Siirry sisältöön
Koiran aktivointi

Koiran aktivointi

Miksi koiraa tulisi aktivoida? Minkälainen aktivointi tai virikkeet sopivat koiralleni? Koiran aktivointi on yleisesti tärkeää siksi, että koira saa luontaisen tarpeen mukaisesti käyttää lihasten lisäksi aivojaan. Koiran aktivointi on myös työkalu vähentää ei toivottua käyttäytymistä. Tapoja koiran virikkeistämiseen on monia ja kokeilemalla erilaisia aktiviteetteja löydät varmasti juuri sinulle ja koirallesi sopivia vaihtoehtoja.

Sisältö:

Koiran aktivointi lisää tyytyväisyyttä
Koiran aktivointi leluilla
Yhteistä tekemistä ja temppuja koiran kanssa
Yhteisiä harrastuksia koiran kanssa
5 vinkkiä koiran aktivointiin

Koiran aktivointi lisää tyytyväisyyttä

Koiran virikkeellistäminen ja aktivointi parantaa koiran elämänlaatua ja lisää tyytyväisyyttä. Aktivointi parantaa säännöllisesti käytettynä koiran ongelmanratkaisukykyä, joka välittää koiran mieleen onnistumisen tunnetta. On psykologisesti tärkeää, että koira saa toteuttaa luontaisia käyttäytymistarpeitaan, joita ovat mm. ruoan etsiminen, nenän käyttö ja pureskelu.

Ujon koiran itseluottamus kasvaa, kun se saa ratkaista itse ongelmia. Nirso koira puolestaan voi innostua syömään paremmin, kun se saa tehdä töitä ruokansa eteen. Hotkivan koiran ruokailu hidastuu huomattavasti aktivointileluja käytettäessä. Aktivointilelut voivat siis saada aikaan monenlaisia positiivisia vaikutuksia eri luonteisten koirien käyttätymisessä.

Usein myös häiriökäyttäytyminen esim. tavaroiden tuhoaminen, vähenee koiran saadessa virikkeitä muualta. Näissä tilanteissa häiriökäyttäytymistä ja huonoja tapoja vähentää se, että koira voi purkaa ylimääräistä energiaansa sallittuun toimintaan. Koiran energia siis ohjautuu sille mielekkääseen, sallittuun toimintaan ja lopputuloksena sekä koira että omistaja hyötyvät.

Koiran aktivointi leluilla

Koiran aktivointi sisätiloissa on helpointa aloittaa ruokakeskeisillä koiran aktivointileluilla ja peleillä. Nämä ovat aktivointileikkejä, joissa koiran täytyy edetä rauhallisesti ja keskittyä tekemäänsä. Rauhallinen, aivoja rasittava aktivointi lelujen avulla sopii erinomaisesti sisätiloihin, jolloin säästytään esinevahingoilta ja naapuritkaan eivät häiriinny.

Voit käyttää kaikkia koiran aktivointileluja pennusta saakka, mutta ota huomioon, että pennun keskittymiskyky ei ole yhtä hyvä kuin aikuisen koiran. Koiranpentu kuitenkin tarvitsee hauskaa tekemistä ja leikkejä, joita monet aktivointipelit pystyvät tarjoamaan. Aloita aktivointi pennulle helpoimmasta päästä ja etene vaikeampiin tehtäviin pennun kehittyessä.

Koiran ruokailu aktivointilelun parissa

Koiran koko päivän ruoka-annoksen voi tarjoilla pelien ja aktivointilelujen sisältä. Monet koirat hyötyvät ruoan hitaasta tarjoilusta, sillä ahmiva koira joutuu syömään ruokansa hitaammin tai nirso koira saattaa innostua syömisestä, sillä ruoan eteen joutuukin näkemään hiukan vaivaa.

Labyrinttipallo: Koiran kuivaruoan tai herkut voi laittaa myös aktivointipalloon, jota pyörittämällä ne tippuvat pikkuhiljaa ulos. Aluksi pallolelun, jonka sisällä herkut ovat, voi tarjoilla koiralle huoneessa, jossa ei ole esteitä. Kun koira tajuaa pelin idean ja alkaa saavuttamaan ruoka-annoksen nopeammin, voi koiralle laittaa pallopeliin esteitä, esimerkiksi ruokatuoleja.

Valitse aktivointipallo aina koiran koon mukaan, mieluummin hieman isompi pallo kuin liian pieni. Huomioithan myös, ettei pallo pääse vierimään esimerkiksi sohvan alle tai muihin koiran saavuttamattomiin, tällöin koira saattaa turhautua peliin eikä jaksa enää nähdä vaivaa.

Kong-aktivointilelu: Ruokaa voi laittaa esimerkiksi Kongiin. Näihin aktivointileluihin sopii parhaiten kostea ruoka, kuten turvotettu nappula, märkäruoka tai liha ja niitä voi käyttää myös koiran yksinollessa. Nämä lelut voi myös pakastaa, jolloin puuhaa riittää pidemmäksikin aikaa!

Vinkki: Eroahdistuksesta kärsivälle koiralle pakastettu Kong-lelu voi tuoda pitkäksikin aikaa tekemistä omistajan ollessa pois ja saada aikaan positiivisen ehdollistumisen yksinjääntiin. Valmistele Kongi täyttämällä se koiran herkkuruualla ja laita pakastimeen. Anna Kong-lelu koiralle juuri, kun olet lähtemässä kotoa ja kehu koiraa, kun se kiinnostuu lelusta ja alkaa touhuamaan sen kanssa. Lähde neutraalisti pois kotoa ja jätä koira pelaamaan Kongilla. Toista tämä useasti, niin koira oppii lähtemisesi tarkoittavan hauskaa pelihetkeä Kongin kanssa!

Aktivointipelilaudat ja -matot: Nenä on yksi koiran luontaisesti tärkeimmistä työkaluista, ja se pääseekin kunnolla hommiin aktivointimaton ja -pelilautojen kanssa. Aktivointimattoon piilotetaan ruokaa, jonka koira etsii nenää käyttäen. Ruokaa voi laittaa myös erilaisiin älypeleihin, joissa koira joutuu avaamaan erilaisia luukkuja tai siirtämään esteitä herkkujen päältä taktisesti. Näissä peleissä herkut eivät antaudu voimalla, vaan aivoja käyttämällä. Aktivointipelejä on saatavilla eri vaikeusasteita ja pennuille tai vasta-alkajalle kannattaa valita mahdollisimman helppo peli, jotta mielenkiinto pysyy yllä.

Tee-se-itse aktivointilelut: Aktivointileluja on helppo tehdä myös itse kotoa löytyvistä materiaaleista. Herkkuja tai ruokaa voi piilottaa kananmunakennoihin, talouspaperirullien sisään, maitopurkkeihin, limsapulloihin, pahvilaatikoihin tai kääriä pyyhkeen sisään. Lisähaastetta saa, kun solmii rullatun pyyhkeen tai laittaa pahvilaatikon sisään tavaroita, joiden seasta koiran pitää löytää herkut.

Kotitekoisia aktivointileluja käytettäessä on erityisen tärkeää muistaa aina valvoa koiraa sen leikkiessä ja varmista, ettei se niele paloja leluista. Koiraa ei saa jättää yksin kotitekoisten aktivointilelun kanssa, sillä ne eivät ole suunniteltu kestäviksi.

Yhteistä tekemistä ja temppuja koiran kanssa

Kaikki yhdessä tekeminen ja älykkäät leikit parantavat koiran ja omistajan välistä suhdetta. Temppujen ja leikkien opettaminen koiralle on mitä loistavin tapa aktivoida koiraa ja samalla vahvistaa sidettä koiran ja omistajan välillä. Tempuissa ja leikeissä koira pääsee käyttämään aivojaan, mikä on huomattavasti väsyttävämpää sille, kuin pelkkä lenkkeily.

Se kuinka helposti koira oppii asioita, riippuu täysin koirasta. Toiset rodut ovat luontaisesti nopeampia oppimaan asioita, mutta jokaiselle koiralle löytyy varmasti mukavia temppuja ja leikkejä. Ideoita voi etsiä kirjoista, netistä, koirakavereilta ja vain mielikuvitus on rajana. Mikäli koira ei opi asioita helposti, kannattaa laskea vaatimuksia ja siirtyä vielä yksinkertaisempaan asiaan, jonka koira voi oppia ja kokea onnistumisen riemun. Tässä muutama helppo temppu ja aktivointileikki alkuun:

Kumpi käsi- ja kuppileikki: Koiran pitää löytää nami oikeasta nyrkistä tai kupin alta. Tässä leikissä nami piilotetaan siis joko toiseen nyrkkiin tai vaikka kertakäyttömukin alle. Koiran pitää osata ilmaista omistajalle, minkä nyrkin sisässä tai minkä kupin alla herkku on kahdesta tai useammasta vaihtoehdosta. Kupeilla leikkiessä herkun voi laittaa ensiksi kupin alle ja sitten vaihtaa kuppien järjestystä. Kehu koiraa, kun se näyttää oikean kupin ja anna sen syödä nami. Useiden toistojen jälkeen koira tajuaa leikin ja se käy sille helpommaksi ja helpommaksi. Tämä aktivointileikki soveltuu erinomaisesti myös sisätiloihin, sillä leikin ydin on rauhallinen aivotyöskentely.

Namietsintä: Koira etsii itsenäisesti piilotettuja herkkuja. Nenä on koiran yksi tärkeimmistä työkaluista ja sen käyttäminen on koiralle mielekästä. Piilota ruokaa ensin yhteen huoneeseen helppoihin paikkoihin ja anna koiralle käsky etsiä ruoka. Kehu koiraa, kun se löytää ruoan. Älä auta koiraa, jos se ei heti löydä kaikkea, vaan anna sen itse oivaltaa. Etsiminen kannattaa aloittaa sisällä pienessä tilassa, jossa koira löytää herkun helpommin. Vaikeusastetta voi lisätä laajentamalla etsintäaluetta esimerkiksi ulos ja piilottamalla herkut paremmin. Ulkona etsiminen lisää vaikeusastetta myös siinä mielessä, että häiriötekijöitä on sisätiloja enemmän.

Noutoleikit: Ulkona koiraa voi erinomaisesti aktivoida myös enemmän liikettä vaativilla leikeillä, kuten noutoleikeillä. Valitse koirallesi mieluinen noutolelu, kuten frisbee, pallo tai patukka, jota myös sinun on helppo ja näppärä heittää koiralle. Koiralta voi myös vaatia kaikenlaisia temppuja, kuten istumista tai tassun antoa, ja palkita se noudolla. Kaikki koirat eivät innostu noutamisesta, mutta toiset tykkäävät siitä valtavasti.

Yhteisiä harrastuksia koiran kanssa

Koiralle hyviä virikkeitä ovat myös erilaiset harrastukset, joita voi opetella itsenäisesti tai harrastusseurojen tai -palveluiden ohjauksessa. Yhteinen harrastus on koiran aktivoinnin lisäksi mainio tapa vahvistaa koiran ja omistajan välistä suhdetta, sekä sosiaalinen tapahtuma sekä koiralle että omistajalle. Eri koiralajeja voi harrastaa myös leikkimielisesti kotona tai kavereiden kanssa ilman sen kummempia tavoitteita. Opetusvideoita on saatavilla helposti netistä online-kursseina tai itseopiskeluvideoina.

Agility: Agilityssa koiran tehtävä on suorittaa erilaisia esteratoja omistajansa ohjaamana. Agility sopii parhaiten energisille ja ketterille koirille, mutta sitä voi harrastaa leikkimielisesti lähes kaikkien hyvin liikkuvien koirien kanssa. Helpoimpia agilityesteitä voi rakentaa helposti vaikka omalle kotipihalle ja näin aloitella harrastusta kaikessa rauhassa itsekseen. Useissa kaupungeissa järjestetään myös agilityn alkeiskursseja, joille kannattaa osallistua jos lajin harrastaminen hieman tavoitteellisemmin kiinnostaa.

Rallytoko: Rallytoko on hieman tavallista tottelevaisuuskoulutusta leikkimielisempi ja hauskempi koiraharrastus, jossa koira ja ohjaaja suorittavat erilaisia kyltein merkattuja tehtäväratoja. Rallytokon tarkoitus on olla sopiva harrastus kaikenikäisille ja -kokoisille koirille sekä parantaa koiran ja omistajan välistä kontaktia. Rallytokossa koiralle opetetaan iloisia temppuja tavallisesta seuraamisesta erilaisiin pyörähdyksiin ja houkutusten välttämiseen. Tästä syystä rallytoko soveltuu erinomaisesti koiran arkipäiväiseen aktivointiin. Rallytokoa voi harrastaa useimmilla paikkakunnilla ja halutessaan kilpailla neljässä eri luokassa. Vaihtoehtoisesti voit harjoitella rallytokotehtäviä kotona videon tai muun opetusmateriaalin avulla.

Nose work: Nose Work on nimenomaan koiran nenän aktivointiin kehitetty koiraharrastus, joka soveltuu kaikenikäisille ja -kokoisille koirille. Nenätyöskentely parantaa koiran yleishyvinvointia ja siksi se soveltuu erinomaiseksi aktiviteetiksi. Omistajalta ei myöskään vaadita erityistaitoja, vaan koiran perushallinta riittää. Lajia ei tarvitse harrastaa ryhmissä, vaan se on täysin opeteltavissa kotiolosuhteissa. Lisäksi Nose Work -tarvikkeet ovat edullisia ja helposti ostettavissa kotiin. Uuseilla paikkakunnilla järjestetään myös Nose Work -oppitunteja ja lajissa voi halutessaan suorittaa valvottuja kokeita kolmessa eri luokassa.

Jäljestäminen: Jäljestäminen on koiralle luontainen harrastus, sillä onhan koiran hajuaisti vähintään monituhatkertainen verrattuna ihmiseen. Jäljestämistä on myös helppo treenata niin yksin tai ryhmässä, eikä jälkiliina ja tarvikkeet maksa maltaita. Koiran voi opettaa jäljestämään esimerkiksi esineitä, ihmisiä tai riistaa. Jäljestämisen opettamiseen on useita eri tapoja, riippuen esimerkiksi jäljitettävästä kohteesta, joten ensimmäisenä on hyvä tutustua eri jäljestys tapoihin ja niiden soveltuvuuteen sinulle ja koirallesi.

Dobo: Dobo on sekä koiran että omistajan lihaskunnon, tasapainon ja ketteryyden parantamiseksi kehitetty yhteinen liikuntalaji. Dobossa sekä koiran että omistajan lihaskunto kehittyy ja kaupan päälle dobo on erinomaisesta keskittymisharjoitusta koiralle. Dobo myös vahvistaa koiran ja omistajan välistä suhdetta ja luottamusta. Dobo lajina sopii kaikenikäisille ja -kokoisille koirille, sillä suoritettavia liikkeitä on erilaisia jokaiseen lähtöön. Dobon aloitukseen tarvitset muutaman keskeisimmän välineen, kuten tasapainotyynyn, puolipallon ja dobopallon, jotta voit aloittaa tasapainoharjoitukset. Dobo-ohjeita löydät netistä itsenäiseen opiskeluun, jonka lisäksi ohjattuja dobo-tunteja järjestetään ainakin suurimmissa kaupungeissa.

Koirajuoksu: Koirajuoksu, tai canicross, on nimensä mukaisesti koiran kanssa juoksemalla lenkkeilyä. Tämä harrastus sopii aktiivisille koirille, joiden omistajat pitävät juoksemisesta. Koirajuoksua varten on saatavilla erilaisia vetovarusteita, kuten juoksuvöitä, vetovaljaita ja joustohihnoja, jotta koiran kanssa juokseminen olisi mahdollisimman ergonomista. Koirajuoksua voi kuitenkin hyvin kokeilla tavallisella talutushihnalla ja valjailla.

5 vinkkiä koiran aktivointiin

  1. Koiran aktivointi on helppo aloittaa valmiilla aktivointileluilla, jotka ovat yleensä ruokakeskeisiä. Leluilla pelaaminen kannattaa aloittaa helpoimmasta päästä, jotta koira kokee heti aluksi onnistumisia ja sen itseluottamus kasvaa
  2. Myös koiran huonoja tapoja voi vähentää ja jopa onnistua pääsemään niistä eroon aktivointileikkien avulla. Koiran on tärkeä saada käyttää aivojaan fyysisen energian purkamisen lisäksi. Tyytyväisellä koiralle ei ole enää tarvetta purkaa energiaa huonekalujen, kenkien ja muiden ei toivottujen asioiden tuhoamiseen.
  3. Aktivointilelua voi myös tehdä kodin tarpeista vain mielikuvitus rajana. Muista kuitenkin valvoa koiraa aina itse tehdyillä leluilla leikkiessä.
  4. Kokeile koiran aktivointia sekä sisällä että ulkona ja haasta sen ongelmaratkaisukykyä opettamalla sille älyleikkejä, kuten namietsintää. Yhdessä onnistuminen parantaa koiran ja omistajan välistä suhdetta.
  5. Kokeile rohkeasti koirasi kanssa erilaisia koiraharrastuksia. Koiraharrastukset kehittävät sinun ja koirasi välistä yhteyttä ja kommunikaatiota.