Siirry sisältöön
Koiran tassujen hoito

Koiran tassujen hoito

Tassut ovat koiran tärkein työkalu. Ne joutuvat kannattelemaan koko koiran painon sekä kestämään liikkumisesta aiheutuvan mekaanisen rasituksen. Kun koira ontuu, tutkiminen aloitetaan aina ensimmäisenä anturoista, kynsistä ja kynsivalleista. Erityisesti talvella koiran tassut saattavat tarvita huomiota, mikäli anturat kuivuvat pakkasesta ja jopa aukeavat. Myös punoittaviin anturoihin on hyvä kiinnittää huomiota ja aloittaa tassujen tehohoito ajoissa, jotta haavaumilta vältytään. Jos koira alkaa itse nuolla tassuja, se yleensä tarkoittaa, että koira yrittää itse hoitaa niitä. Yleensä nuoleminen vain pahentaa tilannetta, joten tassujen kotihoito on aloitettava heti.

Sisältö:

Koiran tassujen yleisimmät vaivat
Koiran tassujen hoito kotona
Ruokinnan vaikutus koiran tassuihin
Tassujen suojaaminen

Koiran tassujen yleisimmät vaivat

Tassujen ulkoinen hoitamattomuus voi johtaa tassutulehdukseen eli furunkoloosiin. Esimerkiksi lenkillä sattunut haava, tassuun kiinni jäänyt vierasesine tai kynnen vaurio voivat hoitamattomina johtaa tulehdustilaan. Herkkiä anturoita rasittaa jo pelkästään karkean hiekan jatkuva hankaus. Tassujen kunto voi kertoa myös paljon koiran yleisestä terveydentilasta, varsinkin jos tulehdusta tai muutoksia esiintyy useassa tassussa yhtäaikaa. Tassutulehduksessa varvasvälien ollessa selkeästi punaiset ja niiden märkiessä on viimeistään syytä ottaa yhteyttä eläinlääkäriin.

Syksyllä ja keväällä, kun maa on märkä lähes jatkuvasti, koiran on mahdollista saada tassuihin hiivatulehdus. Märät anturat ja -karvat ovat hiivalle oivallinen paikka pesiytyä. Tassukarvojen lyhyeksi ajelu ja joka lenkin jälkeen tassujen kuivaaminen pyyhkeellä tai jopa föönillä sulkevat pois kosteat ja lämpimät olosuhteet, joissa hiiva viihtyy. Toiset koirat ovat herkempiä saamaan tassuihinsa hiivatulehduksen riesakseen kuin toiset.

Joillakin koirilla kylmenevät ilmat kuivattavat ihoa ja vähentävät sen kimmoisuutta samalla tavalla, kuten ihmisillä. Kylmässä anturoiden normaali rasituskin voi saada anturan kulumaan tai repeytymään, jolloin ulkoisella hoitamisella on suuri merkitys koiran hyvinvoinnissa.

Koiran tassujen hoitaminen kotona

Koiran tassujen säännöllinen hoitaminen ennaltaehkäisee lukemattomia vaivoja, joita hoitamattomat tassut voivat koiralle aiheuttaa. Perustoimenpiteet kannattaa opettaa koiralle pennusta asti, niin tassuja on helppo hoitaa läpi koiran elämän

Kynsien säännöllinen leikkaus

Kynnet leikataan koirayksilöstä riippuen tilanteen ja tarpeen mukaan. Joillakin yksilöillä kynnet kuluvat luontaisesti enemmän ja leikkuuväli on pidempi. Toiset tarvitsevat kynsihuoltoa tiheämmin. Kynnet on hyvä katsoa kerran viikossa ja leikata tarvittaessa tarkoitukseen sopivilla koiran kynsileikkureilla. Oikean pituinen kynsi ei osu maahan koiran seistessä paikoillaan. Jos kynsi on päässyt reilusti liian pitkäksi, leikkaa kynttä säännöllisesti pikkiriikkinen määrä kerrallaan, jottei kynnen ydin vaurioidu. Maltillisella tiheällä leikkaamisella ydin pikkuhiljaa vetäytyy ja kynsi saadaan takaisin normaalimittaan.

Siisti anturoiden välit

Anturoiden välit on hyvä pitää siistittyinä pitkistä karvoista, jottei niihin kertyisi likaa, kosteutta tai takkuja, jotka hautovat ja hiertävät ihoa, jolloin iho helposti tulehtuu. Tassuvaivoja on helpompi ehkäistä ennalta kuin hoitaa niitä; koira käyttää tassuja työkaluinaan päivittäin, joten paraneminen on usein hidasta ja monen mutkan takana. Tassujen siistiminen on helppoa siihen tarkoitetuilla tassusaksilla, jotka ovat tylppäkärkiset eivätkä voi aiheuttaa vahinkoa. Kokeneempi karvanleikkaaja suoriutuu operaatiosta helposti tavallisilla koiran trimmausaksilla. Hyvä keino pitää tassukarvat lyhyenä on myös pieni, viimeistelyyn tarkoitettu trimmauskone.

Anturoiden rasvaus

Koiran anturat joutuvat koville lenkkimaastojen erilaisilla alustoilla; kova betoni tai asfaltti ja kuuma hiekka kurittavat tassuja kesäisin. Talvisin ongelmaksi muodostuvat hiekoitussepeli, jää, pakkanen sekä teiden suolaus. Kuivat ja halkeilevat anturat pitää palauttaa kosteiksi ja kimmoisiksi. Paikallishoitona toimii tassujen liottaminen lämpöisessä vedessä, minkä jälkeen tassut kuivatan ja rasvataan. Tassujen rasvaamiseen on olemassa erillisiä tassusalvoja, jotka kosteuttavat tassuja tehokkaasti samalla suojaten niitä ulkoisilta ärsykkeiltä. Herkimmät tassut kannattaa varsinkin talvisaikaan käsitellä näin vaikka jokaisen ulkoilun jälkeen.

Ruokinnan vaikutus koiran tassuihin

Jos anturoiden kuivuus ja halkeilu on toistuva ongelma, kannattaa luoda silmäys myös koiran ruokavalioon. Ruoan kokonaisrasvapitoisuus ei pitkällä aikavälillä koskaan saisi olla alle 10 %, jottei rasvaliukoisten vitamiinien toiminta häiriintyisi, sillä niillä on monia tärkeitä tehtäviä elimistössä, myös ihossa. Anturoiden, ja samalla ihon ja turkin, hyvinvointia edesauttavat myös välttämättömät omega-rasvahapot. Rasvahappojen puutteesta ihoon syntyy lievä tulehdustila, jonka koira aistii kutinana. Omega-6 rasvahapoista ei koskaan synny puutetta, mutta useimmiten omega-3 rasvahappoja on koiran ravinnossa niukasti. Laadukas kalaöljy, joka sisältää runsaasti omega-3:a sekä sen johdannaisia EPA:a ja DHA:ta on hyvä keino epätasapainon korjaamiseen. Esimerkiksi monet lohiöljyt ovat erinomaisia omega-3:n lähteitä. Jos lohiöljy aiheuttaa koiralle närästystä, kalaton vaihtoehto on Nutrolin Iho & Turkki -öljy.

Myös sinkin puute voi näkyä iho-ongelmina ja rosoisina anturoina. Sinkki vaikuttaa oleellisesti ihon ja karvapeitteen kuntoon osallistumalla keratiinin ja kollageenin synteesiin. Keratiini on karvan ja kynsien tärkein rakennusaine ja kollageeni puolestaan ihon tukiproteiini, joka pitää yllä ihon kimmoisuutta ja joustavuutta. Useimmat kuivamuonat sisältävät sinkkiä vain niukasti tai sen imeytyminen koiran elimistössä on huonoa. Myös iäkkäillä koirilla sinkin tarve on lisääntynyt. Normaali aikuisen koiran sinkin tarve on 1 mg/kg/vrk. Sinkkilisänä suosittelemme esim. Probalans Zinc-jauhetta tai Biotiini Forte-tabletteja.

Kovassa rasituksessa olevat koirat, kuten ratakoirat, agilitykoirat, rekikoirat, metsästyskoirat, saattavat hyötyä myös C-vitamiinilisästä, jolla on oma osuutensa kollageenin tuotannossa.

Koiran ruokinnan tarkastuslista:

  1. Varmista koirasi ruokinnan rasvojen määrä ja laatu. Koiran iho tarvitsee erityisesti öljyistä saatavia omeaga -3 rasvahappoja, jotta se ei kuivu ja pysyy kimmoisana. Hyvä omega -3 lisäravinne on lohiöljy tai yhdistelmäöljyt, kuten Nutrolin tai Effektri.
  2. Tarkasta riittävä sinkin määrä. Sinkki vaikuttaa erittäin oleellisesti ihon uusiutumiskykyyn, joten suositeltu päiväannos on 1mg/kg. Vanhemmilla koirilla ravintoaineiden imeytyvyys heikkenee ja ne saattavat tarvita sinkkiä enemmän kuin nuorempana. Sinkkiä voi tarvittaessa käyttää lisäravinteena.
  3. Lisää C-vitamiinia. Kovassa rasituksessa olevat koirat voivat tarvita C-vitamiinia lisäravinteena, sillä myös puutteellinen C-vitamiinin määrä vaikuttaa oleellisesti ihon uusiutumiseen ja kimmoisana pysymiseen.

Tassujen suojaaminen

Herkät tai huonossa kunnossa olevat tassut kannattaa kurakeleillä suojata jokasään tossuilla ja pakkasten, jään ja lumen aikaan esimerkiksi Finneron Halla-lämpötossuilla. Näin kosteus tai pakkanen ei pääse rasittamaan jo valmiiksi herkkiä ihoalueita, jolloin voidaan ennaltaehkäistä mahdolliset tassutulehdukset tai haavaumat tassuissa. Ilman tossuja tassuttelevat karvavarpaat voi suihkutella lemmikkitarvikeliikkeistä saatavalla lumipaakkujen estoon tarkoitetulla suihkeella. Nuoskalumi kerää helposti lumipaakkuja vähänkin pidempiin tassukarvoihin ja aiheuttaa ylimääräistä rasitusta tassujen iholle, kun lumipaakut nykivät karvoja.

Kesäkeleissä puolestaan lenkit kannattaa siirtää vuorokauden viileämpiin ajankohtiin tai varjoisalle metsäpolulle polttavan kuuman hiekan tai asfaltin sijaan. Kuuma asfaltti tai hiekka aiheuttaa todella nopeasti koiran tassuihin lievän palovamman. Asfaltin tai hiekan kuumuutta voi kokeilla itse paljaalla kädellä pitäen kättä kiinni alustassa ainakin 10 sekunttia. Kuuma ulkoilma ei muutenkaan ole lämpöhalvausriskin vuoksi sopiva ulkoilukeli koiralle, joten lenkkien ajoitus iltaan ja varjoisille poluille on paras palovammojen ennaltaehkäisy.

Tutustu koiran tossu valikoimaan.