Siirry sisältöön
Koiran eliminaatiodieetti pähkinänkuoressa

Koiran eliminaatiodieetti pähkinänkuoressa

Eliminaatiodieetti koiralla tarkoittaa koiran ruoka-aineallergian todentamista ruokavalion avulla. Toistaiseksi koiran allergiaa ei voida todentaa laboratoriokokein, kuten ihmisillä, joten allergian aiheuttaja on selvitettävä poissulkevalla menetelmällä. Tässä artikkelissa kerromme, kuinka koiran eliminaatiodieetti toteutetaan.

Sisältö:

Koiran ruoka-aineallergiat
Eliminaatiodieetti vahvistaa koiran allergian
Koiran eliminaatiodieetti käytännössä
Allergisen koiran ruoka
Eliminaatiodieetti vaatii pitkäjänteisyyttä

Koiran ruoka-aineallergiat

Koiran allergia on immunologinen sairaus, jonka aiheuttaja on usein vaikea selvittää. Ruoka-aineallergiaa on syytä epäillä esimerkiksi silloin, jos koira raapii itseään tavallista enemmän, kärsii selittämättömistä iho-oireista, toistuvista silmä- tai korvatulehduksista tai vatsaoireista. Allergia voi puhjeta mille koiralle tahansa ja milloin tahansa, mutta yli kolmasosalla allergia puhkeaa jo ensimmäisen ikävuoden aikana.

Mikä tahansa ruoka-aine voi aiheuttaa allergiaa, mutta yleisimpiä tunnettuja allergian aiheuttajia ovat naudanliha, maitotuotteet, kana, lammas, kala, kananmunat, maissi, vehnä ja soija. Kaikki mainitut ovat hyvin tavallisia ainesosia koiranruoissa, mutta niiden tavallisuus onkin osaltaan syynä allergioiden yleisyyteen – altistumista ja samalla myös herkistymistä tapahtuu useammin.

Eliminaatiodieetti vahvistaa koiran allergian

Eliminaatiodieetti on tarkkaan rajattu ruokavalio, jonka tarkoituksena on selvittää koiran allergian aiheuttaja. Ruokavaliota muutetaan radikaalisti aiemmasta, jotta saadaan selvitettyä, mikä ruoka-aine aiheuttaa koiralle oireita. Koska koiran allergiaa aletaan usein epäillä iho-oireiden ilmetessä, suljetaan ennen eliminaatiodieetin aloittamista pois muut mahdolliset oireiden aiheuttajat, kuten sisä- tai ulkoloiset ja ihon bakteeri- tai hiivainfektiot.

Koiran allergiaa ei voida todeta ihotestein tai verikokein, kuten ihmisillä, joten on turvauduttava eliminaatiodieettiin, joka on toistaiseksi ainoa luotettava menetelmä koiran ruoka-aineyliherkkyyksien selvittämiseen.

Koiran eliminaatiodieetti käytännössä

Eliminaatiodieettiä ei ole tarkoitus noudattaa ikuisesti, vaan juuri sen aikaa, mitä allergisoivan ruoka-aineen löytäminen vaatii. Kun allergiaoireiden lähde löytyy, voidaan se poistaa ruokavaliosta ja jatkaa ruokintaa muilta osin totuttuun tapaan.

Koiran eliminaatiodieetti koostuu neljästä vaiheesta:

  1. Aluksi kartoitetaan koiran nykyinen ruokavalio ja suunnitellaan eliminaatiodieetti.
  2. Kerätään kokemuksia eliminaatiodieetistä: Loppuvatko allergiaoireet?
  3. Varmistetaan ruoka-aineallergia haastevaiheessa: Palaavatko allergiaoireet?
  4. Aloitetaan eliminaatiodieetin altistusvaihe ja etsitään allergian aiheuttajat.

Koiran eliminaatiodieetti ja ruoka-aineiden valinta

Eliminaatiodieetti aloitetaan kartoittamalla koiran aiempi ruokavalio tarkasti ja vaihtamalla sitten kaikki ruoka-aineet uusiksi. Aluksi onkin hyvä kirjata ylös kaikki, mitä lemmikki on oireita edeltävällä viikolla syönyt, mukaan lukien herkkupalat ja kotitekoiset ruoat. Myös oireista on hyvä pitää kirjaa ennen eliminaatiodieetin aloittamista ja sen aikana.

Kirjanpito auttaa valitsemaan sellaiset ruoka-aineet, joita koira ei ole ennen syönyt. Jos aiemmin koiran ruokavalio koostui esimerkiksi naudanlihasta, riisistä, porkkanasta ja kanasta, tulisi eliminaatiodieetin koostua vaikkapa ankasta ja bataatista. Helpoin tapa aloittaa eliminaatiodieetti onkin valita yksi uusi proteiinin lähde ja yksi uusi hiilihydraatin lähde. Muuttamalla ruokavalio totaalisesti saadaan koiran allergiaoireet nopeasti helpottumaan.

Mikäli koiran oireilu ei helpota viimeistään muutaman viikon kuluessa eliminaatiodieetin aloittamisesta, on syytä vielä vaihtaa valitut ruoka-aineet. Jos koiran oireet eivät ruoka-aineiden vaihdoksesta huolimatta helpota viimeistään 8 viikon kuluessa, voidaan epäillä muista kuin ruoka-aineista johtuvia yliherkkyyksiä. Iho-oireet voivat viitata myös atopiaan, tai koiralla voi olla ruoka-aineyliherkkyyden lisäksi jokin toinen sairaus, joka oireilee samantyyppisesti. Tällöin on syytä mennä eläinlääkärin vastaanotolle.

Koiran ruokinta eliminaatiodieetin aikana

Eliminaatiodieetin aikana koiralle annetaan vain dieettiin kuuluvaa ruokaa ja vettä. Lisäravinteiden ja öljyjen antaminen on myös kiellettyä, koska ne voivat sisältää esimerkiksi maitoproteiinia, ja koira voi olla herkistynyt juuri maitotuotteille. Myös puruluiden antaminen on kiellettyä, koska ne voivat sisältää viljatuotteita tai naudan nahkaa, joille koira voi olla allerginen. Huolehdi, etteivät muutkaan anna koiralle dieetin aikana sopimattomia makupaloja.

Eliminaatiodieetin aikana voi joko valmistaa koiran ateriat itse käyttäen valittuja raaka-aineita tai ostaa valmiita dieettiin sopivia ruokia. Pennun eliminaatiodieetti edellyttää usein valmisruokien käyttöä, jotta kasvavan koiran ravitsemukselliset tarpeet varmasti täyttyvät. Valinnassa täytyy olla tarkkana, ettei mukaan eksy koiran aiemman ruokavalion mukaisia ainesosia.

Eliminaatiodieetin haastevaihe

Haastevaiheen tarkoitus on vahvistaa ruoka-allergiadiagnoosi. Haastevaihe voidaan toteuttaa, kun eliminaatiodieetillä on päästy haluttuun lopputulokseen, eli koira on oireeton. Yleensä tähän päästään noin 8 viikon kuluessa dieetin aloittamisesta.

Haastevaiheessa eliminaatiodieetistä palataan takaisin koiran alkuperäiseen ruokavalioon. Mikäli kyseessä todella on ruoka-aineallergia, palaavat allergiaoireet yleensä viimeistään 1–2 viikon kuluessa ruokavalion muutoksesta. Oireiden ilmetessä palataan eliminaatiodieettiin, jota jatketaan taas niin kauan, että koira on oireeton.

Eliminaatiodieetin altistumisvaihe

Eliminaatiodieetin altistumisvaiheessa aletaan kartoittaa allergian aiheuttajaa lisäämällä ruokavalioon yksi ruoka-aine kerrallaan. Lisättyä raaka-ainetta annetaan useamman kerran viikon aikana, jotta altistumista kertyy mahdollisimman paljon. Mikäli ruoka-aine aiheuttaa oireita, ilmaantuvat ne yleensä jo muutaman ruokailukerran jälkeen. Jos ruoka-aine ei sovi koiralle, palataan taas eliminaatiodieettiin ja suoritetaan seuraava ruoka-ainekokeilu vasta sitten, kun koira on taas oireeton. Mikäli oireita ei lisätystä ruoka-aineesta ilmaannu parissa viikossa, voidaan se jättää osaksi ruokavaliota ja aloittaa seuraavan ruoka-aineen testaus.

Jos käytät valmisruokia altistusvaiheessa, pyri valitsemaan ruokatuotteita, joissa vain yksi ainesosa muuttuu aiemmasta. Jos uusia ruoka-aineita tulee koiran ruokavalioon kerralla useita, on mahdotonta sanoa, mikä niistä saa aikaan oireilun, jos sellaista ilmaantuu. Altistumisvaihe vaatii huolellisuutta siinä missä dieetin alkuvaihekin, sillä yksikin väärä makupala voi aiheuttaa koiralle viikkoja kestävää oireilua, mikä vaikeuttaa allergian aiheuttajan löytämistä.

Kirjanpito koiran ruokailuista auttaa diagnoosin teossa. Kun altistumisvaiheessa edetään ruoka-aine kerrallaan, pitäisi allergiaoireiden aiheuttajankin lopulta löytyä.

Allergisen koiran ruoka

Eliminaatiodieetin altistumisvaihetta voidaan jatkaa niin kauan, että koiran ruokavalio palaa raaka-aine kerrallaan alkuperäisen kaltaiseksi, jolloin saavutetaan yleensä monipuolinen ja tasapainoinen ruokavalio. Kun allergian aiheuttaja on tunnistettu, jätetään se pois koiran ruokavaliosta ja ruokitaan muilta osin tavalliseen tapaan. Mikäli allergiaa aiheuttavia ainesosia löytyy useampia, voi olla tarpeen siirtyä raakaruokintaan tai hypoallergeenisten ruokavalmisteiden käyttöön.

Raakaruokinnan edut koiran allergian hoidossa

Raakaruokinnan etu koiran allergian hoidossa on ennen kaikkea se, että raakaruokinnassa tiedetään tarkalleen, mitä koiran syömä ruoka sisältää. Raakaruokavalio koostuu raa’asta lihasta, luista, sisäelimistä ja kasviksista sekä lisäravinteista. Koiran raakaruoka sopii myös eliminaatiodieetin toteuttamiseen, jolloin ruokavaliota koostetaan vähitellen monipuolisemmaksi aloittaen yhdellä proteiinin lähteellä ja yhdellä kasviperäisellä raaka-aineella dieetin periaatteita noudattaen. Myös raakaruokintaan löytyy valmiita ruokatuotteita esimerkiksi Rahulan ja MUSHin valikoimista. Tutustu myös artikkeliimme koiran raakaruokinnasta.

Hypoallergeeniset koiranruoat

Hypoallergeeniset koiranruoat soveltuvat jossain määrin myös eliminaatiodieetin aikaiseen ruokintaan, mutta erityisen hyvin allergian aiheuttajan löytymisen jälkeiseen ruokavalioon. Koiran hypoallergeeninen ruoka on reseptiltään tavallisia ruokia yksinkertaisempi sisältäen vain yhtä proteiinin lähdettä ja valikoituja hiilihydraatin lähteitä. Yksinkertainen koostumus mahdollistaa allergian aiheuttajan helpomman tunnistuksen ja toisaalta sen rajaamisen pois ruokavaliosta. Hypoallergeeninen ruoka luo hyvän perustan allergisen koiran ruokavaliolle.

Sana hypoallergeeninen viittaa siihen, ettei ruoka sisällä yleisempiä koiraa allergisoivia ainesosia. Ruoka ei siis välttämättä aina ole sopiva juuri sinun koirallesi, jos allergiaa aiheuttaakin jokin harvinaisempi ainesosa. Yksiproteiiniset ja kapeahiilihydraattiset koiranruoat esitellään usein termillä ”luonnollisesti hypoallergeeninen”, vaikka niissä muuten olisikin paljon muita ainesosia. Kannattaa siis tutustua tarkkaan myös hypoallergeenisina myytävien ruokien tuoteselosteisiin. Tustustu WILLIn hypoallergeenisiin koiranruokiin.

Eliminaatiodieetti vaatii pitkäjänteisyyttä

Koiran eliminaatiodieetti vaatii koiranomistajalta aikaa, paneutumista, tarkkuutta ja kärsivällisyyttä, mutta palkitseekin lopulta, kun koiran ruokavalio saadaan kohdilleen ja oireilu loppumaan. Allerginen koira voi elää pitkän ja terveen elämän, kun allergisoivat aineet poistetaan sen ruokavaliosta. Koiran eliminaatiodieetti voi aluksi tuntua hankalalta ja virheitäkin voi sattua, mutta se on inhimillistä ja aina voi aloittaa uudelleen!

Apua eliminaatiodieetin ja koiran allergiaruokavalion suunnitteluun saat osaavilta lemmikkitarvikemyyjiltä, tai jos ruokinta alkaa tuntua ylivoimaiselta, käänny eläinlääkärin puoleen.