Siirry sisältöön
Koiran hampaiden kotihoito

Koiran hampaiden kotihoito

Hammassairaudet ovat ylipainon lisäksi yksi yleisimpiä ongelmia, joihin koiran omistaja törmää lemmikin elinaikana. Myös koiran hampaat tarvitsevat säännöllistä kotihoitoa, kuten ihmistenkin hampaat, sillä hammaskiven peittämät ienrajat altistavat koiran suun ientulehdukselle ja parodontiitille. Koirien hammassairauksissa ennaltaehkäisy on tehokkain keino edistää koiran laadukasta elämää ilman näitä hyvin yleisiä vaivoja, joista noin 80% koirista kärsii elämänsä aikana.

Sisältö:

Miksi koiran hampaista kannattaa huolehtia?
Miltä näyttää koiran terve suu?
Koiran hampaiden pesu
Muut kotihoidot koiran hampaille
Pureskelu edistää hampaiden terveyttä
Muista ainakin nämä

Miksi koiran hampaista kannattaa huolehtia?

  • Koiran suussa tapahtuvat muutokset huomataan ajoissa ja ne saadaan hoidettua pienemmillä toimenpiteillä.
  • Pitkittää hammaskiven mekaanisen poiston tarvetta, joka puolestaan vähentää koiran nukuttamista.
  • Eläinlääkärikustannukset koiran elämän aikana jäävät huomattavasti alhaisemmaksi, kuin hoitamattomilla hampailla.
  • Vähentää koiran kipuja elämän aikana, sillä hammas- ja ienkivut ovat monesti sellasia, joita koirasta ei helposti huomaa ja se joutuu kärsimään niistä hiljaisesti joskus hyvinkin pitkään.

Miltä näyttää koiran terve suu?

Koiran terveet hampaat ovat valkoiset, eikä niissä ole pinnalla tai ienrajassa ruskeaa tai kellertävää väriä. Tämä ruskea tai kellertävä väri on hammaskiveä tai toisin sanoen plakkia, joka on kiinnittynyt hampaiden pintaan. Hammaskivi tukkii ienrajan, jonka vuoksi ikenet pääsevät helposti tulehtumaan. Poistamaton hammaskivi lisää usein myös suun bakteereja, jonka seurauksena koira voi altistua sairastumaan parodontiittiin eli hampaan kiinnityskudosten tulehdukseen.

Koiran terveet ikenet ovat väriltään vaaleanpunaiset ja niiden tulehtuessa väri tummenee pinkihtävään punaiseen. Myös liian vaaleat ikenet voivat kertoa koiran erilaisista sairauksista. Oman koirasi terveen purukaluston opit tunnistamaan, kun tutkit sitä useampana kertana koiran suun ollessa terve, esimerkiksi eläinlääkärin tarkastuksen jälkeen.

Koiran hampaiden pesu

Koiran elinikä on laadukkaan ravinnon ja kehittyneen eläinlääketieteen ansiosta pidentynyt, joten myös hammaskaluston tulee kestää pidempään. Hampaiden kotihoidosta voi tehdä koiralle mielekkään rutiinin, jonka jälkeen palkinnoksi annetaan mieluisa herkku tai vaikkapa leikkihetki. Säännöllinen hampaidenhoitorutiini vähentää plakin tarttumista hampaan pintaan ja näin pidentää mekaanisen hammaskivenpoiston väliä. Koiran hampaat on hyvä tarkastuttaa eläinlääkärissä säännöllisin väliajoin, sillä harjauksesta huolimatta plakkia kertyy ientaskuihin ja pitkään poistamaton hammaskivi voi aiheuttaa koiralle ientulehdusta sekä parodontiittia.

Koiranpennun hampaat ovat vielä maitohampaita, jotka vaihtuvat noin puolen vuoden iässä aikuishampaisiin. Hampaiden pesu on silti hyvä aloittaa jo pentuna, sillä koira tottuu pentuna suun käsittelyyn nopeasti ja tästä taidosta on hyötyä läpi koiran elämän. Koiran hampaita harjatessa kannattaa käyttää pehmeää hammasharjaa tai sormiharjaa, paras väline riippuu koiran suun koosta ja harjaajan mieltymyksistä. Myös pehmeää sähköhammasharjaa voi käyttää, mikäli se ei pelota koiraa.

Harjauksessa tulee käyttää vain koirille tarkoitettua hammastahnaa. Osa hammastahnoista sisältää entsyymejä, jotka vähentävät plakin tarttumista hampaisiin. Muuten hammastahnan tarkoitus on tehdä harjauksesta koiralle mukavampaa, sillä tahnat ovat suunniteltu koirille miellyttävän makuisiksi.

Eniten hammaskiveä kertyy koiran takahampaiden pinnoille ienrajoihin sekä kulmahampaisiin. Aluksi hampaiden harjauksessa voi keskittyä näiden alueiden harjaukseen, mutta kaikki mahdolliset pinnat kannattaa harjata koiran totuttua käsittelyyn. Myös hampaiden sisäpinnat voi harjata, jos koira antaa sen tehdä.

Nämä tarvitset koiran hampaiden pesuun:

  1. Pehmeä hammasharja tai sormiharja, koiran suun kokoon sopiva
  2. Koirille tarkoitettu hammastahna, valitse koirasi mieltymyksiin sopiva maku

Kuinka usein koiran hampaat tulee pestä?

Koirien luontaisessa hammaskiventuotossa on hyvin suuria koirakohtaisia eroja. Siksi tarkkaa hammaspesuväliä on vaikea määritellä, mutta mitä usemmin sen parempi. Joillekin koirille hammaskiveä kertyy suuria määriä ja päivittäinen pesu on ainoa tapa pitää plakin tarttuminen hampaisiin kurissa. Toisille koirille, joilla hammaskiveä suussa vähemmän, voi riittää viikoittainen hampaiden harjaus.

Nyrkkisääntönä hampaiden harjaukseen voisi olla, että harjaa koirasi hampaat edes viikottain, mielellään useamman kerran viikossa. Halutessasi voit kokeilla tehostaa hampaiden hoitoa hetkellisesti ja kokeilla, että vaikuttaako päivittäinen harjaus koirasi hampaiden puhtauteen. Saatat yllättyä positiivisesti ja jatkaa tätä rutiinia pidempään!

Muut kotihoitotuotteet koiran hampaille

Erilaiset hammasgeelit ehkäisevät plakin tarttumista koiran hampaan pinnoille. Näitä vain laitetaan koiran hampaan pinnalle, mutta ei harjata. Tällaiset tahnat estävät plakkia tarttumasta koiran hampaisiin ilman, että mekaanista harjausta tarvitaan. Säännöllinen tuotteiden käyttö on tärkeää, sillä ilman mekaanista hankausta plakki tarttuu hampaisiin helpommin.

Veteen lisättävillä plakinvähennysnesteillä voidaan ehkäistä hammaskiven tarttumista hampaisiin. Plakinvähennysnesteiden toimintaperiaate on sama kuin ienrajaan, hampaan pinnalle laitettavassa geelissä. Veteen lisättäessä aineet eivät kuitenkaan saavuta hampaan pintaa yhtä tehokkaasti, kuin suoraan hampaan pinnalle laitettavat tuotteet.

Plaque Off -merileväpulveri on ruokaan lisättävä, kansainvälisesti patentoitu suunhoitotuote, jonka on säännöllisesti käytettynä todistettu vähentävän hammaskiven muodostumista ja suuontelon bakteereja koiralla. Plaque Off -pulverin käyttö tulee olla päivittäistä ja sitä tulee käyttää 3-8 viikkoa, jotta tuloksia on nähtävissä.

Nämä tuotteet sopivat esimerkiksi suustaan erityisen herkille lemmikeille, joille hampaiden harjaus ei ole vaihtoehto. Lisäksi yllä mainittuja keinoja voidaan käyttää hampaiden harjauksen tukena. Mekaaninen harjaus on kaikista tehokkain keino vähentää hammaskiven tarttumista hampaiden pintaan.

Katso hammasharjat, -tahnat ja muut hoitotuotteet koirille.

Hammasongelmien ehkäisy kuivaruoalla

Koirille on saatavissa eläinkaupoista ja eläinlääkäreistä kuivaruokia, jotka ovat suunniteltu edistämään suun terveyttä. Kuivaruoissa nappulan muoto on yksi tekijä, joka vaikuttaa pureskeluun ja mekaanisen hankauksen syntymiseen. Lisäksi nappuloihin on kehitelty erilaisia ainesosia, jotka vähentävät hammaskiven muodostumista sekä estävät sen tarttumista hampaan pintaan. Esimerkki tällaisesta on Eukanuban kehittämä DentalDefence-teknologia, joka auttaa pitämään koiran hampaat puhtaampana ja terveempänä pidempään.

Pureskelu edistää hampaiden terveyttä

Koiran hampaiden kuntoa ylläpitää myös päivittäin pureskelu. Pururullat ja -luut hankaavat koiran hampaiden pintoja, kun koira pureskelee niitä ja mekaaninen hankaus estää koiran suussa muodostunutta hammaskiveä tarttumasta hampaiden pintoihin. Usein pureskelu on koiralle mielekästä, kun sopivat purutuotteet löytyvät.

Markkinoilla on paljon hampaidenhoitotikkuja, joiden toiminta perustuu usein tuotteen muotoon. Koiran hammas uppoaa pureskellessa mahdollisimman hyvin purutikkuun, ja siten aiheuttaa maksimimäärän hankausta hampaan pinnalle. Uusimpia tuotteita ovat kasvipohjaiset puruluut, jotka vähentävät plakin ja bakteerien muodostumista koiran suussa sekä kestävät koiran järsimistä pidempään, kuin perinteiset, viljapitoiset purutikut.

Muista ainakin nämä

  • Opeta koirasi hampaiden harjaukseen jo pentuna ja harjaa hampaat ainakin muutaman kerran viikossa.
  • Voit lisätä koirasi päivittäiseen elämään veteen tai ruokaan lisättäviä, hammaskiven muodostumiseen vähentävästi vaikuttavia tuotteita
  • Valitse koirallesi sellainen kuivaruoka, joka vähentää suun bakteereja ja hammaskiven muodostumista. Ruoan valintaan saat apua esimerkiksi lähimmästä Rahulasta.
  • Anna koirallesi puruluita tai hampaidenhoitotikkuja säännöllisesti, jotta hampaisiin tulee rasitusta ja mekaanista hankausta. Näin koirasi hampaat pysyvät vahvana!