Siirry sisältöön
Kissanpentu tulee taloon

Kissanpentu tulee taloon

Lemmikkieläimen hankkiminen on aina vastuullinen, mutta iloinen päätös. Usein kissan hankintaa on suunniteltu jo pidemmän aikaa ja vihdoin pitkän odottelun jälkeen H-hetki lähestyy. Kissanpentu tarvitsee laadukkaan elämän varmistamiseksi kotiin useita tarvikkeita. Myös laadukas ruokavalio sekä kissanhiekka ovat äärimmäisen tärkeitä kissan hyvinvoinnin takaamiseksi koko elinkaaren ajaksi. Tässä artikkelissa käymme läpi mitä tulee huomioida, kun kissanpentu tulee kotiin.

Sisältö:

Varmista kodin turvallisuus
Mitä tarvikkeita kissanpentu tarvitsee?
Kissan ruokinta ja ravinto
Kissanpennun ruokinta
Kissanpennun tutustuminen uuteen kotiin
Uuden kissanomistajan muistilista

Varmista kodin turvallisuus kissanpennulle

Kun uuden perheenjäsenen tulo varmistuu, ensimmäiseksi tulee kiinnittää huomio kissanpennun elinympäristön turvallisuuteen. Vaaratilanteiden ennaltaehkäisy on paras keino niiden välttämiseksi.

Estä kissanpennun putoaminen - Kissa on hyvin ketterä eläin ja pääsee kotona yllättäviin paikkoihin. Mikäli asunnossa on useita kerroksia, on hyvä varmistaa portaiden ja kaiteiden turvallisuus. Tuki mahdolliset aukot, joista kissa voi pudota hallitsemattomasti. Varsinkin kissanpennut ovat erityisessä vaarassa pudota pienen kokonsa ja kokemuksen puutteen vuoksi. Jos asunnosta löytyy parveke jota ei ole lasitettu, verkota varmuuden vuoksi parvekkeen ilmatila kissaverkolla, joita on saatavissa lemmikkikaupoista. Vaikka kissaa ei olisi tarkoitus päästää parvekkeelle, saattaa se livahtaa hyvin nopeasti oven raosta.

Rajaa elinympäristö tarvittaessa - Kissanpennun elinympäristöä voi alkuun rajata sen ollessa yksin kotona, varsinkin suuremmissa asunnoissa, joissa vaaranpaikkoja kokemattomalle kissanpennulle voi olla enemmän. Mikäli rajaat kissan elintilaa sen ollessa yksin, jätä alueelle rajaton pääsy kissanvessalle sekä ruoka- ja juomakupeille. Kissan omat tavarat, kuten kiipeily- ja raapimispuu sekä peti on oltava alueella. Varmin keino on rajata alue ovella, sillä kissat eivät monestikaan pysy porttien tai aitojen takana.

Hävitä kissalle myrkylliset kasvit - Ennen kissanpennun kotiintuloa tulee selvittää myös huonekasvien myrkyllisyys, sillä kissoille on luonnollista olla kiinnostunut huonekasveista. Kasveja on mukava narskutella ja riepotella, sekä mullan kaivaminen ja kuopsuttelu on kissoille ominaista ja luontaista. Kissoille myrkyllisiä kasveja on pitkä lista, joista osa kasveista on ruukkukasveja ja osa ulkokasveja.

Yleisimpiä kissalle myrkyllisiä kasveja:

  Akileija

  Jouluruusu

  Kukonkannus

  Muratti

  Alppiruusu

  Joulutähti

  Kultanarsissi

  Myrkkykatko

  Amaryllis

  Kalla

  Kultasadepensas

  Myrkkykeisa

  Belladonna

  Kalliokielo

  Kurjenmiekka

  Myrkkylilja

  Elämänlanka

  Keltamo

  Kuusama

  Narsissit

  Hevoskastanja

  Ketunleipä

  Kärhökasvit

  Niillyleinikki

  Hyasintti

  Kevätkello

  Leinikit

  Näsijäpensas

  Hortensia

  Kielo

  Likusteri

  Orjanlaakeri

  Hajuherne  

  Kirjovehka

  Lumimarja

  Ukonhatut

  Hullukaali

  Konnanmarja

  Lupiini

  Tulppaani

  Hulluruoho

  Krookus

  Marjakuusi

  Vuokot

Tarkista aina kasvikohtaisesti sen turvallisuus kissalle. Listassa on yleisimpiä myrkytysoireita aiheuttavia kasveja.

Sisäkissoille on hyvä tarjota säännöllisesti täysin turvallista lemmikkikaupoista saatavaa itse kasvatettavaa kissanruohoa, joka tyydyttää luontaisen ruohon syönnin tarpeen. Kissa syö ruohoa myös puhdistaakseen suolistonsa karvoista ja muista kuona-aineista.

Mitä tarvikkeita kissanpentu tarvitsee

Olipa kyseessä aikuinen kissa tai kissanpentu, tarvitsee kissalle useita tarvikkeita. Laadukkaiden tuotteiden hankinta on järkevää, sillä kissa voi elää helposti 15-vuotiaaksi. Kissalla on lukuisia luontaisia tarpeita, joiden täyttämiseksi kissa tarvitsee erilaisia aktiviteetteja ja virikkeitä kotiin. Laadukkaan elämän takaamiseksi nämä tarpeet kannattaa ottaa huomioon heti kissan hankintaa suunnitellessa ja toteuttaa ennen kissan tuloa taloon.

Kissan tärkeimmät tarvikkeet:

WILLI myymälöiden ja verkkokaupan valikoimasta löydät laajan valikoiman kissanpennun tarvikkeita.

Kiipeily- ja raapimapuu

Kissoilla on luontainen tarve kynsiä ja merkata reviiriään raapimalla. Raapimapuu on huonekalu, johon tätä kissan luontaista käyttäytymistä kohdistetaan, kun halutaan välttyä sohvien, verhojen ja tapettien raapimiselta. Kissat rakastavat myös kiipeilyä, joten kunnollinen kiipeily- ja raapimapuu on todellinen sijoitus kissasi hyvinvointiin. Valitse kiipeilypuu sen sijoituspaikan asunnossa ja kissan koon mukaan. Varmista, että raapimatolpat ovat tarpeeksi pitkiä ja suuria kissasi kokoon nähden. Liian lyhyet raapimatolpat eivät miellytä kissaa, eikä ei-toivotulta raapimiselta välttämättä vältytä.

Kissanpennulle voit valita ensin hieman pienemmän ja kompaktimman raapimapuun. Ota kuitenkin huomioon, että kissan kasvaessa aikuiseksi suurempi raapimapuu tulee olemaan ostoslistalla.

Hiekkalaatikko ja kissanhiekka

Kissan hiekkalaatikko on yksi tärkeimmistä asumisen elementeistä. Sopivan kokoinen vessa ja kissalle mieluisa hiekka on avainasemassa siihen, että kissa käy tarpeillaan oikeassa paikassa, eikä kissa pissaa väärään paikkaan. Vessa tulee olla kissan kokoon nähden niin tilava, että kissa pystyy vaivattomasti seisomaan ja kääntymään vessassa sopivan asennon löytämiseksi.

Kissanpentu on tärkeää opettaa sisäsiistiksi ja siksi hiekkalaatikon opettelu kannattaa aloittaa matalareunaisella vessalla, jonne on helppo mennä. Kissan kasvaessa ja tottuessa käymään sisävessassa, kannattaa siirtyä tilavampaan hiekkalaatikkoon. Yleisimmät vessamallit ovat kuomullinen, luukulla tai ilman oleva vessa, sekä yleistymässä oleva päältäkuljettava hop-in -vessa. Katollinen vessa vähentää hiekkalaatikosta aiheutuvia hajuhaittoja, sillä niihin on saatavilla aktiivihiilisuodattimia. Katollisessa vessassa luukku ja Hop-in -hiekkalaatikko vähentävät hiekan kulkeutumista kissan tassuissa muualle asuntoon. Muista hankkia vessan siivousta varten myös kissanhiekkalapio.

Laadukas kissanhiekka vaikuttaa oleellisesti siihen, että kissa käy tarpeillaan vessassa. Vaikka kissanvessa on kunnossa, voi huono hiekka johtaa siihen että kissa pissaa nurkkiin ja muihin ei-toivottuihin paikkoihin. Kissanhiekkoja on olemassa erilaisia bentoniittihiekkoja, pettellejä sekä synteettisiä kristallihiekkoja. Paakkuuntuva mikrorakeinen bentoniittihiekka on yksi suosituimpia hiekkoja, sillä kiinteät paakut helpottavat vessan siivoamista ja mikrorakeinen hiekka sitoo hyvin hajuja. Kissa käy tarpeillaan mielellään mikrohiekalla, sillä hienorakeinen maaperä on kissoille luonnollinen alusta pissaamiseen.

Kuljetuslaatikko

Asianmukaisen kissan kuljetuslaatikon hankkiminen ennakkoon on erityisen tärkeää, sillä uusi omistaja yleensä hakee kissanpennun sen luovutuspaikasta. Kuljetuslaatikolle tulee myös varmasti käyttöä tulevaisuudessa, esimerkiksi eläinlääkärillä käydessä. Kissan kuljettaminen muussa kuin lemmikeille tarkoitetussa kuljetusboksissa ei ole turvallista, joten kuljetuslaatikko olisi hyvä olla mukana jo kissaa haettaessa. Kissalle sopiva kuljetuslaatikko on sellainen, jossa on sivusta ja/tai päältä aukeava ovi, jonka saa lukittua niin ettei kissa pääse boksista pois omin avuin. Materiaalina kuljetuslaatikossa on yleensä muovi, sillä se on kevyt eikä kissa saa sitä kynsimällä rikki. Myös hyvä ilmanvaihtuvuus kuljetuslaatikossa on ensiluokkaisen tärkeää, jotta kissalla on mahdollisimman hyvät olot matkustaa.

Sopivan kokoinen kuljetuslaatikko on sellainen, missä kissa mahtuu seisomaan, kääntymään ja makaamaan vaivattomasti. Aikuiselle kissalle suosittelemme koon 2 kuljetuslaatikkoa, jonka suurpiirteiset mitat valmistajasta riippuen ovat 55 x 36 x 33cm. Maine Cooneille ja muille suurille kissoille suosittelemme valitsemaan reilusti suuremman, koon 3 kuljetuslaatikon. Kissanpennuille riittää aluksi koon 1 kuljetuslaatikko, mutta varauduthan kissan kasvaessa hankkimaan suuremman boksin.

Ruoka- ja juomakupit

Sopivan kokoiset ruokailuastiat yhdistettynä laadukkaaseen ravintoon, takaavat kissalle mieluisan ruokailuhetken. Kissoille tarkoitetut astiat ovat laakeita, mutta eivät kovin syviä, sillä useat kissat inhoavat viiksikarvojen osumista kupin reunoihin juodessa tai syödessä. Kissat ovat muutenkin useasti huonoja juomaan, joten sopivan juomakupin valinta myös edistää kissan juomista. Myös juoma-automaatti on herättää juomisen halua sellaisissa kissoissa, jotka eivät muuten tykkää juoda juomakupista.

Kissa tarvitsee päivittäin vähintään 3 ruokinta-astiaa, sillä yhteen astiaan vettä, toiseen kuivaruokaa ja kolmanteen märkäruokaa. Märkäruoka-astioita voi olla useita, sillä niitä tarvitsee pestä päivittäin. Useat metalliset ruoka-astiat kestävät myös pesukonepesun. Valitse kissan kupit kissan pään koon mukaan siten, että kuppi ei olisi liian suuri tai liian kapea ja pieni.

Pesäpeti

Kissat rakastavat nukkua kerällä, joten reunallinen tai katollinen pesäpeti on omiaan useimmille kissoille. Pehmeä tai karvainen kangas on materiaali, joka luonnostaan houkuttelee kissaa köllöttelemään pedille. Oma peti voi olla myös kissoille turvapaikka, jonne käpertyä stressaavissa tilanteissa.

Kissan petejä on olemassa paljon erilaisia, joista voit valita omaan sisustukseen sopivan. Tuunaa pedistä kissallesi oma turvasatama pehmoisilla vilteillä ja tyynyillä, mikäli pesän materiaali on itsessään kovaa.

Harja ja karsta

Kissan turkin hoitaminen on ensiluokkaisen tärkeää laadukkaan elämän kannalta. Totuta kissa harjaukseen heti pentuna, jotta hoitotoimenpiteet sujuvat helpommin läpi elämän. Harjaaminen vähentää irtokarvan määrää kissan turkissa, jolloin suolistoon kulkeutuu vähemmän karvaa, kun kissa nuolee itseään. Näin ollen karvapalloja syntyy myös vähemmän. Valitse kissallesi sopivat harjausvälineet sen turkin laadun ja pituuden perusteella.

Lyhytkarvaisille kissoille omiaan on pehmeä piikkinen karsta, jonka lisäksi irtokarvan poistoon kätevä väline on kumisuka. Useimmat kissat pitävät erityisesti, kun niitä harjataan kumisualla.

Pitkäkarvaisille kissoille tarvitaan pehmeä, mutta laadukas karsta, joka ei revi kissan ihoa harjatessa. Pitkäkarvainen kissa tarvitsee myös metallikamman pisimpien karvojen selvitykseen.

Lisäksi pohjavillan poistoon jokaiselle kissalle olisi hyvä hankkia Furminaattori, joka valitaan kissan karvan pituuden ja kissan koon mukaan. Pohjavillanpoistajalla harjaat kissan irtonaisen pohjavillan pois ilman, että harja vahingoittaa päällyskarvaa.

Leluja

Kissa tarvitsee arjen aktivoimiseksi leluja läpi elämän, pentuvaiheesta seniori-ikään. Sisäkissoille kertyy vuosien varrella helposti ylipainoa, joten kissan leikittäminen päivittäin on tärkeä osa painonhallintaa. Leikkiminen on kissoille myös mielenvirkistystä ja luontaisten aistien ja vaistonvaraisen toiminnan harjoittamista.

Pehmolelut ovat kissoille painikavereita, joita voi halutessaan myös riepotella. Kissojen pehmoleluissa on usein sisällä kissanminttua, joka houkuttelee kissaa leikkimään. Osa leluista on uudelleen täytettäviä, jotta tuoretta kissanminttua voidaan lisätä leluun jälkikäteen.

Kissan ja omistajan yhteiseksi leikiksi kissanonget eli huiskat ovat parasta viihdettä. Kissanonki herättää kissan luonnolliset saalistusvietit ja tosissaan saa kissan liikkeelle. Kissanonkia on lukemattomia erilaisia vaihtoehtoja, joten kokeile erilaisia huiskia ja saat näin selville kissasi mieltymykset.

Elektronisia aktivointileluja on olemassa erilaisista laserleluista liikkuviin hiiriin. Elekroniset lelut ovat hauskaa vaihtelua päivittäisiin huiskaleikkeihin ja saattaa saada kissasi innostumaan leikkimisestä tavallista enemmän.

Kissan ruokinta ja ravinto

Kissan elimistö käyttää pääasiallisena energianlähteenä proteiinia. Laadukas kissan täysravinto sisältää runsaasti eläinperäistä proteiinia, sopivasti rasvaa kissan aktiivisuuteen nähden, tarvittavat vitamiini ja hivenaineet, sekä kissoille välttämätöntä tauriinia.

Kissan ravinto koostuu sekä kuivasta että märästä ruuasta. Kissan kuivaruoan tarjoaa elimistölle ravintoa helposti sulavassa muodossa ja kuituja vatsan toiminnan tukemiseksi. Märkäruoka puolestaan sisältää paljon kosteutta ja näin kosteuttaa kissan elimistöä, sillä kissat eivät välttämättä juo vettä tarpeeksi. Lisäksi kissoille voidaan syöttää raakaravintoa, joka koostuu lihasta, sisäelimistä, rustoista ja luujauhosta. Tasapainoisen ruokavalion varmistamiseksi suosittelemme käyttämään kissoilla pääravintona valmista täysravintoa ja aterian lisukkeina erilaisia lihoja, rustoja ja sisäelimiä.

Sisäkissoille kertyy ylipainoa helposti, joten sopiva ruokavalio kissan aktiivisuuteen nähden on kaiken A ja O. Mikäli kissasi liikkuu asunnossa ja on mukana aktiivisesti arjessa, valitse kissalle normaali aikuisen kissan ruoka. Jos kissasi ottaa arjen rauhallisemmin eikä höntyile turhia, kannattaa kissallesi valita kevyempi leikatun kissan ruoka. Mikäli ylipainoa on jo ehtinyt kertyä, suosittelemme valitsemaan kissallesi kevyimmän “light-ruoan”.

Kissanpennun ruokinta

Kissanpennuille on tärkeää valita pennuille suunniteltu täysravinto, jotta kissanpentu saa terveellisen alun elämälle. Kissanpennun ruoka sisältää korkeammat ravintoarvot kuin aikuisen kissan ruoassa ja useimmat ruoat sisältävät erityisesti vastustuskykyä vahvistavia ainesosia. Kissanpennun ruokia suositellaan syötettäväksi n. 1 vuoden ikään saakka. Penturuoan annostus tulee tarkistaa, jos kissanpentu steriloidaan tai kastroidaan ja ylipainoa alkaa kertyä helpommin.

Kissanpentuja sekä aikuisia kissoja olisi hyvä ruokkia 2-3 kertaa päivässä, sillä aikuisen kissan vatsalaukku on noin keskikokoisen peukalon kokoinen. Kissan päivittäinen ateria siis kannattaa jakaa usealle ruokintakerralle, jotta kissan ei tarvitse syödä itseään kerrallaan ähkyyn ja syömisrytmistä tulee tasaisempi. Tasainen ruokarytmi yhdistettynä laadukkaaseen ruokavalioon auttaa suolistoa toimimaan parhaalla mahdollisella tavalla.

Kissanpennun tutustuminen uuteen kotiin

Kissanpentua tai kodinvaihtajakissaa jännittää uuteen ympäristöön saapuminen, joten kissaa ei tulisi heti jättää yksin uuteen kotiin. Jos mahdollista, kissan hakeminen olisi hyvä ajoittaa vapaapäivälle. Kun kissa vapautetaan kuljetusboksista, anna kissan tutustua ympäristöön rauhassa ja ajan kanssa. Minimoi kodissa ympäristön melu ja muu trafiikki, jotta kissalle ei synny ylimääräistä stressiä.

Kissa on todennäköisesti jo aiemmassa kodissaan oppinut käyttämään hiekkalaatikkoa, mutta se ei tiedä missä hiekkalaatikko on uudessa kodissa. Kissalle olisi hyvä näyttää hiekkalaatikon sijainti mahdollisimman pian ja pentukissaa voi kantaa aluksi laatikolle, jotta tarpeiden teko uudessa kodissa alkaa heti oikeaan paikkaan.

Muistathan, että kissat ovat erittäin ketteriä kiipeilemään. Tarkista, että kissasi ei pääse säikähtäessään tai uteliaisuuttaan pudottamaan tasoilta tavaroita, kytkemään liettä vahingossa päälle tai putoamaan vessanpönttöön. Joitakin kissoja saattaa kiinnostaa sähköjohdot, joten ole erityisen tarkkana kissasi puuhista ja suojaa sähköjohdot viimeistään kissan osoittaessa kiinnostusta niitä kohtaan. Varo myös, ettei kissasi vahingossa pääse kosketuksiin myrkyllisten pesuaineiden ja muiden vaarallisten aineiden kanssa.

Aloita sinun ja kissasi välisen suhteen luominen heti ensimmäisenä päivänä, mutta pitäydy kissan rajoissa. Mikäli kissa selkeästi väistää kättä, älä silitä sitä väkisin. Annathan kissallesi aikaa tottua sinuun huomioimalla kissaa säännöllisesti. Aloita yhteinen leikkiminen kissan kanssa, kun kissa alkaa rentoutua uudessa ympäristössä. Hiljalleen sinä ja kissasi löydätte yhteisen sävelen ja arki alkaa sujua leikiten.

Uuden kissanomistajan muistilista

  • Etsi kotisi mahdolliset vaaranpaikat kissanpennulle ja muokkaa ne turvalliseksi uudelle tulokkaalle
  • Hanki kaikki laadukkaaseen elämään tarvittavat tarvikkeet ennen kissanpennun saapumista
  • Kokoa kissanpennule monipuolinen ruokavalio, joka sisältää sekä kuivaruokaa että märkäruokaa ja mahdollisesti lisukkeita
  • Anna kissanpennun tutustua uuteen ympäristöön kaikessa rauhassa ja aloita suhteen luominen kissaasi heti ensimmäisinä päivinä