaara piilee myös monessa ruoassa, joka voi isommalle koiralle olla harmitonta tai aiheuttaa korkeintaan ilmavaivoja. Pienen koon vuoksi on erityisen tärkeää, ettei chihuahua pääse syömään mitään koiralle sopimatonta, kuten suklaata, sipulia tai ksylitolia.

Energiatiiviin ravinnon lisäksi kannattaa kiinnittää huomiota nappulaan kokoon ja muotoon, jotta se olisi helposti pureskeltavaa. Chihuahualla on muiden pienten rotujen tapaan taipumus runsaaseen hammaskiveen, joka hoitamattomana johtaa ientulehduksiin ja sitä kautta ennenaikaisiin hampaiden irtoamisiin. Liian pieni tai liian suuri nappula ei kannusta pientä koiraa huolelliseen pureskeluun.

Chihuahualla on myös taipumus kovaan ulosteeseen, joten hyvin sulava ja helposti pureskeltava ravinto auttaa pitämään kakan koostumuksen riittävän notkeana. Kiinnitä myös huomiota ruoan kuitupitoisuuteen.

Labradorinnoutajan ruokinta

Labradorinnoutajat ovat tunnettuja hyvästä ruokahalustaan ja ovatkin erittäin persoja kaikelle ruoalle. Taipumuksen on tutkittu olevan todennäköisesti geneettinen, joten koulutuksella voi olla hankala hillitä labradorinnoutajan ruokahalua. Tästä johtuen labradorinnoutajan ruokinnassa on tärkeä kiinnittää huomiota siihen, ettei koiralle kerry ylipainoa.

Siinä missä muillakin roduilla, labradorinnoutajan pennulle tulee antaa ravitsevaa ruokaa pentuiässä. Yleensä tässä vaiheessa omistajan ei tarvitse vielä huolehtia ylipainosta, vaan panostaa laadukkaaseen ravintoon, joka tukee nopeasti kehittyvää luustoa ja niveliä.

Aikuisena ruoalle persolle labradorinnoutajalle voi olla hyvä valita hieman vähäenergisempi ruoka, jota voi tarjoilla suuremman määrän. Lisäksi kannattaa kiinnittää huomiota ruoan kuitupitoisuuteen, sillä kuidut lisäävät kylläisyyden tunnetta. Kylläisyyden tunnetta voi kasvattaa myös hidastamalla ruokailua, eli tarjoilemalla ruoan ahmimisenestokupista tai piilottelemalla sitä esimerkiksi aktivointimattoon, ruohikolle tai vaikka kongiin. Raskasrakenteisena koirana ravinnossa on hyvä olla myös niveliä tukevia ainesosia.

Muista nämä rodusta huolimatta

  • Jokainen koira on yksilö ja ravinnontarve vaihtelee myös saman rodun edustajien välillä koiran iän, aktiivisuuden ja muiden erityistarpeiden mukaan.
  • Koiran ravintoa voi myös joutua säätämään eri ajanjaksoina. Esimerkiksi harrastuskoirilla on aktiivisempia treenikausia, metsästyskoirat tarvitsevat lisäenergiaa metsästyskaudella ja uimisesta innostunut koira voi tarvita erityistä tukea iholle kesällä.
  • Rodusta riippumatta pentuaika on ruokinnan kannalta tärkein ajanjakso, milloin koiran ravinnon tulee olla tasapainossa kasvuhäiriöiden välttämiseksi. Isompien koirarotujen pennuilla tämä on kriittistä, sillä suuri aikuispaino on kova rasitus koiralle, jonka luusto ja nivelet eivät ole kehittynyt kunnolla.
  • Ruokintatavalla ei ole merkitystä, mikäli koira saa kaikki tarvitsemansa energian, vitamiinit, mineraalit ja hivenaineet ruoasta. Laadukas kuivaruoka on turvallisin valinta, mutta märkäruoka ja raakaruokinta ovat myös oikein toteutettuina hyviä tapoja. Raakaruokinnassa on kuitenkin oltava tarkkana, jotta koira saa kaikki tarvitsemansa ravintoaineet, eikä siihen ole suositeltavaa siirtyä ilman asiaan perehtymistä.
  • Ravinnon lisäksi on hyvä huomioida miten koiraa ruokintaan. Pientä pentua ruokitaan tietysti useita kertoja päivässä, mutta aikuisen koiran ruoan annostelu pienemmissä osissa voi olla hyvä herkkävatsaisille koirille. Ahmimisenestokuppi on hyvä valinta hotkijalle ja suuremman koiran on helpompi syödä korotetulta astialta. Myös ruoan piilottaminen tai esimerkiksi nurmikolle levittäminen tarjoaa koiralle lajityypillistä aktiviteettia ruokailun yhteydessä.