Siirry sisältöön
Koiran raakaruokinta

Koiran raakaruokinta

Raakaravinto on luonnollista ravintoa lemmikillesi. Raakaruokinnassa koiran ruokavalio koostuu mahdollisimman luonnollisista ravinnon lähteistä, jota koira on syönyt vuosisatojen ajan. Koiran raakaruokinnan perusta on liha, ruokintaan ei lisätä puuroja eikä kuivamuonia. Lihaan perustuvaa koiran ruokavaliota kutsutaan myös termillä barffaus, joka käytännössä tarkoittaa koiran ruokkimista sen esi-isien tapaan luonnollisella ravinnolla, eli lihalla.

Sisältö:

Miksi raakaruokkia koiraa
Raakaruokinnan ja täysravinnon erot
Raakaruokinnan aloittaminen
Koiran raakaruokinta 50/50 mallilla
Raakaruoan annostelu
Lisäravinteet ja vitamiinit
Raakaruokinta ilman luita
Miten raakaruoka vaikuttaa koiran vatsaan?
Allergisen koiran raakaruokinta
Herkkävatsaisen koiran raakaruokinta
Koiranpennun raakaruokinta
Kokemuksia raakaruokinnasta

Miksi raakaruokkia koiraa?

Haluatko tarjota luonnollisempaa ravintoa koirallesi? Raakaruokinnassa koiran ruokavalion voit koostaa haluamallasi tavalla ja raaka-ainella, jolloin tiedät aina mitä koirasi syö. Barffauksessa koiralle on mahdollista tarjota monipuolinen ruokavalio, joka sisältää useampia raaka-aineita eli erilaisia lihoja. Tällä keinoin saat koirallesi mielekästä vaihtelua ruokailuun.

Koiran ruokahalu perustuu enemmän haju- kuin makuaistiin. Raakaruoan luonnollinen tuoksu houkuttelee usein nirsommatkin koirat ruokakupille. Alipainoista koiraa voi helpommin lihottaa valitsemalla rasvaisen lihan, sillä massankasvatukseen tarvitaan energiaa sekä proteiineja.

Raakaruokinnan ja täysravinnon erot

Koiran raakaruokintaan tarvitset lisäravinteita täydentämään puuttuvia vitamiineja ja hivenaineita, joita koira ei saa ruoasta automaattisesti ruoasta. Täysravinnossa, kuten koiran kuivaruossa, ei tarvitse tarkasti laskea lisäravinteen tarpeita, vaan suurin osa koiran vitamiini- ja hivenainetarpeista täyttyy. Kuitenkin muutaman lisäravinteen tarkistus ei ole pahitteeksi (mm. sinkki ja d-vitamiini) vaikka kyseessä olisikin täysravinto.

Ennen koiran siirtämistä raakaruokintaan täytyy koiran omistajan perehtyä koiran ravintotarpeisiin, jotta barffaukseen siirryttäessä koiran ruokavaliosta löytyy kaikki tarpeelliset ravintoaineet, vitamiinit ja hivenaineet. Näiden määrät ovat suhteessa koiran kokoon/painoon, kuntoon (onko koira laiha, normaalipainoinen vai lihava) ja koiran ikään.

Liikkuva koira tarvitsee enemmän energiaa päiväänsä kuin loikoilua rakastava, kotona viihtyvä koira. Myös koiran vanhentuessa sen suoliston toiminta pikkuhiljaa heikkenee ja kyky vastaanottaa ravintoaineita huononee. Ylipainoisen koiran pitäisi kuluttaa päivässä enemmän kaloreita kuin syödä. Puolestaan laihan koiran pitää saada enemmän kaloreita mitä päivän aikana kuluu.

Raakaruokinnan aloittaminen

Kun oman koiran ravintotarpeet on selvitetty, niin raakaruokintaan siirtyminen voi alkaa. Ruokinnan aloitus onnistuu osalla nopeammin kuin toisilla, mutta aloitus kannattaa kuitenkin yleensä aloittaa maltilla, mieluummin liian hitaasti kuin liian nopeasti edeten. Aluksi raakaa lihaa voi tarjota pienen osan koiran normaalin ruoan ohessa ja pikkuhiljaa kasvattaa lihan osuutta. Mitä suuremmaksi lihan osuus ruuassa kasvaa, sitä enemmän omistajan täytyy laskea vitamiinien ja hivenaineiden määrien täyttymistä.

Yksinkertaisuudessaan raakaruokinnan voi aloittaa ostamalla koiran raakaruokaa pakkaseen ja aloittamalla sen tarjoaminen pieninä erinä koiran tavallisen ruokavalion ohessa. Näin koiran vatsa saa aikaa sopeutua muutokseen. Siirtyminen uuteen ruokavalioon voidaan tehdä koiran aiempi ruokintahistoria huomioiden, esimerkiksi koiran herkkävatsaisuus tai ruoka-aineherkkyys. Ruokavalio voidaan aloittaa yhdellä raaka-aineella jatkaen vähintään viikko, uusia raaka-aineita voidaan lisätä mukaan koiran vatsan toiminta huomioiden.

Koiran raakaruokinta 50/50 mallilla

Raakaruokia voidaan koiralle tarjota myös jatkuvasti muun ruokavalion ohella esimerkiksi 50/50 ruokintamallilla. Lihaa voidaan tarjota kuivamuonan kanssa, mutta suhteen ei tarvitse olla välttämättä 50/50, vaan sen voi koostaa miten vaan.

Koiran osittaisessa raakaruokinnassa, esim. 50/50 mallissa koira saa kuivamuonasta tarvittavia vitamiineja, mineraaleja ja kuitua. Lihasta koira saa puolestaan proteiinia ja rasvaa sekä vettä. Osittainen raakaruokinta sopii myös vaihteluksi koiran ruokavalioon omistajan päästessä vähemmällä matematiikalla vitamiinien ja hivenaineiden suhteen.

50/50 mallissa ei siis varsinaisesti tarvitse lisätä lisäravinteita samaan tapaan raakaruokinnan kanssa, silti suosittelemme lisäämään aina kuitenkin sinkin ja D-vitamiinin puolittaisella annoksella:

 • Sinkki 1mg/ elopainokilo
 • D-vitamiini 0,4 mikrogrammaa/ elopainokilo

Kun nämä seikat on otettu huomioon koiran ruokavaliossa, osittainen raakaruokinta on helppoa ja näppärää vaihtelua koiran pelkällä kuivamuonalla ruokkimiseen. Lihan rasvapitoisuutta muutamalla 50/50 ruokintamallissa on helppoa säädellä koiran päivittäistä energiansaantia sen tarpeen mukaan.

Raakaruoan annostelu

Raakaruoan määrään ja ravinnon tarpeeseen vaikuttaa mm. koiran koko, ikä ja aktiivisuus. Suuret koirat luonnollisesti tarvitsevat määrällisesti enemmän ruokaa kuin pienet koirat. Vähän liikkuvat koirat tarvitsevat vähemmän ruokaa kuin aktiiviset harrastekoirat. Myös koiran ikä vaikuttaa ruoan määrään, sillä nuorena koiran energiaa kuluu enemmän, kun koira kasvaa fyysisesti ja oppii uusia asioita.

Aikuisiällä energiantarve on enemmän sidoksissa koiran liikunnan ja aktiivisuuden määrään. Seniori-iän alkupuolella koiran energiantarve vähenee aktiivisuuden laskiessa, mutta koiran ikääntyessä sen elimistö käyttää ravintoa suhteessa huonommin kuin ennen ja ruokaa saattaa tarvita taas määrällisesti hiukan enemmän. Aikuisen koiran raakaruoka annos voi vaihdella, yleisesti kuitenkin se on 2-5% koiran painosta.

Alla olevasta taulukosta näet esimerkin koiran raakaruokinta määristä 2,5 % mukaan laskettuna:

Koiran paino Annoskoko päivässä
2 kg 50 g
5 kg 125 g
10 kg 250 g
20 kg 500 g
30 kg 750 g
40 kg 1000 g
50 kg 1250 g
60 kg 1500 g


Annostelutaulukko on vain suuntaa antava. On tärkeää että tarkkailet koirasi painoa ruokavalio vaihdoksen aikana ja sen jälkeen annostelet ruoan tämän mukaan.

Lisäravinteet ja vitamiinit

Raakaruokintaan tarvitsee lisätä koiran ruokavaliosta luonnollisesti puuttuvat vitamiinit. Lisäravinteiden tarpeisiin vaikuttaa se mistä ruokavalio koostuu. Omistajan täytyy olla tietoinen useiden vitamiinien määrästä koiran ruokavaliossa, kun koiraa ruokitaan raakaruoalla. Alla koiran tarvitsemia vitamiineja:

 • Sinkki, päivittäin
 • D-vitamiini, päivittäin tai viikon annos 1 x/vko
 • Kalsium, välttämätön päivittäin mikäli ei voi tarjota luita
 • A-vitamiini, päivittäin tai viikon annos 1 x/vko, jos ruokavaliossa ei voida käyttää maksaa
 • E-vitamiinin lisäys tärkeä työ- ja urheilukoirille sekä rasvaista ruokavaliota syöville
 • Jodi, saadaan tarjottua pienestä määrästä merilevää n. 1 g/40kg

Raakaruokinta ilman luita

Koira tarvitsee kalsiumia, tätä barffauksessa saadaan yleisimmin luista. On olemassa raakaravintoja, joihin luuta on jauhettu lihan joukkoon. Luita ja rustoja syötetään koirille myös sellaisenaan.

Mikäli koiran vatsalle luut eivät sovi, voi raakaruokintaa tarjoilla aivan hyvin ilman luita. Silloin koiran tarvitsema kalsium on lisättävä lisäravinteena purkista. Huomioithan että luiden määrä ei saa olla liian iso jolloin on vaarana suoliston tukkeutuminen. Luut eivät myöskään ole ravintoa eikä niillä voi korvata ruokaa, vaikka niitä voidaankin tarjoilla ruokavaliossa.

Kalsiumin lähteenä tarvittava määrä luuta on 1-1,5g/elopainokilo/pv.

Miten raakaruoka vaikuttaa koiran vatsaan?

Seuraa raakaruokintaa aloittaessa koiran vatsan toimintaa aktiivisesti. Mikäli uloste muuttuu liian kuivaksi ja kovaksi voi pienellä kuitumäärällä helpottaa koiran ulostamista. Kuitua koiran ruokavalioon voi lisätä esimerkiksi kasviksista tai psylliumista/pellavansiemenrouheesta.

Mikäli uloste muuttuu puolestaan löysäksi, voi alkuun ottaa tueksi ruokaan lisättävän maitohappobakteerin, sekä etenemällä yhä maltillisemmin. Ei siis kannata heti luovuttaa, jos koiran vatsa alkuun hieman reagoi muutokseen.

Allergisen koiran raakaruokinta

Raakaruoka on auttanut useita koiria mm. iho- ja ruoansulatusongelmissa. Myös allergiselle koiralle raakaruoka voi auttaa moniin ongelmiin, tällä tavalla tiedät koko ajan mitä koira syö.

Koiran herkkyyden tai allergisuuden tiettyä ruoka-ainetta kohtaan voidaan testata eliminaatiodieetillä. Käytännössä koiran ruokavalio koostetaan yhdestä lihasta ja tietyn ajan jälkeen ruokavalioon lisätään uusi proteiinin lähde. Eliminaatio aloitetaan lihalla mitä koira ei ole aiemmin saanut, jonka jälkeen lisätään yksitellen muita lihoja mukaan taustat ja ongelmat huomioiden. Tällä tavoin saadaan selville, minkä lihan lisäämisen jälkeen koiran ongelmat alkavat ja poistuvatko ne, kun kyseinen proteiini poistetaan ruokavaliosta.

Herkkävatsaisen koiran raakaruokinta

Herkempi vatsaisen koiran kanssa voi tehdä siirtymisen vähitellen esim. lisäämällä alkuun vain pienen määrän yhtä raaka-ainetta kerrallaan sen hetkiseen ruokavalioon. Herkkävatsaisen koiran ulostetta tulee tarkkailla jatkuvasti, jotta ruokinnassa osataan edetä oikeaan suuntaan.

Jos koira ei jostain syystä heti kestä raakaa lihaa, voit tarjota alkuun lihat keitettyinä tai kypsytettyinä. Kaikkien koirien vatsat eivät totuttamisyrityksistä huolimatta kestä raakaa lihaa, milloin on mahdollisuus tarjota lihat aina kypsennettynä tai keitettynä.

Koiranpennun raakaruokinta

Koiranpentua voidaan raakaruokkia samalla tavalla kuin aikuisia koiria. Pennun raakaruokinnassa tulee ottaa erityisesti huomioon monipuolinen ruokavalio eli erilaisten lihojen valinta. Vaikka kyseessä on koiranpentu, niin raakaruokinnan ravintolisät tulee laskea rodun oletetun aikuispainon mukaan, jotta pentu saa riittävästi ravintoaineita kasvuun ja kehitykseen. Pennun raakaruokinnassa lisien, sekä vitamiinien oikeaoppinen annostelu korostuu ja niiden riittävä saanti on omistajan vastuulla.

Koiranpennun ruokkiminen 50/50 ruokavaliolla on toinen tapa totuttaa pentu pienestä pitäen raakaruokaan. Osittaisessa raakaruokinnassa noin puolet pennun ruokavaliosta koostuu nappulasta, joka on koiranpennuille tarkoitettua täysravintoa. Tämän lisäksi noin puolet pennun ruokavaliosta tarjotaan monipuolisesti erilaisia lihoja. Tässäkin mallissa omistajan vastuulla on pennun ravintotarpeiden täyttyminen turvallisen kasvun takaamiseksi.

Huomioithan pentua raakaruokkiessasi, että pennun vatsa saattaa olla aikuista koiraa herkempi muutoksille, sillä vatsan bakteerikanta on vasta kehittymässä. Radikaalit muutokset ruokavaliossa voivat saada aikaan pahaa jälkeä, joten totutathan pennun raakaruokaan erityisen maltillisesti.

Lue lisää koiranpennun ruokinnasta.

Kokemuksia raakaruokinnasta

Muistathan että jokainen koira on yksilö ja mikä toimii toisella ei välttämättä suorilta toimi toisella, jokaiselle löytyy varmasti sopiva ruokintamuoto.

Yleisimpiä hyötyjä luonnollisesta ruokavaliosta:

 • Tulehdusten loppuminen/väheneminen
 • Karvanlähtö
 • Ulosteen määrä vähenee/ koostumuksen paraneminen
 • Koira syö mielellään
 • Hampaat pysyvät puhtaampana ja hengitys raikkaampana
 • Ruoan imeytyminen parantunut

Raakaruokinta on oikein toteutettuna turvallinen ja luonnollinen tapa ruokkia koiraa. Kuitenkin koiran raakaruokinnassa on omistajan vastuulla laskea koiran ravintotarpeiden täyttyminen, sillä ilman tarvittavia lisäravinteita koiralle voi kehittyä vitamiinien ja kivennäisaineiden puutostiloja. Pahimmillaan puutostilat vaikuttavat koiran yleisvointiin ja elinvoimaan esimerkiksi ihon hilseilynä tai kynsien lohkeiluna. Lisäksi liian nopeat muutokset ruokavaliossa voivat aiheuttaa koiralle vatsaoireita, kuten ripulia tai ummetusta.

Omistajan vastuulla on myös raakaruokaan siirtyminen ja koiran herkkyyksien selvittäminen. Raakaruokinnan aloitukseen ja suunnitteluun kannattaa pyytää apua koiran ravintoneuvojalta, mikäli omistajalla ei ole ennestään kokemusta raakaruokinnasta. Tällöin koirasi ruokavalio on ammattilaisen suunnittelema ja sitä noudattamalla kaikki koiran ravintotarpeet täyttyvät ja erityistarpeet on huomioitu, eikä puutostilojen mahdollisuudesta tarvitse huolehtia. Ravintoneuvojan apua kannattaa pyytää myös, jos koirallasi on allergioita tai muuta erityishuomioitavaa ruokavalioon liittyen.