Siirry sisältöön
Koiran lämpöhalvaus

Koiran lämpöhalvaus

Kesäpäivät kuumenevat ja koiran kanssa on mukava oleskella ulkona. Hyvistä säistä on enemmän kuin suotavaa nauttia, mutta kannattaa muistaa koiran olevan ihmistä herkempi lämpöhalvaukselle. Lämpöhalvaus on helposti ennaltaehkäistävissä, kun muistaa muutaman perusasian ja tietää miten toimia lämpöhalvauksen uhatessa.

Sisältö:

Koiran lämpöhalvauksen oireet
Koiran viilentäminen kotona
Lämpöhalvauksen ehkäiseminen

Koiran lämpöhalvauksen oireet

Koiran ainoa tapa poistaa kuumuutta kehosta on läähättäminen, sillä ylimääräinen lämpö ei poistu koiran iholta hikenä, kuten ihmisillä. Tämä seikka tekee koirasta alttiin lämpöhalvaukselle kesähelteellä. Virallisesti koiran elimistö kärsii lämpöhalvauksesta, kun ruumiinlämpö nousee yli 41 asteen, mutta liiallinen kuumuus aiheuttaa koiralle tukalan olon jo paljon aikaisemmassa vaiheessa. Erityisen herkkiä lämpöhalvaukselle ovat koirat, joilla on paksu turkki, sydän- tai keuhkosairaus tai rakenteellisesti ahtaat hengitystiet.

Koiran elimistön kuumemisen oireita ovat voimakas läähätys, haluttomuus liikkua ja yleinen vetämättömyys. Joskus koiran käyttäytymisessä voi esiintyä myös levotonta liikehdintää, vaikka yleisolemus on vetelä. Nämä oireet voivat johtaa nopeastikin lämpöhalvaukseen, mikäli koiran elimistöä ei saada viilennettyä. Lämpöhalvauksen oireita koiralla ovat edellä mainittujen lisäksi kuolaaminen, sydämen nopea lyöminen, oksentelu ja ripulointi. Myös punaiset limakalvot läähättävällä koiralla ovat merkki kuumuudesta, sillä koiran pintaverenkierto vilkastuu kun elimistö yrittää poistaa ylimääräistä kuumuutta. Aina lämpöhalvausta epäillessä kannattaa mitata koiran ruumiinlämpö kuumemittarilla peräaukosta, jotta toipumista on helpompi seurata. Sopiva kuumemittari tähän ei ole lasinen mittari, vaan mielellään muovinen kuumemittari, jossa on taipuisa pää.

Esioireet, jolloin koiraa voi viilentää ja tarkkailla kotona:

 • Voimakas läähätys
 • Vaisu yleisilme koiran normaaliin käyttäytymiseen nähden
 • Ruumiinlämpö alle 41 astetta

Vakavan lämpöhalvauksen oireet, jolloin koira on vietävä eläinlääkäriin:

 • Runsas kuolaaminen
 • Nopeat sydämenlyönnit ja raskas hengitys
 • Oksentaminen
 • Ripulointi
 • Limakalvojen punoitus
 • Ruumiinlämpö yli 41 astetta

Lämpöhalvaus on vakava tila, joka voi johtaa pitkittyneenä monielinvaurioon. Vaikka tilanne on vakava ja vaatii koiran kuljettamista eläinlääkäriin, tulee koiran viilennys aloittaa jo kotona ja jatkaa koko matkan eläinlääkärin vastaanotolle siihen saakka, kunnes ammattilaiset ottavat koiran hoitoon.

Koiran viilentäminen kotona

Koiran viilentämiseksi voidaan kotona tehdä toimenpiteitä lämpöhalvauksen ehkäisemiseksi ja hoidon aloittamiseksi, mikäli koiralla ilmenee lämpöhalvauksen oireita.

Koiran kastelu

Lämpöhalvauksen uhatessa tehokkain tapa on kastelemalla koira kauttaaltaan viileällä vedellä. Erityisen tärkeää on kastella koiran mahanalunen, sillä mahanalusnahka on muuta koiran nahkaa ohuempaa ja siinä on luonnostaan vähemmän karvoja. Näin tältä alueelta kastelu viilentää koiraa tehokkaimmin. Koiraa kasteltaessa vesi ei kuitenkaan saa olla jääkylmää, sillä liian kylmä vesi saa pintaverisuonet supistumaan, vaikka niiden pitäisi toimia mahdollisimman tehokkaasti ylimääräisen lämmön poistumiseksi koiran elimistöstä. Jos tämän jälkeen koira alkaa virkoamaan ja ruumiinlämpö ei ole ylittänyt 41 astetta, voi tilannetta jäädä seurailemaan kotiin. Koiran kuntoa tulee kuitenkin tarkkailla ja muiden oireiden ilmaantuessa vielä koira eläinlääkäriin.

Koiran turkin ajelu

Mikäli kotoa löytyy sopiva trimmauskone, koiran karvoja voi ajella koiran ruumiinlämmön laskemiseksi. Kriittisimmät alueet ovat pään ja kaulan alue, jotka yleensä ajellaan eläinlääkärissä lämpöhalvauspotilailta. Koiran karva on uusiutuva luonnonvara, joten koiran hengen ollessa vaarassa karvojen ajelua ei kannata jäädä miettimään kahdesti.

Luonnollisesti yleisesti ottaen koiran kuuluisi vaihtaa karvaa sääolosuhteiden mukaan. Keväällä, kun ilmat lämpenevät koira ei enää tarvitse niin paksua karvaa kuin kylmänä talviaikana, jolloin karvan tehtävä on pitää ruumiinlämpö ylhäällä ja lämpö koirassa. Kesällä puolestaan turkin tulisi olla ohuempi ja välttää koiran ruumiinlämmön nouseminen. Näin ei kuitenkaan aina ole, joten joskus koira tarvitsee tähän muuta apua.

Koiran turkkia voi halutessaan trimmata lyhyemmäksi kesällä. Lyhyellä ja pitkällä turkilla on molemmilla puolensa, mutta lyhyt turkki edesauttaa koiran ihon hengittämistä ja nopeampaa kuivumista, joka puolestaan vähentää kutinaa koiran iholla. Mikäli iho on kauan märkä eikä se pääse hengittämään kunnolla, syntyy helposti hot spotteja -eli paikallisia ihotulehduksia. Toisaalta pidempi turkki suojaa paremmin hyttysten ja muiden hyönteisten puremilta. Turkin kesäleikkaus on hyvin koirakohtaista, toiset hyötyvät siitä enemmän kuin toiset.

Viilennystuotteet

Koiran viilentämiseksi on olemassa paljon erilaisia viilennystuotteita. Eläinkaupoista saatavat viilennysmatot, viilennysliivit, viilennyspyyhkeet ja tuulettimet ovat hyviä lämpöhalvauksen ennaltaehkäisyssä. Myös jo läähättävä koira voi saada apua elimistön viilentämiseen, jos se asetetaan makaamaan viilennysmaton päälle. Nykyään useimmat viilennystuotteet eivät tarvitse pakastinta pysyäkseen kylmänä, vaan viilennysgeeli tai muu materiaali aktivoituu koiran ruumiinlämmön koskettaessa tuotetta.

Lämpöhalvauksen ehkäiseminen

Koiran lämpöhalvaus on helposti ehkäistävissä, kuin muistaa pitää huolta muutamista perusasioista. Yksi tärkeä asia on, että koiralla on jatkuvasti juomavettä saatavilla, myös ulkona. Myös kodin ulkopuolella koiran juominen tulisi olla mahdollista. Hyvä nestetasapaino auttaa koiraa pysymään virkeänä ja voimaan paremmin myös kuumalla. Koiralle voi tarjota vettä helposti myös lenkillä tai muussa reissussa koiran juomapullolla tai matkakupilla. Jos koira on huono juomaan, voi koiran nestetasapainoa parantaa ruokkimalla koiraa märkäruoalla tai lisäämällä vettä ruoan sekaan.

Suuremmat urheilusuoritukset ja lenkit kannattaa kuumina päivinä ajoittaa ihan aamuun ja iltaan, kun aurinko ei vielä paista kuumimmillaan. Vuorokauden viileämpinä aikoina koirakin nauttii lenkistä enemmän. Ulkoilla voi päivälläkin, mutta huolehdithan, että koiralla on mahdollisuus oleilla varjoisassa paikassa poissa auringonpaisteesta. Oikein kuumina päivinä on parempi jättää koira sisälle, vaikka itse haluaa nauttia paisteesta. Myös tarhassa koiralla tulisi olla viileä, varjoisa paikka, johon hakeutua kuumalla säällä.

Kuumalla säällä kannattaa välttää autoilua, jos mahdollista. Hyvin ilmastoidussa, viilennytyssä autossa matka voi sujua kuitenkin hyvin, vaikka ulkolämpötila olisi hyvinkin korkea. Muista, että pysäköidessäsi auton ilmastointi menee pois päältä ja auton ilma muuttuu minuuteissa viileästä tukehduttavan kuumaksi. Älä missään nimessä jätä koiraa minuutiksikaan autoon, kun aurinko paistaa tai ulkolämpötila on korkea. Nämä muutaman minuutinkin kauppareissut voivat olla kohtalokkaita, sillä auton lämpötila kohoaa uskomattoman nopeasti sen ollessa parkissa.

Näin ehkäiset koiran lämpöhalvauksen:

 • Koiralla on suositeltavaa olla jatkuvasti juomavettä, myös ulkona ja muualla kuin kotona.
 • Jätä lenkit ja muut treenit päivän viileimpiin hetkiin, eli aikaiseen aamuun tai myöhäiseen iltaan.
 • Älä jätä helteellä koiraa pysäköityyn autoon minuutiksikaan, vältä autoilua jos mahdollista.
 • Koiran oleskellessa tarhassa ja ulkona varmista, että koiralla on mahdollisuus varjoisaan ja mahdollisimman viileään oleskelupaikkaan. Koiraa ei tulisi koskaan jättää suoraan auringonpaisteeseen.