Siirry sisältöön
Koiralle tärkeät vitamiinit ja lisäravinteet

Koiralle tärkeät vitamiinit ja lisäravinteet

Koiran vitamiinin, hivenaineiden ja muiden lisäravinteiden tarve riippuu koiran elämäntilanteesta, ravinnosta ja terveydentilasta. Tässä artikkelissa selvitämme vitamiinien ja yleisempien lisäravinteiden vaikutuksen ja tarpeen koiralle. Kerromme myös yleisimmät puutosoireet, sekä muut tilanteet, jolloin omistajan on syytä harkita lisäravinteita ruokinnan tueksi.

Sisältö:

Mitä vitamiineja koira tarvitsee?
Mitä lisäravinteita koira tarvitsee?
Milloin koira tarvitsee lisäravinteita tai vitamiineja?
Muista ainakin nämä

Mitä vitamiineja koira tarvitsee?

Vitamiinit jaetaan rasvaliukoisiin ja vesiliukoisiin vitamiineihin niiden ominaisuuksien mukaan. Rasvaliukoisia vitamiineja ovat A-, D-, E-, ja K-vitamiini. Nimensä mukaisesti rasvaliukoiset vitamiinit imeytyvät ravinnon rasvojen mukana ja varastoituvat koiran elimistöön. Vesiliukoisia vitamiineja ovat B-vitamiinit ja C-vitamiinit, jotka eivät varastoidu pitkäaikaisesti elimistöön, B12-vitamiinia lukuun ottamatta.

Koira tarvitsee kaikkia vitamiineja, mutta monet koiran tarvitsemat vitamiinit tulevat koiralle luonnostaan laadukkaasta ravinnosta. Vitamiineja ei tarvitse lisätä, kuin erityisissä puutostiloissa. Alla selvitämme miten vitamiinit vaikuttavat koiran elimistöön, sekä miten niiden puutos voi oireilla.

A-vitamiini

A-vitamiini on koiralle tärkeä, sillä se vaikuttaa muun muassa näkökykyyn, ihon hyvinvointiin ja immuniteettiin. Erityisesti tiineille nartuille A-vitamiinin riittävä saanti on tärkeää pentujen normaalin kehityksen kannalta.

Luonnollinen lähde: Maksa, kananmunat.

Puutosoireet: Oireita ovat hämäräsokeus, hedelmällisyyshäiriöt, sikiökuolleisuus, lihasheikkous, ihosairaudet, sekä turkin ja kynsien huono kunto. Koska puute laskee immuniteettia, A-vitamiinia käytetään tukihoitona myös iho-ongelmissa, ripuleissa ja hengitystiesairauksissa.

Milloin tarve lisätä: Harvoin, puutosoireiden yhteydessä ja tiineyden aikana varmistettava riittävä saanti.

Yliannostus: Harvinainen, mutta oltava hieman varuillaan erityisesti pienten koirien kohdalla, sillä A-vitamiini varastoituu elimistöön. Maksaa kannattaa antaa koiralle ravinnoksi vain kohtuullisia määriä.

B-vitamiini

B-vitamiinit ovat toiminnaltaan samankaltaisten vitamiinien ryhmä, jossa niiden tehtävät vaihtelevat ihon hyvinvoinnista koiran neurologisten toimintojen tukemiseen. B-vitamiineja tarvitaan muun muassa kehon normaalin toiminnan ylläpitämiseen, aivojen kehittymiseen, energian tuotantoon, sekä lihas- ja hermosto-ongelmien yhteydessä.

Luonnollinen lähde: Lähes kaikki ruoka, erityisesti liha ja elimet. Puutosta voi esiintyä kuivaravintoa syövällä koiralla, sillä B-vitamiinit tuhoutuvat helposti kuumennettaessa.

Puutosoireet: B-vitamiinin puutos on hyvin harvinainen ilman suuria ruokintavirheitä. Muutamat harvinaiset perussairaudet aiheuttavat puutosta, kuten krooninen ruuansulatuskanavan vaiva, jossa vitamiinin imeytyminen suolistosta on vähentynyt.

Milloin tarve lisätä: Harvoin, mutta fyysisen rasituksen ja stressin tiedetään lisäävän B-vitamiinien tarvetta.

Yliannostus: Harvinainen, suun kautta annettuna yliannostuksen määrää ei tunneta.

C-vitamiini

C-viitamiini on koiralle tärkeä ja sillä on monia tehtäviä. Se muun muassa edistää kalsiumin imeytymistä, tukee sidekudoksen rakentamista ja parantaa ei-hemiraudan imeytymistä. Koiralle ei kuitenkaan ole lisätä C-vitamiinia ravintoon, sillä se kykenee muodostamaan sitä itse elimistössään.

Luonnollinen lähde: Koiran oma tuottama.

Puutosoireet: C-vitamiinin puutosoireita ei tunneta, sillä puutostila on lähes mahdoton.

Milloin tarve lisätä: Koira ei tarvitse C-vitamiinilisiä, mutta fyysisen rasituksen ja sairauksien tiedetään lisäävän C-vitamiinien tarvetta. Urheileville koirille C-vitamiini voi siis olla hyödyksi treeni- ja kisakaudella palautumiseen. C-vitamiinia käytetään myös nivelvaurioiden tukihoidossa.

Yliannostus: Vatsaoireet, kuten ilmavaivat ja ripuli. Erittäin suuret annokset voivat aiheuttaa munuaiskivien muodostumista.

D-vitamiini

D-vitamiini on koiralle tärkeä ympäri vuoden, sillä koira ei tuota D-vitamiinia tehokkaasti ihollaan kuten ihmiset ja monet muut nisäkkäät. D-vitamiinia tarvitaan muun muassa luuston ja lihasten kasvuun, sekä hyvinvointiin. Tämä vuoksi D-vitamiinin riittävä saanti ravinnosta on kriittistä koiran kasvuiällä. D-vitamiini edistää myös koiran immuunijärjestelmän normaalia toimintaa, eli tukee koiran vastustuskykyä.

Luonnollinen lähde: Rasvainen kala, kuten lohi, silakka ja sardiini. Kala- ja kalanmaksaöljyt ovat täten myös hyviä D-vitamiinin lähteitä. D-vitamiinia on myös pienissä määrin rasvaisissa lihoissa ja kananmunan keltuaisessa.

Puutosoireet: D-vitamiinin puutos voi ilmetä esimerkiksi rasitusmurtumina ja luuston kehityshäiriöinä.

Milloin tarve lisätä: Kovassa rasituksessa työskenteleville koirille D-vitamiini on tärkein vitamiinilisä, sillä se tukee luuston, sekä lihasten hyvinvointia ja palautumista. D-vitamiinia on hyvä lisätä ravintoon myös luunmurtumien parantumisen yhteydessä ja kantaville nartuille. Rasvahappojen imeytymishäiriöt, sekä maksan ja sapen toimintahäiriöt voivat myös heikentää D-vitamiinin imeytymistä.

Yliannostus: Vaikka riittävä D-vitamiinin saanti on koiralle tärkeää, sen kanssa on oltava tarkkana. Rasvaliukoisena vitamiinina D-vitamiini varastoituu kehoon ja liiallisina määrinä voi aiheuttaa myrkytysoireita, kuten ruokahaluttomuutta, janoa, oksentelua, kuolaamista ja erittäin korkeina määrinä munuaisten vajaatoimintaa. Lisäksi liiallinen D-vitamiini voi aiheuttaa kasvuhäiriöitä, kuten sen puutekin. Älä käytä koiralle ihmisille tarkoitettuja purutabletteja, sillä ne sisältävät usein koiralle myrkyllistä ksylitolia!

E-vitamiini

E-vitamiini on koiralle tehokas antioksidantti, eli se suojaa soluja hapettumiselta, voimistaa immuunijärjestelmää ja täten lisää vastustuskykyä infektioita vastaan. Koira tarvitsee E-vitamiinia myös normaaliin aineenvaihduntaan, kasvuun ja kehitykseen ja hormonitoimintaan. Lisäksi se suojaa sydäntä yhteistyössä muiden antioksidanttien kanssa. E-vitamiinia käytetään koiran takapään halvauksen, lihasheikkouden ja välilevyongelmien hoidossa. Monipuolisten vaikutuksien vuoksi tämä on yksi tärkeimmistä vitamiineista koiran ravinnossa, sillä koira ei pysty itse muodostamaan E-vitamiinia.

Luonnollinen lähde: Kasviöljyt, kuten vehnäalkioöljy ja auringonkukkaöljy. E-vitamiinia on myös pienissä määrin kananmunassa, viljatuotteissa ja lihoissa.

Puutosoireet: E-vitamiinin puutos ei usein aiheuta näkyviä oireita. Mahdollisesti heikentynyt puolustuskyky, lihasongelmat tai lisääntymishäiriöt jäävät monesti huomaamatta. Puute voi myös aiheuttaa anemiaa, eturauhasvaivoja, lihasrappeumaa, silmävaivoja, sekä maksan ja munuaisten sairauksia. Nämä on kuitenkin hyvin vaikea yhdistää yksinään e-vitamiinin puutokseen.

Milloin tarve lisätä: E-vitamiini on erittäin tärkeä vitamiinilisä erityisesti raakaruokaa syövää koirille, sillä e-vitamiinia on luonnossa runsaiten kasviöljyissä, täysjyväviljassa ja pähkinöissä. Myös teollista koiranruokaa syövillä koirilla voi olla E-vitamiini vaje, erityisesti aktiivisilla harrastuskoirilla, sillä tarve korostuu vilkkaan aineenvaihdunnan myötä ja teollisen koiranruoan E-vitamiini ei usein imeydy riittävän tehokkaasti. Antioksidanttien tarve kasvaa myös stressin myötä, jotta koiran vastustuskyky ei heikkene.

Yliannostus: Vaikka E-vitamiini on rasvaliukoinen vitamiini, eli se varastoituu kehon rasvaan, E-vitamiinia pidetään turvallisimpana vitamiinina. E-vitamiinin aiheuttamia myrkytysoireita ei ole havaittu erittäin suurillakaan annoksilla.

K-vitamiini

K-vitamiinilla on tärkeä rooli veren toiminnassa, sillä ilman sitä veri ei hyydy. Sillä on myös osansa luutumisessa, mutta lisänä sitä ei tarvita edes koiran kasvuvaiheessa, sillä koira tuottaa K-vitamiinia riittävästi elimistössään.

Luonnollinen lähde: Koiran oma tuottama. Lihasta, vihreistä kasvista ja maksasta saadaan pieniä määriä.

Puutosoireet: Puutostila on koirilla erittäin harvinainen. K-vitamiinin puutosoireina on lisääntynyt verenvuototaipumus ja pidentynyt veren hyytymisaika.

Milloin tarve lisätä: K-vitamiinia käytetään pistoksena tukihoitona rotanmyrkyn aiheuttamissa myrkytystapauksissa. Suun kautta annettuna K-vitamiini ei toimi riittävän tehokkaasti myrkytystilanteessa. K-vitamiinia voidaan halutessa antaa lisänä antibioottikuurin aikana, sillä suoliston toiminta häiriintyy lääkityksestä ja K-vitamiinin tuotto vähenee. Myös magnesiumin puutos ja huomattavat E-vitamiinimäärät voivat aiheuttaa K-vitamiinista puutoksen.

Yliannostus: Yliannostuksia ei ole todettu koirilla.

Mitä lisäravinteita koira tarvitsee?

Vitamiinilisien lisäksi koira voi tarvita erinäisiä hivenaineita, mineraaleja ja muita lisäravinteita elämäntilanteen mukaan. Yleisesti ottaen laadukasta ravintoa syövät koirat eivät tarvitse erillisiä lisiä ellei; koira on erittäin aktiivinen työ- tai harrastuskoira, koiralla on puutosoireita tai elämänvaihe vaatii erityistä tukea.

Sinkki

Sinkillä on koiran kehossa laaja rooli, sillä se vaikuttaa muun muassa turkkiin, ihoon, tassuihin ja vastustuskykyyn. Tämän vuoksi sinkki on yksi tärkeimpiä hivenaineita koiralle. Sinkin riittävä saanti on vaikea taata laadukkaallakin kuivamuonalla ja raakaruokinnassa sen tarve täytetään lähes poikkeuksetta sinkkilisällä.

Luonnollinen lähde: Useita lähteitä, mutta koiran tarve lähes mahdoton täyttää näillä.

Puutosoireet: Yleisimmät sinkin puutosoireet ovat kaljut silmänympärykset, huonokuntoinen turkki ja halkeilevat anturat. Sinkin puute voi ilmetä myös epämääräisinä iho-oireina

Milloin tarve lisätä: Sinkkiä on hyvä lisätä koiralle mahdollisten puutosoireiden ilmetessä. Ennaltaehkäisevästi sinkkiä voi lisätä pitkä- ja runsaskarvaisille koirille karvanvaihdon aikana tukemaan keratiinituotantoa ja uuden karvan kasvua. Ihon hyvinvointiin vaikuttavien ominaisuuksien vuoksi sinkkillä on hyvä hoitovaste allergisien ja atooppisien koirien iho-ongelmiin. Sinkin tarve lisääntyy myös koiran ikääntyessä.

Yliannostus: Yliannostus on hyvin harvinainen. Vältä kuitenkin antamasta liikaa sinkkiä, sillä yliannosteltuna se haittaa muiden hivenaineiden imeytymistä.

Magnesium

Magnesium on erittäin tärkeä kivennäisaine erityisesti aktiivisille työ- ja harrastuskoirille. Magnesium tukee aineenvaihduntaa, lihaksistoa ja luustoa. Magnesium osallistuu muun muassa hermoimpulssien kuljettamiseen lihaksille, joten sen puute voi aiheuttaa esimerkiksi akuutteja lihaskramppeja. Magnesium onkin erittäin tärkeä osa aktiivisen koiran lihashuoltoa

Luonnollinen lähde: Useita lähteitä. Vihreät lehtivihannekset, pähkinät, banaanit, palkokasvit, maitotuotteet, perunat, liha ja kala ovat hyviä magnesiumin lähteitä.

Puutosoireet: Magnesiumin puutos ilmenee esimerkiksi lihasheikkoutena, lihaskramppeina, kestävyyden laskuna tai lihasjumeina. Puutostila on yleensä akuutti, esimerkiksi rankan treenin seurauksena.

Milloin tarve lisätä: Aktiivisille koirille treeni- ja kilpailukaudella koira hyötyy magnesiumlisästä varmasti.

Yliannostus: Yliannostus on vaaraton, jos koiralla on terveet munuaiset. Yliannostus magnesiumia ja huonosti toimivat munuaiset voivat johtaa hypermagnesemiaan, josta seuraa lihasheikkoutta, hengityksen lamaantuminen, sekä pahimmillaan kooma ja sydänpysähdys.

Kalium

Kalium on hyvin tärkeä mineraali ja elektrolyytti koiralle, jota tarvitaan muun muassa nestetasapainon säätelemiseen, sekä kramppien ja lihaskireyden vähentämiseen. Myös sydänlihaksen normaali toiminta vaatii kaliumia. Kaliumin tarve on kuitenkin helppo tyydyttää normaalilla ruokavaliolla, eikä sitä tarvita lisänä kuin aktiivisilla koirilla rasittavina treenijaksoina.

Luonnollinen lähde: Useita lähteitä. Kaliumia saa esimerkiksi lihasta, kalasta vihanneksista ja hedelmistä.

Puutosoireet: Kaliumin puutos voi aiheuttaa muun muassa kuivumista, lihaskramppeja ja -heikkoutta, sekä ripulia. Kaliumin puutostila ei käytännössä koskaan muodostu liian vähäisestä saannista, vaan liiallisesta erittämisestä.

Milloin tarve lisätä: Palauttavana lisäravinteena akuuttiin puutokseen rasituksen jälkeen. Akuutin puutoksen voi aiheuttaa rankka kilpailusuoritus, aktiivisuus kovassa kuumuudessa tai pitkäkestoinen ripuli ja oksentaminen.

Yliannostus: Suun kautta annostellun kaliumin yliannostus on vaaraton, jos koiralla on terveet munuaiset. Mikäli kaliumin saanti ylittää munuaisten käsittelykyvyn, koiralla laukeaa oksennusrefleksi. Liiallinen kalium voi aiheuttaa myös sydämen toimintahäiriöitä, lihaheikkoutta ja -tärinää.

Natrium

Natrium osallistuu moniin tehtäviin koiran elimistössä, mutta sen tärkein rooli on huolehtia nestetasapainosta. Lisäksi natrium ylläpitää happo-emästasapainoa, vaikuttaa hermoimpulssien kulkuun ja lihasten supistumiseen, sekä luuston rakentumiseen.

Luonnollinen lähde: Useita lähteitä. Liha ja kananmunat erinomaisia luontaisia lähteitä.

Puutosoireet: Natrium puutos voi aiheuttaa nestetasapainon heittelyä, joka oireilee muun muassa sykkeen nousuna, lisääntyneenä juomisena, hemoglobiinin nousuna ja myös hermostuneisuutena. Heikentyneen nestetasapainon näkee myös koiran ikenistä, jotka muuttuvat kuiviksi ja vaaleiksi.

Milloin tarve lisätä: Puutostila ei käytännössä koskaan johdu liian vähäisestä natriumin saannista, vaan liiallisesta erittämisestä. Natriumia tarvitaan pääsääntöisesti palauttavana lisäravinteena akuuttiin puutokseen rasituksen jälkeen.

Yliannostus: Käytännössä natriumista on mahdoton saada yliannostusta, jos sitä annetaan maltillisesti. Koira voi saada suolamyrkytyksen, mutta tämä vaatii lähes aina suuria määriä puhdasta suolaa.

Rauta

Raudan pääasiallinen tehtävä on toimia osana punasolujen ja hemoglobiinin muodostumiseen koiran elimistössä. Raudalla on tärkeä rooli myös hapen kuljettamisessa.

Luonnollinen lähde: Pääasiallisena raudan lähteenä toimivat punainen liha, maksa, kala, kasvikset ja linssit.

Puutosoireet: Raudan puutos voi aiheuttaa koiralle anemiaa, yleistä väsymystä, ripulia, vastustuskyvyn laskua ja yleiskunnon heikentymistä.

Milloin tarve lisätä: Raudan puutos on hyvin harvinainen normaalisti ravitulla koiralla ilman taustalla vaikuttavaa perussairautta. Nopeutta ja kestävyyttä vaativissa lajeissa rautaa voidaan koiralle lisätä, jotta koiralle saataisiin mahdollisimman korkea hemoglobiini ja sitä kautta niin tehokas hapen kuljetus kuin mahdollista.

Yliannostus: Rauta kertyy elimistöön helposti, mutta yliannostus on lähes mahdoton ilman lisäravinteita. Akuutti rautamyrkytys on munuaisten suojareaktio, jolloin koiralle tulee äkillinen ripuli, jonka tunnistaa sen mustasta väristä.

Kalsium

Kalsium on koiralle tärkeä luuston rakennusaine; 98 prosenttia elimistön kalsiumista on luissa ja hampaissa. Sen puutos voi aiheuttaa monenlaisia ongelmia ja erityisesti raakaruokinnassa on syytä kiinnittää huomiota riittävään kalsiumin saantiin. Kalsiumin tarve on suurimmillaan koiran kasvun aikana, jolloin se voi olla jopa viisinkertainen suhteessa aikuisen koiran tarpeeseen.

Luonnollinen lähde: Koiralle hyviä kalisumin lähteitä ovat aidot luut tai luujauho. Kalsiumia on myös maitotuotteissa ja esimerkiksi lohessa.

Puutosoireet: Kalsiumin puutosta on vaikea havaita juuri puutoksen aikana, sillä tyypillisimmät oireet ovat luuston kasvuhäiriöt, jotka ilmenevät vasta myöhäisemmässä vaiheessa. Puutos voi ilmetä myös aktiivisilla koirilla rasitusmurtumina.

Milloin tarve lisätä: Kalsiumia suositellaan esimerkiksi imettäville nartuille, kasvaville pennuille ja kovassa rasituksessa oleville työ- ja harrastuskoirille. Myös raakaruokaa syövien koirien kalsiumtarve tulee varmistaa syöttämällä koirille luista lihaa, erillisiä luita tai luujauhoa.

Yliannostus: Aikuisella koiralla liallinen kalsium ei ole vaaraksi, sillä vain tarpeellinen määrä imeytyy ravinnon mukana. Pennulla liiallinen kalsium voi johtaa luuston kasvuhäiriöihin.

Glukosamiini ja kondroitiinidulfaatti

Glukomasiini ja kondroitiinisulfaatti ovat nivelissä luontaisesti olevia aineita, joka lisää nivelruston terveyttä. Niiden määrä vähenee ikääntymisen ja nivelen kulumisen myötä, aiheuttaen nivelten jäykkyyttä, kulumista ja nivelrikkoa. Molempia käytetään nivelten rappeutumisen ehkäisyyn, sekä hoitoon ja ovatkin tänä päivänä vakiintuneita lisäravinteita niin harrastavien koirien, kuin ikääntyneiden lemmikkien ravinnossa.

Luonnollinen lähde: Nivelissä luontaisesti, ei saada ravinnosta.

Puutosoireet: Varsinaisesti ei voida puhua puutosoireista, mutta vähentyneet määrät oireilevat jäykkinä nivelinä ja muina nivelongelmina.

Milloin tarve lisätä: Glukosamiinia ja kondroitiinisulfaattia suositellaan aktiivisille harrastus- ja työkoirille, sekä ikääntyville koirille nivelongelmien ehkäisyyn. Eläinlääkärit suosittelevat usein molempia myös nivelrikon tukihoidoksi.

Yliannostus: Glukosamiinia ja kondroitiinisulfaattia pidetään yleisesti turvallisina valmisteina. Yleisin haittavaikutus on ruuansulatuskanavan ärsytys, mutta sekin on harvinaista.

Omega-rasvahapot

Omeja3- ja omega-6-rasvahapot tukevat koiran hyvinvointia monin tavoin. Puute näkyy niin lemmikin ulkomuodossa, kuin monenlaisina terveysongelmina. Omega-rasvahapot tukevat esimerkiksi nivelten, suoliston, hengitysteiden, sekä ihon hyvinvointia ja hillitsee tulehduksia. Rasvahapot tukevat myös elintärkeiden rasvaliukoisten vitamiinien imeytymistä.

Luonnollinen lähde: Omega-3-rasvahappoja on runsaasti rypsi- ja pellavaöljyssä. Hyviä lähteitä ovat myös merikalat, kuten kirjolohi, lohi, silakka ja makrilli. Omega-6-rasvahapporyhmään kuuluu muun muassa linoleenihappo, jota sitä on runsaasti viljoissa, kananmunissa ja siipikarjanlihassa.

Puutosoireet: Tyypillisesti ensimmäinen puutosoire rasvahappojen puutteesta tai saannista väärässä suhteessa on hilseilevä iho, sekä kiilloton ja eloton turkki.

Milloin tarve lisätä: Laadukkaissa ruoissa rasvahappojen puutokset ovat harvinaisia, mutta esimerkiksi huono kotiruoka, heikkolaatuinen kuivaruoka, vähärasvainen laihdutusruoka saattavat aiheuttaa rasvahappojen puutoksia. Omega-rasvahappoja käytetään myös tukiravinteena eri terveysongelmien yhteydessä. Erityisesti atooppiselle koiralle lisätään rasvahappoja ruokavalioon osana hoitoa. Omega-3-rasvahappojen tulehdusta vaimentavan vaikutuksen vuoksi, sitä suositellaan usein koiran nivelrikon hoidon tueksi. Omega-3-rasvahappolisällä voidaan myös tukea aktiivisen työ- tai harrastuskoiran lihasten, sekä nivelten hyvinvointia ja palautumista.

Yliannostus: Välttämättömien rasvahappojen yliannostusta ei varsinaisesti tunneta. Joidenkin tutkimuksen mukaan joidenkin rasvahappojen yliannostus voi kuitenkin lisätä tulehdustiloja, joten niitä ei kannata lisätä ravintoon tarpeettoman paljon.

Milloin koira tarvitsee vitamiineja ja lisäravinteita?

Käyttötarpeita vitamiineille, hivenaineille, kivennäislisille ja muille lisäravinteille on useita, ja ne vaihtelevat koiran elämäntilanteen mukaan. Onkin tärkeää, että omistaja tuntee koiransa hyvin ja pystyy tunnistamaan mahdolliset puutostilat tarpeen tullen. Seuraavaksi esittelemme yleisiä tilanteita, joissa lisäravinteet ovat koiralle useimmiten paikallaan.

Ikääntyvälle koiralle

Iän myötä koiran ravintoaineiden imeytyminen, tarpeet ja elimistö vaatii lähes aina hieman lisäapua, vaikka koira olisi ollut terve koko elämänsä ja pärjännyt ilman lisäravinteita. Erityisesti rasvahapot ja antioksidantit ovat tarpeellisia iäkkäämmän koiran vireyden tueksi.

Vanhan koiran jäykistyvät nivelet saavat lisävetreyttä nivelvalmisteista, jotka parantavat nivelpintojen aineenvaihduntaa ja kiihdyttävät rustokudoksen uudistumista.

Aktiiviselle työ- tai harrastuskoiralle

Siinä missä hyvin aktiiviselle ihmiselle ravinnon merkitys korostuu, pätee samat säännöt koiriin. Aktiivisen koiran lihaksien ja nivelten hyvinvointi, sekä palautuminen vaatii enemmän ravintoaineita, mitä ravinnosta ei välttämättä ole tarjolla. Lisäravinteet tukevat koiran maksimaalista suorituskykyä, tehostavat palautumista ja suojaavat koiraa rasituksen aikana.

Tärkeitä lisäravinteita aktiivisille koirille ovat esimerkiksi omega-rasvahapot, E-vitamiini, D-vitamiini, Kalsium, Magnesium, Glukosamiini ja Kondroitiinidulfaatti.

Lue lisää aktiivisen koiran ruokinnasta ja palautumisesta.

Epämääräisten terveysongelmien yhteydessä

Kaikkia vitamiinien tai hivenaineiden puutostiloja ei helposti havaita. Koiran käytös ja elimistö on hyvä tuntea läpikotaisin, jotta voit reagoida mahdollisiin muutoksiin terveydentilassa.

Eläinlääkärin konsultoiminen on aina suositeltavaa, mutta esimerkiksi hilseilyä, karvattomia silmänympäryksiä, huonokuntoista turkkia, kuivia anturoita ja muita ei-vaarallisia oireita voidaan hoitaa ravinnolla ja lisäravinteilla. Osta aina koiralle tarkoitettuja lisäravinteita ja noudata suositeltuja annosteluohjeita. Jos oireet pitkittyvät, eivätkä poistu lisäravinteiden tai ruokintamuutoksen avulla, on syytä kääntyä eläinlääkärin puoleen.

Raakaruokaa tai kotiruokaa syövälle koiralle

Moni suosii tänä päivänä luonnonmukaisia ravitsemustapoja, kuten raakaruokintaa. Toisille taas raakaruokinta voi olla ainut vaihtoehto allergiselle koiralle. Joka tapauksessa vaikka koira mielletään lihansyöjäksi, on hyvä huomioida, ettei koira saa kaikkia tarvitsemiaan vitamiineja ja hivenaineita raakaruoasta.

Mikäli koira ei saa raakaruokinnassa luuta, esimerkiksi lihan seassa tai sellaisenaan, on tärkeä huolehtia koiran riittävästä kalsiumin saannista lisäravinteiden avulla.

Kalsiumin lisäksi raakaruokinnassa ja kotiruokinnassa tulee lisätä koiran ruokavaliosta luonnollisesti puuttuvat vitamiinit. Lisäravinteiden tarpeisiin vaikuttaa se mistä ruokavalio koostuu, joten omistajan tulee tietää paljonko vitamiineja koira saa ravinnosta ja paljon tulee lisätä. Alla koiran tarvitsemia vitamiineja raakaruoan tueksi:

  • Sinkki, päivittäin
  • D-vitamiini, päivittäin tai viikon annos 1 x/vko
  • A-vitamiini, päivittäin tai viikon annos 1 x/vko, jos ruokavaliossa ei voida käyttää maksaa
  • E-vitamiinin lisäys tärkeä työ- ja urheilukoirille sekä rasvaista ruokavaliota syöville
  • Jodi, saadaan tarjottua pienestä määrästä merilevää n. 1 g/40kg

Huomioi kuitenkin, että laadukkaalla kuivamuonalla ruokitullakin koiralla voi esiintyä puutoksia eri vitamiineista ja hivenaineista. Erityisesti koiran kasvuaikana, sairastaessa tai muussa eritysitilanteessa voi esiintyä puutostiloja ravinnosta huolimatta.

Koiran elämäntilanteen muutoksessa

Koiran elämässä voi tulla useitakin tilanteita, jolloin vitamiinilisät ja lisäravinteet ovat tarpeellisia koiralle. Esimerkiksi sairaus, stressi, ruokinnan muutos, lääkekuurit, juoksut tai tiineys voi aiheuttaa koiran elimistössä hetkellisiä muutoksia, joihin koira tarvitsee ravitsemuksellista lisätukea.

Muista ainakin nämä

Koiran ruokinta voi tuntua monimutkaiselta, mutta seuraavalla kolmella ohjeella selviät pitkälle.

  • Tunne koirasi ja seuraa sen mielialaa ja kehon hyvinvointia ajatuksella. Pidä silmällä mahdollisia muutoksia ja reagoi mieluummin liian herkästi kuin liian hitaasti.
  • Tiedä mitä koirasi syö riippumatta siitä, syökö koirasi täysravintoa, raakaruokintaa tai kotiruokaa. Helpointa on lukea pussin kyljestä kuinka paljon ravintoaineita, vitamiineja ja mineraaleja se sisältää. Koti- ja raakaruokinta vaatii hieman enemmän selvittämistä koiran riittävien ravintoaineiden takaamiseksi.
  • Huomioi koiran vaihtuvat elämäntilanteet, jolloin se voi tarvita lisätukea ravitsemukseen. Huomioi koiran juoksut, treenikaudet, mahdollinen stressi ja muut erityistilanteet, joihin voit valmistautua ennakoimalla. Tuntemalla koiran ja sen ravinnon sisällön, osaat myös reagoida mahdollisiin näkyviin tai epämääräisiinkin puutosoireisiin.