Siirry sisältöön
Koiralle vaaralliset aineet ja ensiapu

Koiralle vaaralliset aineet ja ensiapu

Koiran suuhun saattaa päätyä huomaamatta mitä tahansa — aineita tai esineitä, jotka voivat olla koiran terveydelle hengenvaarallisia tai muuten vahingollisia. Muista aina, että koirat reagoivat haitallisiin ruokiin ja esineisiin eri tavoin ja mahdolliset oireet saattavat ilmetä viiveellä. Jos epäilet koirasi syöneen jotain vahingollista, on hyvä konsultoida eläinlääkäriä, vaikka näkyviä oireita ei olisi ilmennyt.

Sisältö:

Kuinka toimia jos koira on syönyt jotain sopimatonta
Auton jäähdytysneste ja tuulilasineste
Alkoholi
Avokado
Hiiva
Kasvikset
Kofeiini
Ksylitoli
Luut
Macadamiapähkinät
Maito
Maissintähkä
Muskottipähkinä
Nikotiini
Persikat
Pähkinät
Raparperi
Rotanmyrkky
Rusinat
Sienet
Sinilevä
Sipuli
Suklaa
Suola
Särkylääkkeet
Taikina
Tammenterhot
Vierasesineet
Viinirypäleet

Kuinka toimia, jos epäilet koiran syöneen jotain sopimatonta:

1. Koita selvittää mitä koira on syönyt ja kuinka paljon
2. Aloita ensiapu
3. Jos et tiedä kuinka toimia, ota yhteyttä eläinlääkäriin

Auton jäähdytysneste ja tuulilasineste

Jäähdytysnesteet ja tuulilasinesteet sisältävät glykolia, joka on koirille erittäin hengenvaarallista. Noin 40 kiloinen koira voi kuolla glykolimyrkytykseen jo alle kahden desilitran annoksesta ja pienemmälle koiralle riittää paljon vähempi. Valitettavasti glykoli on makeaa ja siksi koiran mielestä houkutteleva aine. Glykolia koiraa pääsee nuolemaan helposti esimerkiksi autotallin lattialta ja maasta, joten ole huolellinen käsitellessäsi tätä sisältäviä aineita.

Vaarallisuus: Hengenvaarallinen
Oireet: Pahoinvointi, kova jano, huojuminen, tasapainohäiriöt ja kouristelu
Ensiapu: Ota yhteyttä eläinlääkäriin välittömästi

Alkoholi

Alkoholi humalluttaa koiraa kuten ihmistä. Se aiheuttaa koordinaatiohäiriöitä ja voi pienenäkin määränä vaurioittaa koiran maksaa, sillä se ei pysty käsittelemään alkoholia tehokkaasti. Alkoholimyrkytys voi johtaa maksavaurioihin ja hoitamattomana jopa koiran kuolemaan. Alkoholia on alkoholijuomien lisäksi myös käynneissä marjoissa ja hedelmissä, sekä joissain lääkkeissä.

Vaarallisuus: Riippuu nautitusta määrästä ja koiran koosta
Oireet: Oksentelu, hengityksen hidastuminen, vapina, ripuli, rytmihäiriöt
Ensiapu: Hoito riippuu alkoholimyrkytyksen asteesta, ota yhteyttä eläinlääkäriin

Avokado

Avokadon sisältämä persiinitoksiini on monille eläimille haitallista ja aiheuttaa nesteen kertymistä rintaonteloon ja keuhkoihin, joka vaikeuttaa hengitystä ja voi johtaa kuolemaan. Myrkyllisen persiinin lisäksi avokadon kivi voi aiheuttaa suolistotukoksen. Tällä hetkellä ei tiedetä varmaksi kuinka suuri annos avokadoa aiheuttaa myrkytyksen, joten avokadoa ei tule antaa koiralle edes pienessä määrin.

Vaarallisuus: Riippuu nautitusta määrästä ja koiran koosta
Oireet: Hengitysvaikeudet, voimakas oksentelu ja ripuli
Ensiapu: Ota yhteyttä eläinlääkäriin, jos koiralle ilmenee myrkytysoireita

Hiiva

Hiiva aiheuttaa koiran vatsassa käymisreaktion ja muodostaa alkoholia. Pienissä määrin hiiva aiheuttaa koiralle pääasiassa epämukavuutta eikä johda mihinkään vaarallisempaan.

Vaarallisuus: Aiheuttaa yleisimmin epämukavuutta koiralle
Oireet: Koordinaatiohäiriöt, vatsavaivat
Ensiapu: Tarkkaile koiraa ja varmista ettei koira loukkaa itseään. Mikäli koira on nauttinut suuren määrän hiivaa tai ilmenee myrkytysoireita, konsultoi eläinlääkäriä.

Kasvikset

Kasvikset ja juurekset ovat kypsennettyinä ja pilkottuina koiralle sopivan kokoisiksi paloiksi hyvä lisä koiran ruokavalioon. Raakana nautittuina tietyt kasvikset, kuten nauriit tai kaalit, voivat kerryttää vatsalaukkuun kaasua ja aiheuttaa epämiellyttävää oloa. Kokonaiset tai suuret palat juureksia voivat myös aiheuttaa suolitukokset. Ongelmien välttämiseksi paras keino on kypsentää kasvikset ennen kuin tarjoaa niitä koiralle.

Vaarallisuus: Aiheuttaa yleisimmin epämukavuutta koiralle
Oireet: Vatsavaivat, oksentelu, ripuli
Ensiapu: Tarkkaile koiraa ja jos epäilet että kyseessä on suolitukos, voit antaa koiralle parafiiniöljyä ja seurata suolen toimintaa. Jos suoli ei ala toimimaan, soita eläinlääkäriin.

Kofeiini

Kofeiinia koira pääsee nauttimaan esimerkiksi kahvista, teestä tai virvoitusjuomista. Koiran elimistössä kofeiini muuttuu teofylliiniksi, eli samaksi aineeksi kuin suklaan teobromiini. Kofeiini vaikuttaa koiraan hyvin samantapaisesti kuin suklaa ja suurena määränä nautittuna voi aiheuttaa myrkytystilan.

10 kiloinen koira voi saada kofeiinimyrkytyksen, jos se nauttii noin 600-850mg kofeiinia. Tämä tarkoittaisi noin 5 kupillista kahvia, joten koiran on vaikea saada kofeiinimyrkytystä juomista. Mikäli käytät kofeiinipillereitä, säilytä ne koirasi ulottumattomilla.

Vaarallisuus: Riippuu nautitusta määrästä ja koiran koosta
Oireet: Myrkytystilanteessa oireina ovat rytmihäiriöt, sydämen tykytys,
Ensiapu: Tarkkailu. Mikäli kofeiinia on nautittu paljon esimerkiksi kofeiinipillereiden muodossa ja koiralla ilmenee myrkytysoireita, ota yhteyttä eläinlääkäriin.

Ksylitoli

Ksylitoli ja muut makeutusaineet aiheuttavat koiran elimistössä voimakkaan insuliinin erityksen, joka johtaa verensokerin laskuun. Tämä voi aiheuttaa koiralle hypoglykeemisen shokin ja johtaa kuolemaan. Jopa 1 purkka kymmentä painokiloa kohden voi aiheuttaa vakavia oireita, joten ksylitoli on koiralle erittäin myrkyllistä.

Mikäli koira on nauttinut ksylitolia, ota yhteyttä eläinlääkäriin välittömästi ja aloita ensiapu.

Vaarallisuus: Hengenvaarallinen
Oireet: Oksentelu, tärinä, kouristelu, shokki, kooma
Ensiapu: Koira tulee välittömästi oksennuttaa. Tämän jälkeen ensiapuna on syöttää koiralle sokeria, kuten hunajaa tai sokerivettä yksi ruokalusikallinen viittä painokiloa kohti puolen tunnin välein. Vaikka koiran oksennuttaminen epäonnistuisi, aloita sokerin syöttäminen.

Luut

Vaikka luut ovat koiran herkkua ja hyväksi hampaille, ne voivat olla vaarallisia koiralle monella tapaa:

Kypsennetty luu on rakenteeltaan erilainen kuin raaka luu ja rikkoutuu teräviksi paloiksi, jotka voivat vahingoittaa koiran suolistoa.

Raaka luu on pääsääntöisesti koiralle vaaraton, mutta tottumattomalle koiralle raaka luu voi aiheuttaa vatsavaivoja, kuten ripulia tai ummetusta.

Kuivatut luut valmistetaan joskus käyttämällä savua, joka voi aiheuttaa myös vatsavaivoja. Valitse siis koiralle luut ja herkut ilman savua.

Näiden ongelmien lisäksi kaikki luut voivat aiheuttaa suolitukoksen, mikäli koira ahnehtii ja jättää luun pureskelematta.

Vaarallisuus: Aiheuttaa yleisimmin epämukavuutta koiralle
Oireet: Vatsavaivat, oksentelu, ripuli
Ensiapu: Tarkkaile koiraa ja jos epäilet että kyseessä on suolitukos, voit antaa koiralle parafiiniöljyä ja seurata suolen toimintaa. Jos koira on syönyt kypsennettyjä luita, syötä koiralle kypsennettyä parsaa. Tankoparsan säikeet käärivät terävät luun palat ja helpottaa niiden prosessointia ulos. Jos suolisto ei toimi, koira vaikuttaa kipeältä tai ulosteen mukana on verta, käänny eläinlääkärin puoleen.

Macadamiapähkinät

Macadamiapähkinät ovat suhteellisen uusi lisä koiralle myrkyllisiin ruokiin ja jo kaksi pähkinää voi johtaa myrkytyksen lisäksi pahimmillaan kuolemaan. Vielä ei tiedetä mikä ainesosa johtaa myrkytykseen, mutta myrkytysoireita voi tulla jo erittäin pienestä määrästä. Koska macadamiapähkinöiden aiheuttamasta myrkytyksestä ei ole vielä paljon tietoa, ota yhteyttä eläinlääkäriin välittömästi, mikäli epäilet koirasi syöneen niitä.

Vaarallisuus: Hengenvaarallinen
Oireet: Oksentelu, ripuli, vapina, huojuminen, lihasjäykkyys, apaattisuus
Ensiapu: Ota yhteyttä eläinlääkäriin välittömästi

Maito

Maito ei ole vaarallista koiralle, mutta maito ja kerma saattavat aiheuttaa koirille vatsavaivoja, sillä suurimmalla osalla aikuisista koirista on laktoosi-intoleranssi.

Hapanmaitotuotteet kuten viili ja piimä sen sijaan voivat olla hyväksi koiralle ja rahoittavat vatsavaivoja.

Vaarallisuus: Aiheuttaa yleisimmin epämukavuutta koiralle
Oireet: Vatsakipu, ilmavaivat, ripuli
Ensiapu: Tarkkaile koiraa ja anna tarvittaessa ruoansulatushäiriöihin tarkoitettua lisäravinnetta

Maissintähkä

Maissintähkä on kesäisistä grilliherkuista koiralle yksi vaarallisimmista. Koira saattaa hotkaista isonkin palan kokonaisena ja vaikka se järsisi sitä pienemmäksi, ei koiran suolisto pysty käsittelemään maissintähkän puumaista rakennetta hyvin ja aiheuttaa helposti suolitukoksen.

Vaarallisuus: Voi aiheuttaa suolitukoksen
Oireet: Oksentelu tai oksentamisen yrittäminen, suoliston toimimattomuus, ruokahaluttomuus
Ensiapu: Yritä oksennuttaa koira välittömästi syömisen jälkeen. Jos syömisestä on kulunut aikaa, ei oksennuttaminen onnistu. Anna koiralle parafiiniöljyä ja tarkkailla suolen toimintaa.

Muskottipähkinä

Muskottipähkinää käytetään ruoanlaiton ja leivontaan, mutta näitä ruokia ei kannata antaa koiralle. Muskotti sisältää myristisiiniä, joka vaikuttaa koiran hermostoon. Koira saattaa saada vatsakipuja, sydänoireita ja jopa hallusinaatioita.

Vaarallisuus: Riippuu nautitusta määrästä ja koiran koosta
Oireet: Oksentelu, rytmihäiriöt, vatsakivut
Ensiapu: Jos koira on syönyt muskottia vain vähän, esimerkiksi ruuan mausteena, tarkkaile koiraa. Jos koira on nauttinut suuren määrän muskottia, yritä oksennuttaa koira heti syömisen jälkeen. Jos koiralle ilmenee myrkytysoireita, konsultoi eläinlääkäriä.

Nikotiini

Koira voi saada nikotiinimyrkytyksen nielemällä tai pureskelemalla nikotiinituotteita, kuten tupakkaa tai nuuskaa. Nikotiinimyrkytys voi johtaa hengityslihasten halvaantumiseen ja kuolemaan. Nikotiini on äärimmäisen vaarallista ja koiran koon mukaan 10-100 milligrammaa voi aiheuttaa myrkytyksen. Yhdessä savukkeessa on nikotiinia 13-29 milligrammaa ja nuuskassa 8-40 milligrammaa per gramma. Jos koira pääsee pureskelemaan nikotiinia, ota aina yhteyttä eläinlääkäriin.

Vaarallisuus: Hengenvaarallinen
Oireet: Oksentelu, vapina, apaattisuus, hengitysvaikeudet, rytmihäiriöt, tasapainohäiriöt
Ensiapu: Jos nikotiinin syömisestä on kulunut vähän aikaa, yritä oksennuttaa koira välittömästi. Ota heti yhteyttä eläinlääkäriin.

Persikat

Persikat, luumut ja muut kivelliset hedelmät eivät itsestään ole vaarallisia koiralle. Vaaralliseksi näiden antamisen tekee nimenomaan hedelmän sisältämä kivi, joka voi aiheuttaa suolitukoksen.

Vaarallisuus: Voi aiheuttaa suolitukoksen
Oireet: Oksentelu, oksentamisen ja ulostamisen yrittäminen siinä onnistumatta, suoliston toimimattomuus, ruokahaluttomuus
Ensiapu: Yritä oksennuttaa koira välittömästi syömisen jälkeen. Jos syömisestä on kulunut enemmän kuin 2 tuntia, kivi on siirtynyt ruoansulatuksessa eteenpäin ja oksennuttamisesta tuskin onnistuu. Anna koiralle parafiiniöljyä ja tarkkailla suolen toimintaa.

Pähkinät

Pähkinät eivät pääsääntöisesti ole koiralle myrkyllisiä, pois lukien macadamiapähkinät. Pähkinöitä ei kuitenkaan ole hyvä antaa koiralle, sillä niiden korkea rasvapitoisuus voi aiheuttaa vatsavaivoja ja ripulia. Voimakkaasti suolatut pähkinät voivat suurena kerta-annoksena aiheuttaa suolamyrkytyksen. Lisäksi koirat voivat olla myös allergisia pähkinöille ja pahat allergiaoireet voivat johtaa kuolemaan.

Vaarallisuus: Aiheuttaa yleisimmin epämukavuutta koiralle
Oireet: Vatsakipu, ilmavaivat, ripuli
Ensiapu: Tarkkaile koiraa ja anna tarvittaessa lisäravinnetta suoliston hyvinvointiin. Mikäli koiralle ilmenee myrkytys- tai allergiaoireita, ota välittömästi yhteyttä eläinlääkäriin. Hoitamattomina pahat allergia oireet voivat tukkia hengityskanavat.

Raparperi

Raparperia ei tulisi antaa koiralle, sillä raparperin sisältämä oksaalihappo on lievä myrkky, joka ärsyttää suolen seinämää ja sitoo kalsiumia. Suurena kerta-annoksena tai säännöllisesti nautittuna koiran kalsiumtaso voi laskea ja tämä voi aiheuttaa koiran munuaisiin vaurioita.

Vaarallisuus: Riippuu nautitusta määrästä ja koiran koosta
Oireet: Koiran kalsiumvaje on hankala havaita, ärtynyt suoli oireilee vatsavaivoina, oksenteluna ja ripulina
Ensiapu: Jos tiedät tai epäilet koirasi syöneen raparperia, voit antaa koiralle ensiavuksi piimää tai muita hapanmaitotuotteita, jotka rauhoittavat vatsaa ja sisältävät kalsiumia.

Rotanmyrkky

Rotanmyrkky on hengenvaarallista koiralle, sillä se estää veren hyytymistä. Sisäisesti nautittuna rotanmyrkky johtaa sisäiseen verenvuotoon. Rotanmyrkky päätyy usein koiran elimistöön syöttiloukun kautta tai kuolleen hiiren tai rotan välityksellä. Rotanmyrkky voi myös levitä loukusta sen ympäristöön syötissä käyvien jyrsijöiden mukana.

Myrkytyksen oireet voivat näkyä vasta usean päivän jälkeen, joten jos tiedät tai epäilet koirasi syöneen rotanmyrkkyä, ota kiireellisesti yhteyttä eläinlääkäriin, jotta koira saa ajoissa hoitoa. Mikäli mahdollista, selvitä mitä rotanmyrkkyä koira on syönyt tai ota paketti mukaan eläinlääkäriin.

Vaarallisuus: Hengenvaarallinen
Oireet: Voivat vaihdella paljon, sisäinen verenvuoto voi näkyä mustelmina, silmien verenpurkaumina tai verisenä ulosteena ja oksennuksena, hengitysvaikeudet,
Ensiapu: Jos rotanmyrkyn syömisestä on kulunut vähän aikaa, oksennuta koira välittömästi. Ota yhteyttä eläinlääkäriin heti jos epäilet myrkytystä.

Rusinat

Rusinoiden myrkyllisyydestä kuulee eriäviä mielipiteitä, joka johtuu siitä, että rusinoiden vaarallista ainesosaa ei tiedetä ja koirilla on hyvin yksilöllinen sietokyky. Myrkyllinen annos on noin 10-60 grammaa per koiran painokilo ja myrkytyksen oireet ilmenevät 6-24 tunnin kuluessa. Rusinamyrkytys voi aiheuttaa munuaisvaurioita.

Vaarallisuus: Riippuu koirasta, rusinoiden määrästä ja koiran koosta
Oireet: Oksentelu, ripuli, vatsavaivat, apaattisuus, lisääntynyt juomisen ja virtsaamisen tarve
Ensiapu: Koiran oksennuttaminen mahdollisimman pian. Rusinamyrkytyksen yhteydessä oksennuttaminen kannattaa vielä usean tunnin kuluttua, sillä myrkky imeytyy hitaasti. Lääkehiiltä voi syöttää oksennuttamisen jälkeen. Ole ensiavun jälkeen yhteydessä eläinlääkäriin, sillä munuaisvauriot vaativat lääkärikäyntiä.

Sienet

Myrkylliset sienet ovat varallisia niin koirille kuin ihmisille ja jotkut sienet ovat niin myrkyllisiä, että koira voi saada myrkytysoireita pelkästä haistelusta. Ihmisravinnoksi kelpaavat sienet kuten kanttarellit tai suppilovahverot tuskin aiheuttavat suurta huolta. Jos sieni on myrkyllinen ihmiselle, niin se on todennäköisesti myrkyllinen myös koiralle ja tällöin oksennuttaminen kannattaa tehdä heti. Mikäli et tunnista sienilajia, jota koira on syönyt, ei oksennuttamisesta varmuuden vuoksi ole haittaa.

Yleisiä myrkkysieniä koiralle Suomessa:

  • Kärpässienet
  • Seitikit
  • Korvasieni
Vaarallisuus: Riippuu nautitusta sienestä, määrästä ja koiran koosta

Oireet: Riippuu sienilajista, pahoinvointi, oksentelu, ripuli, tasapainohäiriöt
Ensiapu: Okseta koira välittömästi ja voit myös antaa koiralle lääkehiiltä. Mikäli oksetus epäonnistuu tai koiralla ilmenee oireita, on hyvä konsultoida eläinlääkäriä nopeasti.

Sinilevä

Sinilevä on vaarallista myös koirille sen sisältämien hermo- ja maksamyrkkyjen vuoksi ja sinilevämyrkytykseen menehtyy koiria joka vuosi. Koiraa ei kannata uittaa paikoissa jossa on sinilevää, sillä koira voi altistua sille ihon ja suun kautta. Vaikka koira ei joisi sinilevävettä, voi turkkiin jäädä levää ja kulkeutua sen kautta suuhun koiran nuolessa itseään.

Sinilevämyrkytykseen ei ole vasta-ainetta ja ainut hoito on tukihoito, joka tulee aloittaa mahdollisimman pian.

Vaarallisuus: Hengenvaarallinen
Oireet: Vapina, levottomuus, oksentelu, kramppaus, tasapainohäiriöt
Ensiapu: Jos koira on uinut sinilevävedessä, pese koira heti huolellisesti ja estä nuoleminen. Jos koira pääsee nuolemaan tai juomaan sinileväistä vettä, tulee koira oksennuttaa heti. Mikäli myrkytysoireita ilmenee, ota yhteyttä eläinlääkäriin kiireellisesti.

Sipuli

Sipuli sisältää allisiinia, joka on koirille vaarallista ja voi suuressa määrin tai usein nautittuna aiheuttaa koiralle anemiaa. Koira voi saada sipulimyrkytyksen esimerkiksi tavallisesta sipulista, purjosta, valkosipulista tai ruohosipulista niiden kaikissa muodoissa. Sipulin kuivaaminen tai kypsentäminen ei poista allisiinia.

Anemia ilmenee yleisesti vaaleina limakalvoina, apaattisuutena ja hengitysvaikeuksina, mutta näiden oireiden alkuun voi mennä jopa päiviä. Koska sipulin myrkyllistä määrää ei tiedetä, ei sipulia kannata antaa koiralle ollenkaan.

Vaarallisuus: Riippuu nautitusta määrästä ja koiran koosta
Oireet: Vaaleat tai keltaiset limakalvot, väsymys, oksentelu, ripuli, virtsan verisyys tai tummuus.
Ensiapu: Mikäli koira on nauttinut suuren määrän sipulia kokoonsa nähden, tulee se oksennuttaa heti. Oksennuttamisen jälkeen voit antaa lääkehiiltä ja jos epäilet myrkytysoireita tai anemiaa, tulee kääntyä eläinlääkärin puoleen.

Suklaa

Suklaassa on kaakaota, jonka sisältämä teobromiini on myrkyllistä koiralle. Suklaa sisältää myös kofeiinia, joka muuttuu koiran elimistössä teofylliiniksi kuten teobromiinikin tekee. Mitä tummempaa suklaa on, sitä enemmän siinä on kaakaota ja teobromiinia. Suklaamyrkytyksen oireet ilmenevät 1-6 tunnin kuluessa ja voivat kestää useita päiviä

Suklaamyrkytykseen vaikuttavat koiran koko ja suklaan kaakaopitoisuus. Myrkyllinen annos teobromiinia on noin 100-250 milligammaa per koiran painokilo.

Koiralle myrkylliset määrät suklaata:

Suklaa

Myrkyllinen annos

20kg painava koira

Huomioitavaa

Tumma kaakaojauhe

0,8 g/kg

16 g tai kaksi ruokalusikallista

Usein leivonnassa käytettävää tummaa kaakaojauhetta riittää hyvin pieni määrä myrkytykseen

Tumma leivontasuklaa

1,4 g/kg

24 grammaa

Yksi leivontasuklaa levy painaa noin 250 grammaa

Tumma suklaa

4 g/kg

80 grammaa

Tumma suklaa on usein pienemmissä, noin 100 gramman pakkauksissa, mutta pienempi määrä aiheuttaa myrkytyksen esimerkiksi verrattuna maitosuklaaseen.

Kaakaojuomajauhe

4 g/kg

80 grammaa eli noin 1,5 desiä

Kaakaojuoma jauhe on vaaleampaa kaakaojauhetta, jota käytetään maitokaakaon valmistamiseen

Maitosuklaa

10 g/kg

200 grammaa

Fazerin Sininen maitosuklaalevy painaa 200 grammaa. Maitosuklaiden kaakaopitoisuuksissa voi olla paljon eroja.

Valkoinen suklaa

2270 g/kg

45,4 kilogrammaa

Valkoinen suklaa sisältää erittäin vähän kaakaota, joten koiran tulisi nauttia sitä huomattavia määriä myrkytykseen. Se sisältää kuitenkin paljon sokeria ja rasvaa, joten oksentelua, ripulia ja muita oireita voi ilmetä


Vaarallisuus: Riippuu nautitusta suklaasta, määrästä ja koiran koosta
Oireet: Oksentelu, ripuli, vatsavaivat, levottomuus, hengitysvaikeudet, krampit, lisääntynyt juomisen ja virtsaamisen tarve
Ensiapu: Oksennuttaminen tulee tehdä välittömästi ja koska teobromiini imeytyy hitaasti, voi koiran oksennuttaa vielä 5-7 tuntia suklaan syömisen jälkeen. Oksennuttamisen jälkeen voi antaa lääkehiiltä ja ottaa heti yhteyttä eläinlääkäriin.

Suola

Suola voi aiheuttaa koiralle myrkytyksen, jos koira pääsee nauttimaan sitä suurissa määrin. Pienissä määrin suola on hyödyllistä, sillä koiran elimistö tarvitsee suolaa kuten ihmisetkin, mutta suolaa ei tarvitse lisätä koiran ruokavalioon.

Suolamyrkytyksen voi aiheuttaa esimerkiksi meriveden juominen, hyvin suolainen ruoka tai puhdas suola. Esimerkiksi koiran oksennuttaminen olisi hyvä tehdä laimennetulla vetyperoksidi liuoksella, eikä suolalla. Jos vetyperoksidi liuosta ei ole saatavilla ja yrität oksennuttaa koiraa suolalla, älä kokeile sitä kuin kerran.

Vaarallisuus: Riippuu nautitusta määrästä ja koiran koosta
Oireet: Väsymys, oksentelu, ripuli, kramppaus
Ensiapu: Koira usein oksentaa itse ja oksennuttamista tulee yrittää tarvittaessa vain vetyperoksidiliuoksella. Jos koira on nauttinut huomattavan määrän suolaa ota yhteyttä eläinlääkäriin.

Särkylääkkeet

Ihmisten särkylääkkeet sisältävät ibuprofeenia tai parasetamolia jotka hajoavat koiran elimistössä toisin kuin ihmisen ja voivat aiheuttaa myrkytyksen. Särkylääkkeitä ei tulisi antaa koiran kipuihin ilman eläinlääkärin ohjeistusta.

Ibuprofeeni on vaikuttava aine esimerkiksi Buranassa ja Ibumaxissa ja sen yliannostus aiheuttaa koiralle oireita yleensä ruoansulatuskanavassa, sekä mahdollisesti haavaumia pohjukaissuoleen ja mahalaukkuun. Tyypilliset oireet ovat yleiset myrkytysoireet ja verinen uloste.

Myrkyllinen annos on 100 milligrammaa painokiloa kohden, eli jo kaksi 600 milligramman vahvuista Burana tablettia aiheuttaa myrkytyksen 12-kiloiselle koiralle. Tätä suuremmat määrät voivat aiheuttaa munuaisvaurioita ja annoksen ollessa yli 400 milligrammaa per painokilo, myrkytys vaikuttaa keskushermostoon ja koira voi vaipua koomaan.

Parasetamoli on vaikuttava aine esimerkiksi Panadolissa ja suurena kerta-annoksena aiheuttaa koiralle maksavaurioita ja myrkytysoireita. Yleisimpien myrkytysoireiden lisäksi parasetamoli myrkytys voidaan havaita limakalvojen ja silmänvalkuaisten kellertävästä väristä, jotka kertovat maksavaurioista.

Myrkyllinen annos on 75-100 milligrammaa per koiran painokilo, joten jo puolitoista 500 milligramman vahvuista Panadol tablettia aiheuttaa myrkytyksen 10-kiloiselle koiralle.

Vaarallisuus: Riippuu nautitusta lääkkeestä, määrästä ja koiran koosta
Oireet: Oireet vaihtelevat syödyn lääkkeen ja määrän mukaan, oksentelu, ripuli, hengitysvaikeudet
Ensiapu: Alle 2 tunnin kuluessa syömisestä koira tulisi oksennuttaa tai viedä eläinlääkäriin mahahuuhteluun. Lääkehiiltä voi syöttää oksennuttamisen jälkeen. Ole ensiavun jälkeen heti yhteydessä eläinlääkäriin, sillä koira voi tarvita lääkkeitä ja nesteytystä.

Taikina

Taikinat ja niiden turvotusaineet, kuten hiiva eivät yleensä ole hengenvaarallisia, mutta voivat aiheuttaa koiralle hyvin epämukavan olon.

Vaarallisuus: Aiheuttaa yleisimmin epämukavuutta koiralle
Oireet: Koordinaatiohäiriöt, oksentelu, ummetus ja muut vatsavaivat
Ensiapu: Tarkkaile koiraa ja huolehdi ettei se loukkaa itseään. Mikäli koira on nauttinut suuren kerta-annoksen taikinaa tai ilmenee myrkytysoireita, konsultoi eläinlääkäriä

Tammenterhot

Tammenterhot sisältävät tanniinia, joka suurina kerta-annoksina voi aiheuttaa koiralle myrkytyksen. Jos koira syö pari yksittäistä tammenterhoa, tästä ei kannata heti huolestua. Pieni määrä aiheuttaa koiralle usein vain lievää pahoinvointia ja myrkytystapaukset ovat harvinaisia.

Vaarallisuus: Aiheuttaa yleisimmin epämukavuutta koiralle
Oireet: Oireet ovat yksilöllisiä, oksentelu, apeus, tervamainen ripuli, ruokahalun puute
Ensiapu: Tarkkaile koiraa ja mikäli ilmenee myrkytysoireita, konsultoi eläinlääkäriä

Vierasesineet

Koiran elimistöön saattaa päätyä mitä erikoisempia vierasesineitä ja sen vaarallisuuteen vaikuttaa koiran koko ja mikä vierasesine on kyseessä. Koiran kokoon nähden pienet vierasesineet kulkeutuvat pois elimistöstä usein itsestään. Terävät esineet voivat vaurioittaa koiran suolistoa ja suuret esineet jopa aiheuttaa suolitukoksen.

Terävät ja suuret vierasesineet tulee jättää eläinlääkärin hoidettavaksi, sillä oksennuttaminen voi aiheuttaa koiran vatsalaukulle ja ruokatorvelle lisävahinkoa.

Pehmeät vierasesineet voidaan yrittää oksennuttaa ulos. Mikäli epäilet että koira söi sukan tai muun pehmeän esineen voit yrittää oksennuttaa koiraa. Jos koira ei oksenna vierasesinettä, konsultoi eläinlääkäriä jatkosta. Jos koira on hyvinvoiva, eläinlääkäri saattaa neuvoa tilanteen tarkkailua päivän tai pari.

Vaarallisuus: Riippuu vierasesineestä ja koiran koosta
Oireet: Oksentelu, ruokahaluttomuus, ulostamisvaikeudet
Ensiapu: Mikäli kyseessä on suuri, terävä tai tuntematon vierasesine, ota yhteyttä eläinlääkäriin äläkä yritä oksennuttaa koiraa. Kun kyseessä on pehmeä vierasesine, voidaan koira oksennuttaa.

Viinirypäleet

Viinirypäleet voivat olla vaarallisia koiralle, mutta kuten rusinoissa, niiden vaarallista ainesosaa ei tiedetä. Koiran sietokyky on hyvin yksilöllistä ja eri viinirypälelajikkeidenkin välillä voi olla eroja. Viinirypäleet sisältävät vähemmän vaarallisia ainesosia, joten niiden myrkyllinen annos on isompi kuin rusinoilla. Kuitenkin jo muutama viinirypäle voi aiheuttaa pienelle koiralle myrkytysoireita. Myrkytys voi aiheuttaa munuaisvaurioita ja oireet ilmenevät yleensä vasta useiden tuntien kuluttua

Vaarallisuus: Riippuu koirasta, viinirypäleiden määrästä ja koiran koosta
Oireet: Oksentelu, ripuli, vatsavaivat, apaattisuus, lisääntynyt juomisen ja virtsaamisen tarve
Ensiapu: Oksennuta koira ja anna lääkehiiltä. Ensiavun jälkeen ota yhteyttä eläinlääkäriin, sillä mahdolliset munuaisvauriot vaativat lääkärihoitoa.