Siirry sisältöön
Koiran juoksut eli koiran kiima

Koiran juoksut eli koiran kiima

Koiran juoksut tarkoittavat leikkaamattoman narttukoiran kiima-aikaa, jolloin narttu on hormonaalisesti hedelmällisessä tilassa ja voi tulla tiineeksi, jos se pääsee parittelemaan. Nartun juoksut aiheuttavat muutoksia sen käyttäytymisessä ja virtsaaminen lisääntyy, joten on hyvä tietää, mitä koiran juoksut tarkoittavat.

Sisältö:

Koiran ensimmäiset juoksut
Koiran juoksujen kesto
Koiran käytös juoksujen aikana
Miten helpottaa koiran juoksuaikaa?
Koiran juoksut pähkinänkuoressa

Koiran ensimmäiset juoksut

Nartun juoksut alkavat rodusta ja yksilöstä riippuen 6–24 kk iässä. Pienemmillä roduilla nartun juoksut alkavat suurempia lajitovereita aikaisemmin. Koiran juoksut ovat merkki nartun sukukypsyydestä. Ennen ensimmäistä juoksuaikaa on tavallista, että nuoren nartun pidätyskyky hetkellisesti heikkenee ja se saattaa pissata myös sisälle. Koiraa kannattaa siis ulkoiluttaa tavallista useammin juoksujen lähestyessä.

Juoksujen alkaessa koiran hormonaalinen toiminta muuttuu ja se vaikuttaa koiran käytökseen. Yleensä koira on juoksuaikana tavallista kiinnostuneempi hajuista ja se saattaa aloittaa merkkailun. Toisinaan esiintyy ärtyisyyttä ja haukkuherkkyyttä. Koira voi myös olla vähän omissa maailmoissaan, eikä siihen aina saa kontaktia tavalliseen tapaan. Joskus koiran ensimmäiset juoksut näkyvätkin vain käyttäytymisen muutoksena, eikä ulkoisia merkkejä, kuten vuotoja, esiinny vielä lainkaan.

Myös uroskoirat saavuttavat sukukypsyyden yleensä noin 6-12 kk iässä. Uroskoiran kiima on kuitenkin periaatteessa jatkuvaa, eikä varsinaista juoksuaikaa ole. Uros on siis aina valmis parittelemaan saavutettuaan sukukypsyyden. Uroskoiran juoksuaika voidaan ymmärtää käytösmuutoksina, joita narttukoiran juoksut saavat uroksissa aikaan.

Koiran juoksujen kesto

Koiran juoksuaika kestää keskimäärin 3-4 viikkoa, mutta yksilöllistä vaihtelua on paljon. Koiran juoksujen kesto riippuu mm. koiran rodusta ja iästä. Juoksuaikana narttu kannattaa pitää hihnassa ulkoilun ajan, jotta vältetään ei-toivotut tiineydet. Koirapuistoon ei kiima-aikana pidä mennä, sillä juoksuaikana narttu levittää ympärilleen hajuja, jotka sekoittavat urosten päät ja seurauksena voi olla urosten välisiä tappeluita silloinkin, kun narttu on jo poistunut lähistöltä. Varmista, etteivät uroskoirat pääse nartun lähelle juoksuaikana. Pidä myös kotona ulko-ovet ja pihaportit kiinni, etteivät naapuruston urokset pääse yllättämään.

Juoksuaikojen välissä on noin 6 kk kiimaton jakso, mutta tässäkin on paljon yksilöllisiä eroja. Joillakin roduilla voi olla kiima neljä kertaa vuodessa ja toisilla vain kerran. Koiralla ei ole vaihdevuosia kuten ihmisillä, joten nartun juoksut jatkuvat läpi elämän. On tavallista, että vanhan koiran juoksut harvenevat ja yleensä 6–7 vuoden ikäisellä koiralla on rodusta riippumatta enää yhdet tai kahdet juoksut vuodessa, juoksujen aikaiset vuodot vähenevät, eikä tiineeksi tuleminenkaan ole enää yhtä todennäköistä.

Koiran käytös juoksujen aikana

Nartun juoksut oireilevat ensin tavallista tarkempana nuuskimisena ja merkkailuna lenkeillä, mistä voi tietää, että koiran juoksut ovat alkamassa. Koiran juoksut noudattavat aina neljää vaihetta:

 1. Esikiima
 2. Kiima
 3. Jälkikiima
 4. Lepokausi

Esikiima

Koiran juoksut alkavat esikiimasta. Nartun sukuelimet turpoavat, munarakkulat kehittyvät ja verinen vuoto alkaa. Vaiheen kesto vaihtelee 3–17 päivän välillä. Vuodon määrä on sekin yksilöllistä. Esikiima näkyy nartun käytöksessä joskus levottomuutena, muutoksina ruokahalussa ja leikkisyytenä toisten koirien kanssa. Väsymys on myös tavallinen oire.

Esikiiman aikana urokset alkavat osoittaa kiinnostusta narttua kohtaan, mutta narttu ei vielä ole hedelmällisessä vaiheessa ja yleensä torjuu lähestymisyritykset haukkumalla, alistumalla tai näyttämällä hampaitaan. Kannattaa kuitenkin olla varuillaan, sillä joskus narttu saattaa päästää uroksen astumaan jo esikiiman aikana.

Kiima

Varsinainen kiima-aika kestää keskimäärin yhdeksän päivää. Munarakkulat puhkeavat eli narttu ovuloi. Tällöin narttu on halukas parittelemaan ja päästää urokset lähelleen. Nartun aikeet tunnistaa siitä, että se jää uroksen lähestyessä paikalleen ja nostaa häntänsä sivuun. Uros pyrkii astumaan nartun nousemalla sen selän päälle. Kiima-ajasta käytetäänkin nimitystä ”koiran tärppipäivät”, koska tällöin narttu tulee erityisen helposti tiineeksi. Astutus kannattaa suorittaa tänä aikana, jos tarkoituksena on teettää pentuja. Kiima-aikana vuoto yleensä muuttuu verisestä kirkkaaksi.

Nartun juoksut näkyvät myös urosten käytöksessä. Uroskoirat saattavat alkaa rähistä toisilleen, kun naapurustossa on kiimavaiheessa oleva narttu. Uros yleensä myös haistelee aiempaa innokkaammin lenkkipolun varrelle jätettyjä merkkejä. Koira saattaa käyttäytyä levottomasti, haukkua, ulista ja jopa menettää ruokahalunsa. Innokkaimmat kosijat saattavat karata narttua etsimään, joten kannattaa olla urostenkin kanssa tarkkana juoksuaikana.

Jälkikiima

Koiran kiimaa seuraa jälkikiima, jonka aikana sukuelinten turvotus ja vuodot vähitellen häviävät. Jälkikiima kestää tavallisesti noin 60 päivää. Usein tässä juoksujen vaiheessa esiintyy valeraskautta, sillä koiran keltarauhanen erittää progesteronia riippumatta siitä, onko narttu tiineenä vai ei. Viikkojen kuluessa vähenevä progesteronimäärä lisää prolaktiinin tuotantoa, joka taas kiihdyttää maidontuotantoa, mikä usein aiheuttaa valeraskauden. Valeraskaus on nartulle normaali fysiologinen tila, josta ei tarvitse olla huolissaan. Koira ikään kuin luulee odottavansa pentuja ja kokee tarvetta pesänrakentamiseen ja hoivaamiseen. Toisinaan lelut toimittavat pentujen virkaa ja narttu saattaa suhtautua niihin suojelevasti.

Jälkikiiman aikana narttu ei enää salli astumista ja torjuu urosten lähestymisyritykset. Koiran käytös muuttuu usein jälkikiiman aikana flegmaattisemmaksi, sillä vaihe aiheuttaa väsymystä. Mikäli narttu jälkikiiman aikana nuolee itseään, juo ja virtsaa tavallista enemmän tai kuumeilee, on aihetta epäillä kohtutulehdusta, joka vaatii eläinlääkärin hoitoa. Koiran kohtutulehdus juoksujen aikana on hoitamattomana hengenvaarallinen ja riski nousee koiran ikääntyessä.

Lepokausi

Koiran juoksut päättyvät lepokauden alkamiseen. Lepokauden aikana nartun hormonitoiminta palaa niin sanotusti normaaliksi, eikä juoksuajan oireita ilmene. Lepokausi kestää seuraavien juoksujen alkamiseen saakka.

Miten helpottaa koiran juoksuaikaa?

Koiran juoksut ovat säännöllinen osa koira-arkea, ja koiran juoksuaika sen verran pitkä, että arkea kannattaa helpottaa hankkimalla juoksuhousut. Sterilisaatiolla nartun juoksut saadaan loppumaan, mutta ratkaisu kannattaa tehdä harkiten.

Koiran juoksuhousut

Nartun juoksuaikainen tiputtelu tapaa aiheuttaa tahroja, minkä vuoksi kannattaakin hankkia koiralle juoksuhousut. Juoksuhousut toimivat koiran vaippana ja estävät vuotojen päätymisen huonekaluille. Juoksuhousujen pukeminen kannattaa opettaa koiralle jo pienenä, ennen ensimmäisten juoksujen alkamista, jotta se ehtii tottua housuihin hyvissä ajoin. Yleensä juoksuhousut pujotetaan koiran takajalkojen ympäri ja häntä vedetään sille varatun aukon läpi. Jotkin juoksuhousut saa avattua molemmilta sivuilta, jolloin pukeminen käy nopeammin.

Juoksuhousujen haaraosaan laitetaan side, joka imee vuodot itseensä. Monissa housumalleissa on sidettä varten erillinen tasku. Siteenä voidaan käyttää esimerkiksi talouspaperia tai ihmisille tarkoitettuja terveyssiteitä. Side vaihdetaan muutaman tunnin välein ja samalla puhdistetaan koiran takapuoli, jotta hygienia pysyy hyvänä. Juoksuhousuja kannattaa hankkia koiralle useammat, jotta ne saadaan välillä myös pestyä.

Koiran sterilisaatio

Koiran sterilisaatiossa narttukoiran juoksut saadaan loppumaan, mutta se aiheuttaa myös muita muutoksia koiran kehossa. Sterilisaatiossa koiran kohtu ja munasarjat poistetaan, mikä suojaa koiraa myös kohtutulehdukselta. Sterilisaatio saa koiran usein rauhoittumaan, vuodot loppuvat ja useiden syöpien riski pienenee. Valeraskautta ei myöskään enää esiinny. Toisaalta steriloitu eli leikattu koira on taipuvaisempi lihomaan ja virtsankarkailua esiintyy vanhemmiten enemmän. Joillakin roduilla myös turkin laatu muuttuu steriloinnin myötä vaikeahoitoisemmaksi. Päätös koiran leikkaamisesta kannattaakin tehdä harkiten ja eläinlääkärin kanssa keskustellen. Yleensä koiran leikkaamista suositellaan, jos pentuja ei ole aikomus teettää.

Koiran juoksut pähkinänkuoressa

Oheinen lista vastaa lyhyesti kysymykseen, mitä koiran juoksuaika tarkoittaa:

 • Koiran juoksut tarkoittavat narttukoiran kiima-aikaa.
 • Koiran ensimmäiset juoksut alkavat rodusta ja yksilöstä riippuen 6–24 kk iässä.
 • Koiran käytös juoksujen aikana muuttuu. Koira voi ennen juoksuja aloittaa merkkailun ja virtsaaminen lisääntyy. Narttu voi olla mm. ärtynyt, väsynyt, levoton ja haukkuherkkä.
 • Koiran juoksut jaetaan neljään vaiheeseen: esikiima, kiima, jälkikiima ja lepoaika.
 • Koiran kiima-aika kestää noin 3–4 viikkoa.
 • Koiran juoksuaikana narttu erittää veristä nestettä, joten kannattaa käyttää juoksuhousuja.
 • Narttukoiran juoksut vaikuttavat myös urosten käyttäytymiseen. Uroskoira voi juoksujen aikaan esim. ärhennellä kilpakosijoille ja pyrkiä nartun lähelle.
 • Narttu tulee varmimmin tiineeksi 1–2 viikkoa juoksujen alkamisesta.
 • Narttukoiran juoksuaikaa seuraa usein valeraskaus.
 • Nartun juoksut toistuvat keskimäärin 6 kk välein läpi sen elämän.
 • Koiran juoksut saadaan loppumaan sterilisaatiolla, mutta keskustele eläinlääkärin kanssa ennen päätöksentekoa.