Siirry sisältöön
Koiranpentu tulee kotiin

Koiranpentu tulee kotiin

Koiranpennun hankintaa kannattaa harkita ja suunnitella huolella, sillä koirasta saat elinikäisen ystävän noin 10-15 vuoden ajaksi. Koiraroduissa on paljon eroja ja eri rodut soveltuvat kukin erityyppiseen elämäntyyliin. Oletko himolenkkeilijä vai pidätkö mieluummin rauhallisista ulkoiluhetkistä puistossa? Koiran tulevat aktiviteetit ja oman elämäntyylin aktiivisuus on otettava erityisesti huomioon koiranpennun hankintaa suunnitellessa. Sopivan rodun löydyttyä voi uuden perheenjäsenen odotus alkaa!

Viimeinkin hartaasti odotettu H-hetki, eli koiranpennun kotiintulo lähestyy. Mitä kaikkea tulisi hankkia koiranpennulle? Kuinka opettaa pentu sisäsiistiksi? Kuinka pian koiranpennun voi jättää yksin kotiin?

Sisältö:

Mitä koiranpentu tarvitsee?
Koiranpennun kotiintulo
Koiranpennun yksin jättäminen
Koiranpennun sisäsiisteys
Koiranpennun ruokinta
Koiranpennun hampaidenhoito
Muista ainakin nämä

Mitä koiranpentu tarvitsee?

Koiranpentu tarvitsee erilaisia tarvikkeita, jotta perusarki sujuu helposti ja vaivattomasti. Hyvät varusteet heti alusta alkaen ovat kannattava sijoitus, sillä useimmiten laadukkaat tuotteet kestävät pidempään.

Koiranpennun perustarvikkeet:

 • Juoma- ja ruokakupit
 • Peti
 • Panta
 • Hihna
 • Kynsisakset
 • Harja tai karsta
 • Shampoo
 • Leluja
 • Purtavaa
 • Pissa-alustoja
 • Koulutusnamit
 • Laadukas ruoka
 • Kuljetushäkki tai -valjaat

WILLI myymälöistä ja verkkokaupasta löydät kattavan valikoiman koiranpennun tarvikkeita ja ruokia.

Koiranpennun kotiintulo

Koiranpennun tullessa uuteen kotiin ensimmäiset hetket ovat usein jännittäviä sekä koiranpennun uudelle perheelle että koiranpennulle. Pentu on ensimmäistä kertaa erossa sisaruksistaan ja syntymäkodistaan sekä tutusta ympäristöstä. Koiranpennut ovat loistavia sopeutumaan uusiin asioihin ja tilanteisiin, mutta sopeutumiselle täytyy antaa aikaa ja tilaa. Anna pennun tutkia rauhassa ympäristöä ja omia tavaroitaan.

Koiranpennut nauttivat ihmisen huomiosta, mutta niiden täytyy antaa nukkua rauhassa. Pennut tarvitsevat paljon unta ja lepoa, sillä ympäristön tutkiminen ja uusien asioiden opettelu vie paljon energiaa. Koiranpennuilla tuntuu aluksi olevan vain kaksi tehoa: “on” ja “off”. Pennun päivärytmi koostuu täysillä leikkimisestä ja menemisestä, sekä aivan äkkiseltään alkavista unista. Mitä vanhemmaksi pentu tulee, sitä tasaisemmaksi valveilla olo muuttuu.

Kodissa voi olla tiettyjä vaaran paikkoja, joissa koiranpentu voi loukata itsensä. Esimerkiksi portaat kannattaa rajata niin, ettei koiranpentu pääse portaikkoon itsekseen. Usemmiten koiranpennun kasvaessa portaikot eivät enää ole vaaranpaikkoja pudota ja tilanne korjaantuu itsekseen. Kuitenkin portaissa kulkemista kannattaa koiranpennun kanssa harjoitella valvotusti.

Aloita suhteen luominen pentuun heti pienestä pitäen. Mitä nopeammin pentu ymmärtää, että sen omistaja asettaa sille rajat, on tulevaisuuden kannalta ratkaisevaa. Muista kehua pentua onnistumisista ja kitkeä pois ei toivottua käytöstä heti pienestä pitäen. Ensimmäisinä päivinä näitä rajoja ja käskyjä on hyvä opetella leikkiessä. Kun pentu on hieman kotiutunut ja perusasiat eivät enää jännitä, kannattaa perustottelevaisuuden opettelu aloittaa.

Myös peruskäsittelyn harjoittelu on tärkeää aivan ensimmäisistä yhteisistä hetkistä alkaen. Opeta pentu siihen, että ihminen saa koskea sitä kaikkialle. Puristele pentua hellästi tassuista ja kosketa sen korvia, pään ja perän aluetta, jotta hoitotoimenpiteet sujuvat aikuisenakin ongelmitta. Pennun kynsiä pitää leikata heti pienestä pitäen, joten käsittelyyn totuttelu on aloitettava mahdollisimman pian pennun kotiintullessa.

Mikäli koiranpentu tulee kotiin punkkikaudella, on punkintorjunta hyvä aloittaa pienestä pitäen siinä määrin missä se on mahdollista. Useimpia punkintorjuntatuotteita ei suositella alle 4kk ikäisille koiranpennuille, mutta myrkyttömiä vaihtoehtoja voi kokeilla. Koiranpentu tulee punkkitarkastaa ulkoilun jälkeen siinä missä aikuinenkin koira.

Koiranpennun yksin jättäminen

Ideaali tilanne koiranpennun kotiintulolle olisi sellainen, jossa perheen jäsenistä ainakin joku olisi aluksi kotona. Koiranpennun sekavan päivärytmin vuoksi valveillaolo on katkonaista ja tarpeet sekä läheisyyden kaipuu voi iskeä mihin päivän aikaan tahansa. Pentua kannattaa kotona ollessakin opettaa perheen arkirytmiin, eli käyttää pentua ulkona samoihin aikoihin kuin normaaleina arkipäivinä, mutta aluksi tarvittaessa myös näiden aikojen ulkopuolella. Myös ruokailuajat kannattaa alusta lähtien sopeuttaa mahdollisimman sulavaksi perheen normaaliin arkeen.

Koiranpennun yksinolo on aivan normaalia ja siihen pentu voidaan totuttaa asteittain. Perusajatus on, että positiivista käyttäytymistä palkataan ja negatiivista käytökseen ei reagoida. Tilaa voi rajata koiran jäädessä yksin esimerkiksi yhteen huoneeseen, jotta pennulla on turvallisempi olo ja rauhoittuminen on helpompaa.

 1. Ihminen menee ensin toiseen huoneeseen ja pentu mennään päästämään pois huoneesta ja palkataan, kun se malttaa rauhoittua yksikseen ja olla hiljaa
 2. Ihminen menee ulko-oven taakse ja pentu palkataan, kun se on hiljaa asunnossa
 3. Ihmiset lähtevät lyhyeksi aikaa kokonaan pois kotoa, esimerkiksi kauppaan tai muulle lyhyelle reissulle
 4. Lopulta pentu on yksin kotona työpäivän ajan

Pennun opettaminen häkissä oloon ja rauhoittumiseen kuljetusta, sekä harrastuksia varten on todella tärkeää, jotta matkustaminen ja mahdolliset näyttelyissä tai muissa tapahtumissa käynnit sujuvat helpommin. Monissa koiraharrastuksissa koirat odottavat vuoroaan häkissä, joten sopiva häkkikäyttäytyminen on hyvä opetella etukäteen. Häkistä voi helposti tehdä koiralle miellyttävän turvapaikan, jonne se itse hakeutuu rauhoittumaan tai syömään luuta. Häkkiin rauhoittumista voidaan harjoitella samalla periaatteella, kuin koiranpennun yksinoloakin.

Koiranpennun sisäsiisteys

Aluksi koiranpennun sisäsiisteyden opetteluun voidaan käyttää apuna pissa-alustoja, jotka imevät tehokkaasti pissan itseensä eikä se pääse leviämään lattialle. Sallittu pissipaikka on hyvä sijoittaa mielellään ulko-oven lähelle, jotta koira oppii hakeutumaan tarpeiden yllättäessä oikeaan suuntaan. Pian opit tunnistamaan, kun pentusi hakeutuu pissa-alustan lähelle ja viedä sen ulos ennen sisälle pissaamista.

Avain koiranpennun sisäsiisteyden oppimiseen on säännölliset ja tarpeeksi tiheät ulkoilutukset. Pennun elimistö toimii pääasiassa niin, että tarpeiden aika on yleensä syömisen ja nukkumisen jälkeen. Vie pentu ulos mahdollisuuksien mukaan aluksi joka kerta heräämisen ja syömisen jälkeen. Jos lähistöllä on nurmikkoa, on tämä kaikista luonnollisen alusta pissaamiseen. Muista palkita onnistunut ulos pissaaminen tai kakkaaminen huolellisesti joko suurin kehuin tai namilla. Tämä on viesti pennulle, että se on tehnyt oikein ja tarpeiden teko ulos on toivottua.

Yksin ollessa koiranpennun tilaa voi rajata myös siksi, että vahingon sattuessa sisälle se ei osu talon kalleimmalle matolle tai design-tyynylle. Pennun voi rajata tilaan, jossa sillä on saatavilla peti, leluja, juoma-astia ja sallittu pissapaikka. Ovien lisäksi tilaa on helppo rajata yhteen huoneeseen koira- tai lapsiportilla.

Koiranpennun ruokinta

Koiranpennun kasvun ja terveen kehittymisen kannalta ruokinta ja laadukkaita raaka-aineita sisältävä ruokavalio on äärimmäisen tärkeä. Pentu kuluttaa paljon energiaa leikkiessä ja oppiessa sekä tutustuessa uusiin asioihin, joten ruoan tarpeeksi korkea energiapitoisuus on huomioitava. Lisäksi huomioon tulee ottaa kalsiumin määrä suhteessa koiran aikuiskokoon terveellisen kasvun takaamiseksi. Joitakin myöhemmällä iällä esiintyviä luusto-ongelmia voidaan ennaltaehkäistä ruokkimalla koiranpentua oikein.Tutustu kattavaan oppaaseen koiranpennun ruokinnasta.

Myös koiranpennun ruokarytmi eroaa aikuisen koiran ruokinnasta. Mitä nuorempi pentu, sitä useammin sen pienen pieni vatsalaukku tarvitsee ruokaa, jotta se pystyy syömään päivässä tarvittavan määrän energiaa. Koiranpennun kasvaessa se pystyy syömään ruokaa kerralla enemmän, jolloin ruokintakertoja päivässä voidaan vähentää.

Koiranpennun hampaidenhoito

Koiranpennun hampaat ovat vielä maitohampaat ja ne vaihtuvat ensimmäisen puolen vuoden aikana hiljalleen aikuishampaisiin. Hammashoitorutiinien opettelu kannattaa aloittaa jo maitohampaiden aikaan, sillä pentu hyväksyy usein erilaiset toimenpiteet helpommin kuin aikuinen koira. Koiran päivittäiseen ja viikottaiseen hampaiden kotihoitoon kuuluu puruluiden tai hampaanhoitoluiden pureskelu, jotta hampaiden pinnat saavat luonnollista hankausliikettä, mikä puolestaan vähentää plakin tarttumista koiran hampaisiin. Koiranpentu kannattaa opettaa myös mekaaniseen hampaiden harjaukseen, jolla voidaan pidentää eläinlääkärissä suoritettavan hammaskivenpoiston tarvetta aikuisiällä.

Koiranpennun hampaat etsivät pureskeltavaa, sillä ikeniä kutittaa hampaidenvaihtumisvaiheessa ja koiranpennun leikit ovat luonnostaan pientä hampailla näykkimistä. Pennuille sopivilla, esimerkiksi naudannahkaisia, puruluilla voidaan helposti ehkäistä pureskeluvimman kohdistumista kodin kalusteisiin, tekstiileihin ja muihin asioihin, jotka voivat olla vaarallista syötävää koiralle. Puruluita kannattaa tarjota päivittäin, mutta valvotusti. Liian pieneksi käyneet luut on turvallisinta ottaa pois koiranpennun ulottuvilta, sillä kokematon pentu saattaa nielaista liian ison palan luuta kokonaisena.

Muista ainakin nämä:

 • Valitse koirarotu huolellisesti oman elämäntyylin ja koiran luontaisten tarpeiden mukaan
 • Laadukas, koiranpennun tarpeisiin sopiva ruokavalio terveellisen kasvun takaamiseksi
 • Hanki perustarvikkeet ennen pennun saapumista kotiin ja rajaa kodin vaaranpaikat pennun ulottumattomiin
 • Aseta pennulle rajat ja opeta peruskäskyt palkitsemalla pentu hyvästä käytöksestä
 • Totuta koiranpentu kaikenlaiseen käsittelyyn ja koskemiseen, jotta hoitotoimenpiteet sujuvat aikuisen leikiten