Siirry sisältöön
Koiranpennun ruokinta

Koiranpennun ruokinta

Supersuloisen koiranpennun saapuminen on tapahtuma, jonka moni muistaa vielä vuosien jälkeen. Nämä suloiset ruttuiset pallerot kasvavat varsinkin aluksi nopeasti, jolloin oikeanlainen ravinto on kaiken A ja O turvallisen kasvun takaamiseksi.

Koiranpentu tarvitsee kasvuun paljon energiaa, sillä pennun energiankulutus on päivittäisellä tasolla suurempi kuin aikuisen koiran. Pennun oikeanlaisen ruokavalion noudattaminen on helppoa, sillä valmiita pennuille kehitettyjä täysravintoja on markkinat pullollaan. Omistajan tulisi kuitenkin osata valita oikea sapuska näistä kaikista vaihtoehdoista, koska erikokoisten rotujen pennuilla on hieman erilaisia tarpeita.

Puutteellinen ruokinta voi pahimmillaan johtaa häiriöihin pennun luuston kehityksessä, mikä näkyy esimerkiksi lonkkavaivoina vasta vuosia myöhemmin aikuisiässä. Tulevan koiranomistajan kannattaa perehtyä koiranpennun ruokintaan etukäteen ja tarvittaessa kysyä lisäohjeita lähimmästä lemmikkikaupasta tai koiranpennun kasvattajalta.

Sisältö:

Mitä ruokaa koiranpennulle?
Miten koiranpennulle valitaan sopiva ruoka?
Monta kertaa päivässä koiranpentu ruokitaan?
Kuinka paljon ruokaa koiranpennulle annetaan?
Milloin koiranpennun ruoka pitää vaihtaa aikuisten ruokaan?
Yhteenveto

Mitä ruokaa koiranpennulle?

Koiranpentu tarvitsee terveen ja turvallisen kasvun takaamiseksi laadukasta, hyvin sulavaa ja tarpeeksi energiarikasta ravintoa. Kasvavan pennun tarpeisiin kehitettyjä koiranpennun kuivaruokia löytyy lähes jokaiselta koiranruokamerkiltä. Pentua olisi hyvä ruokkia monipuolisesti pienestä asti, jotta vatsa tottuu pieniin muutoksiin ruokavaliossa, eikä koira todennäköisesti aikuisenakaan ole niin herkkävatsainen. Jokainen koira on kuitenkin yksilö ja se, että kuinka isoja muutoksia koiran vatsa kestää on myös yksilöllistä.

Kuivaruoka

Hyvä pennuille suunniteltu koiran kuivaruoka sisältää riittävästi eläinperäistä proteiinia, rasvaa ja kalsiumia terveellisen ja turvallisen kasvun saavuttamiseksi. Yleisin kuivaruoissa käytetty pääasiallinen proteiininlähde on kana, sillä se on kaikista sulavin ja helpoiten käytettävissä koiran elimistössä. Tämän vuoksi suurin osa penturuoista on valmistettu kanasta. 

Lemmikkikaupoista ostettujen koiranpennun kuivaruokien reseptit ovat huolella suunniteltu ja optimoitu tukemaan koiranpennun terveellistä kasvua. Ruokaresepteissä on käytetty erilaisia hiilihydraatteja ja proteiinin muotoja. Tärkeintä on, että koiranpennun kuivaruoka on sellaista, että se sopii pennun vatsalle, ulostetta tulee ruoan määrään nähden kohtuullinen määrä ja uloste on kiinteää. Tärkeää on myös, että kuivaruoka on maistuvaa pennulle, jotta päivittäinen ravintoaineiden tarve saadaan täyttymään. 

Suurten rotujen pentujen kuivaruoka poikkeaa hieman pienten ja keskikokoisten rotujen pentujen ruokinnasta. Jos koiranpennun aikuispaino on yli 25 kiloa, valitse aina suurten rotujen pennuille tarkoitettu penturuoka eli “Large Breed Puppy” -kuivaruoka. Suurten rotujen penturuoissa on huomioitu pennun luiden laaja kasvu siten, että kalsiumin määrä on tavallisia penturuokia rajoitetumpi, mutta ruoan energiataso on korkeampi aikuisruokaan nähden. Rajoitettu kalsiumin määrä auttaa pennun luita kasvamaan tarpeeksi hitaasti, jotta pituuskasvun lisäksi luut ehtivät myös vahvistua.

Kuivaruoka voidaan tarvittaessa turvottaa vedellä, jotta se olisi pennun kannalta helpommin syötävää ja maistuisi paremmin. Selkeää ohjetta, kuinka pitkään pennun nappularuokaa tulisi turvottaa ei ole, sillä ruokaa voi aivan hyvin turvottaa myös aikuiselle koiralle. Kuivana syötävässä nappulassa on etuna se, että ruoka on pureskeltavassa muodossa, joka puolestaan ehkäisee hieman hammaskiven muodostumista. Joka tapauksessa koiralla olisi hyvä olla tarjolla pureskeltavia luita läpi elämän, jonka täyttyessä nappularuoan turvotuksella ei ole suurta merkitystä hampaiden hyvinvointiin. 

Märkäruoka ja raakaruoka

Kuivaruokien lisäksi on saatavilla koiranpennuille suunnattuja muita täysravintoja ja täydennysravintoja. Monelle pennulle iskee jossain vaiheessa ns. “nirsoiluvaihe”, jolloin kuivaruoka ei enää tunnu kelpaavan sellaisenaan. Tämä on todella yleistä varsinkin pienten rotujen edustajissa, joten nirsoilua ei kannata säikähtää. 

Koiran märkäruoissa on kuivaruokien tapaan myös pennuille suunnattuja vaihtoehtoja, jotka ovat pääsääntöisesti energiapitoisempia kuin aikuisten koirien märkäruoat. Lihapitoiset, proteiinirikkaat koiranpennun märkäruoat ovat hyvä lisä kuivaruoan ohelle, jos pennun ruokaan etsitään lisää maistuvuutta. Kesällä märkäruoka on myös hyvä tapa lisätä nestettä pennun elimistöön ja säilykkeet ovat helppo ottaa mukaan esimerkiksi kesämökille tai muille reissuille. 

Lemmikkikauppojen pakastealtaista löytyy jos jonkinmoista koiranruokaa, joita voidaan hyvin tarjota myös pennuille täysravinnon lisäksi tai koiranruokintaan perehtyneen ihmisen toimesta pääravintona. Vastuu koiranpennun ruokinnan onnistumisesta on omistajalla, joten jos et ole varma, kuinka paljon pentu tarvitsee mitäkin ravintoainetta kasvaakseen ja kehittyäkseen turvallisesti, valitse täysravinto. Raakaruokaa voidaan tarjoilla märkäruoan tavoin lisukkeena nappulan kanssa maistuvuuden parantamiseksi ja vaihtelun vuoksi.

Miten koiranpennulle valitaan sopiva ruoka?

Pääravinnoksi kannattaa yleensä valita kuivaruoka, sillä se on täysravinto, joka sisältää kaikki pennun tarvitsemat ravintoaineet oikeassa suhteessa. Aloita koiranpennun ruoan valitseminen kysymyksellä, onko koirasi rodultaan pieni, keskikokoinen vai suuri koira? Pienille ja keskikokoisille koiranpennuille valitaan kuivaruoaksi “puppy”-ruoka ja suurten rotujen pennuille “Large Breed Puppy” -kuivaruoka. Aikuispainolla on suurin merkitys koiranpennun kuivaruoan valitaan. 

Lisäksi voit valita pennullesi erilaisia lihapitoisia säilykkeitä, raakalihaa tai sisäelimiä. Muista lisukkeita tarjoillessa, että koiranpennun mahan tulisi pääasiassa täyttyä pääravinnosta eli yleensä kuivaruoasta. Kaikkea voi ja kannattaa kokeille, sillä monipuolinen ruokavalio on tulevaisuutta ajatellen hyvästä.

Monta kertaa päivässä koiranpentu ruokitaan?

Koiranpennun ruokintakertojen määrä riippuu koiranpennun iästä. Mitä nuorempi pentu, sitä useammin pentua tulee ruokkia, sillä vatsalaukku on vielä kovin pieni eikä vedä ruokaa määräänsä enempää kerrallaan. Useat ruokintakerrat varmistavat, että pentu saa riittävästi syötyä päivän aikana, jotta energiaa riittää terveellisen kasvun takaamiseksi. 

Karkeana ohjenuorana voidaan pitää, että koiranpentua ruokitaan ensimmäisen 3kk:n ajan 4 kertaa päivässä.  Tämän jälkeen 3-6kk:n iässä koiranpennun ruokinnassa voidaan siirtyä 3 kertaan päivässä. 6kk-12kk iässä koiranpennun ruokintakertoja vähennetään kahteen kertaa päivässä ja lopulta noin yhden vuoden iässä voidaan siirtyä aikuisen koiran ruokintarytmiin, eli normaaliin 1-2 ruokintakertaan päivässä.

Sopivat ruokintakertojen määrät voit katsoa alla olevasta ruokintataulukosta:

Koiranpennun ikä Ruokintakertojen lukumäärä
7vk-3kk 4 kertaa päivässä
3-6kk 3 kertaa päivässä
6-12kk 2 kertaa päivässä
yli 12kk 1-2 kertaa päivässä

 

Koiranpennun ruokinta-ajat kannattaa ajoittaa mahdollisimman tasaisesti päivän mittaan aloittaen aamusta. Kun pentu tulee vanhempaan ikään ja ruokintakertoja vähennetään, ruokintakertojen välejä pidennetään siten, että mahdollisimman tasainen ruokintatahti säilyy. Toki ihmisten työt ja kotona-oloaika asettavat rajoituksia koiranpennun ruokinta-aikoihin, mutta jokainen perhe löytää lopulta omaan arkeen sopivan ruokintarytmin.

Kuinka paljon ruokaa koiranpennulle annetaan?

Koiranpennun ruoan määrä riippuu koiran rodusta, iästä ja aikuiskoosta. Lisäksi eri valmistajien kuivaruoat ovat painotilavuudeltaan ja energiapitoisuuksiltaan keskenään erilaisia, joten oikea ruokintamäärä selviää valmistajan ohjeesta. Valmistajan ohjeet ruoan määrään löydät ruokapakkauksen kyljestä tai verkkosivuilta. 

Valmistajien ohjeet ovat keskivertoarvoja, joten ruokapussin kyljessä olevaa ohjetta voi hienosäätää koirakohtaisesti. Jos pentusi ei jaksa syödä päivän kokonaisannosta edes useassa annoksessa, voit vähentää ruoan määrää hieman valmistajan suosituksesta. Toisaalta jos pentusi vaikuttaa ohjeiden mukaisesti ruokittuna nälkäiseltä, voit lisätä päivän kokonairuokamäärää keskivertoarvosta.

Koiranpennun painoa ja yleistä olemusta kannattaa tarkkailla koko kasvukauden ajan. Mikäli pentusi lihoo tai laihtuu liikaa, reagoi asiaan nopeasti joko lisäämällä tai vähentämällä ruokaa. Pennut ovat luonnostaan aktiviisia ja kuluttavat itsestään päivän aikana paljon energiaa leikkimiseen ja uuden oppimiseen, mutta energiankulutus on aina yksilöllistä.

Milloin koiranpennun ruoka pitää vaihtaa aikuisten ruokaan?

Ajankohta, milloin penturuoka kannattaa vähitellen vaihtaa aikuisen koiran ruokaan riippuu koiran koosta eli kuuluuko rotu pieniin, keskikokoisiin vai suuriin koiriin. Nyrkkisääntönä voidaan pitää, että mitä suurempi rotu, sitä pidempään pennun tarvitsee syödä penturuokaa. Pieni chihuahua kasvaa korkeuskasvunsa paljon lyhyemmässä ajassa, kuin esimerkiksi jättirotuihin kuuluva berhandilainen. Yleisesti suositeltu ruoanvaihtoikä on noin 1 vuoden ikä, jota sitten sovelletaan koiran koon mukaan siten, että pienemmillä roduilla ruoka voidaan vaihtaa jo 10 kuukauden iässä ja jättiroduilla 1,5 vuoden iässä.

Taulukossa viiteiät, jolloin koiranpennun ruoka voidaan vaihtaa aikuisruokaan:

Koiranpennun aikuiskoko Koiranpennun ikä, jolloin aikuisruoka
Pienet rodut, alle 10kg 10-12kk
Keskikokoiset rodut, 11-25kg 12kk
Suuret- ja jättirodut, yli 26kg 12-18kk

 

Kun koiranpennun ruoan vaihtaminen aikuisten koirien ruokaan tulee ajankohtaiseksi, helpoiten ruoan vaihto sujuu saman ruokamerkin aikuisruokaan vaihtamalla. Yleensä saman ruokamerkin tuotteissa on samoihin raaka-aineisiin pohjautuva repseti, jolloin koiran elimistö ei käytännössä edes huomaa ruoan vaihtuneen. Mikäli ruoka vaihdetaan täysin toisenlaiseen reseptiin, kannattaa vaihto suorittaa hiljalleen sekoittamalla uutta ja vanhaa ruokaa keskenään 1-2 viikon ajan.

Yhteenveto

Koiranpennun ruokinta voi tuntua aluksi haastavalta, mutta mitä enemmän alat koiraasi tuntemaan, sitä paremmin osaat itse säädellä pennun ruoan määrää ja ruoka-aikoja. Yleisohjeet ovat hyviä ohjenuoria, joiden pohjalta oman pennun ruokintaa kannattaa aloitella. Koirat ovat kuitenkin yksilöitä, joten mikä toimii toisella ei välttämättä toimi toisella. Yleisohjeita on siis yleensä tarpeen hienosäätää omalle koiralle sopivaksi. 

Pennulla tulee olla ruoan lisäksi jatkuvasti saatavilla vettä ja toisinaan mielellään myös koiranpennulle sopivia puruluita, kuten naudannahkoja. Myös aitoja kuivaherkkuja voi hiljalleen alkaa käyttää pennun palkkaamisessa ja pureskeluvimman taltuttamiseen. Muista kuitenkin aina valvoa pentusi pureskelua ja luiden syöntiä ja kerätä liian pieneksi käyneet ja vaarallisen palaset pois tarjolta.

Muista myös, että koiranpennun pureskeluvimma voi johtaa myös siihen että penturuoan lisäksi pennun suuhun eksyy helposti koiralle myrkyllisiä ja vaarallisia aineita. Näihin kannattaa tutustua etukäteen, jotta osaat ennakoida tai havaita vaarallisen tilanteen mahdollisimman pian vahingon sattuessa.