Siirry sisältöön
Kissan turvallinen ulkoilu

Kissan turvallinen ulkoilu

Kissalle on olemassa monia eri tapoja ulkoilla turvallisesti ilman vapaana oloa. Lain mukaan kissat eivät saa ulkoilla ilman valvontaa taajama-alueella ja laki kieltääkin kissojen päästämistä uimarannoille, lasten leikkipaikoille, toreille ja toisten pihamaille. Jos kissaa haluaa ulkoiluttaa, niin parhaat vaihtoehdot ovat valjaat, häkki tai aidattu piha-alue. Ulkoilu ei ole myöskään välttämättömyys ja kissa voi olla myös onnellinen elämäänsä sisäkissana.

Sisältö:

Vapaan ulkoilun vaarat
Ennen kissan ulkoilua
Ulkoilu valjaissa
Ulkotarhassa ulkoilu
Kissan ulkoilu talvella
Mitä jos kissa pääsee karkuun?
Muista nämä ulkoiluttaessa kissaasi

Vapaan ulkoilun vaarat

Vapaana yksin ulkoillessaan kissa kohtaa monia vaaroja. Kissa voi jäädä auton alle tai ihminen voi tehdä tahallista kiusantekoa. Jos useita kissoja liikkuu samalla asuinalueella irrallaan, ei kissatappeluilta voi välttyä ja tämän lisäksi rokottamattomat kissat voivat levittää hengenvaarallisia tarttuvia tauteja muihin kissoihin. Myös naapurisopu voi joutua koetukselle, jos irrallaan liikkuvat kissat käyvät tarpeillaan lasten hiekkalaatikolla, kaivelevat kukkapenkkejä ja merkkailevat pihapiiriä.

Ennen kissan ulkoilua

Ennen kuin viet kissasi ulkoilemaan, on hyvä huolehtia ennaltaehkäisevistä asioista, jotka tekevät ulkoilusta turvallisempaa niin kissalle, kuin omistajalle.

1. Siruta kissa

Ulkoilevalle kissalle kannattaa laittaa mikrosiru, jos kissa sattuukin karkaamaan valjaista. Kissan omistajan löytäminen on helpompaa tunnistussirun avulla, sillä eläinlääkäri voi lukea mikrosirun tiedot laitteella. Kissan mikrosiruttaminen on edullinen turvatoimenpide, joka kannattaa tehdä heti kissan saapuessa perheeseen.

2. Tarkasta kissasi rokotukset

Rokotukset tulisi pitää ajan tasalla, ettei kissa saa tarttuvia tauteja ulkoillessaan. Myös madotuksista on hyvä huolehtia, kun kissa voi maata tonkiessaan ja hiiriä syömällä saada matotartuntoja. Ulkoilevan kissan madotussuositus on säännöllinen loishäätö jopa kuukauden välein, mutta useimmille harvempikin tahti riittää. Kissa kannattaa myös madottaa 2 viikkoa aina ennen rokotusta. Matolääkkeiden valinnasta ja madotusaikataulusta kannattaa keskustella eläinlääkärin kanssa, jotta löydät juuri sinun kissallesi sopivat lääkkeet ja madotusajankohdat.

3. Suojaa kissasi punkeilta

Ulkoileva kissa tarvitsee häädön myös punkkeja vastaan, mikäli ulkoilutat kissaasi sellaisilla alueilla, joissa punkkeja esiintyy. Kissan punkkeja voidaan häätää joko lääkeaineellisin tai eteerisillä öljyillä varustelluilla punkkipannoille tai -valeluliuoksilla. Myös uusinta punkkihuivia (joka ei sisällä permetriiniä) voidaan käyttää kissoilla, tietenkin kissan suostuessa sen pukemaan.

Myös kissan on mahdollista sairastua punkin puremasta borrelioosiin tai puutiaisaivokuumeeseen. Kissa voi myös tuoda punkkeja sisälle kotiin turkissaan ja tällöin punkit voivat joutua jonkun perheenjäsenen iholle ja näin sairastuttaa myös ihmisiä. Kissalle on suotavaa tehdä ulkoilun jälkeen punkkitarkastus, jossa punkkeja etsitään kissan turkista sormin ja silmillä.

Ulkoilu valjaissa

Kissan valjaiden pukeminen on helppoa ja vaivatonta kunhan se opetetaan kissalle oikein. Valjaiden tulisi olla vahvat, mutta pehmeät ja miellyttävät kissan päällä. Kissan totuttaminen valjaisiin on hyvä aloittaa turvallisesti sisätiloissa. Aluksi valjaita voi pitää pieniä hetkiä kerrallaan päällä ilman hihnaa ja kehutaan kissaa, kun se antaa valjaiden olla päällä. Lisäksi kissaa voi myös leikittää, kun valjaat ovat päällä tai tarjoilla herkkuja. Näin kissa oppii yhdistämään valjaat mieluisaan asiaan ja saa positiivisen kokemuksia valjaista.

Kun kissa on alkanut tottua valjaisiin eikä kiinnitä niihin enää huomiota, voi valjaisiin laittaa kissalle sopivan taluttimen ja harjoitella taluttamista sisätiloissa. Kun kissa on hyväksynyt tämän ja kävely hihnan kanssa sujuu niin voi siirtyä ulkoilemaan. Kissat tykkäävät vaanimisesta ja voivat syöksähtää nopeastikin saaliin kimppuun, joten flexi-kelatalutin on hyvä valinta hihnan sijaan. Kissa saa enemmän tilaa liikkua, eikä hihna pääse nykäisemään yhtäkkiä. Myös koirien kevyet pentutaluttimet sopivat mainiosti kissan taluttamiseen, sillä talutin ei ole liian raskas kissan omaan painoon nähden.

Ulkoilupaikan valinnassa kannattaa kiinnittää huomiota turvallisuuteen, koska kissa voi säikähtää ja yrittää paeta nopeastikin ohi menevää liikennettä, vieraita koiria ja kovia ääniä. Ulkoilu kannattaa aloittaa rauhallisessa ympäristössä esimerkiksi omalta pihalta ja pitää ulko-ovi avoinna, jos kissa sattuu säikähtämään, niin pääsee nopeasti sisälle turvaan. Jos omaa pihaa ei ole, niin kissan voi viedä rauhalliseen paikkaan kuten metsän laitaan.

Kissan ulkoilu tapahtuu aina kissan ehdoilla ja kissan tulisikin antaa rauhassa tutkia ja nuuskia uutta ympäristöä. Ensimmäisille ulkoilu kerroille tai vieraisiin ulkoilu paikkoihin voi myös ottaa kissan kuljetuslaatikon tai lemmikeille tarkoitetun repun mukaan turvaksi, jonne kissan voi nopeasti laittaa turvaan, jos sattuu pelottavia tilanteita kesken ulkoilun. Reppu on myös hyvä levähdyspaikka kissalle kesken ulkoilun

Kaikki kissat eivät totutteluista huolimatta hyväksy valjaita, joten silloin hyvä vaihtoehto ulkoiluun on ulkoilutarha.

Ulkotarhassa ulkoilu

Kissalle voi myös ulos rakentaa ulkoilutarhan tai ulkohäkin, jossa ulkoilu on varmasti turvallista. Tämä on helppo toteuttaa taajamassa omakotitaloissa sekä rivitaloissa. Ulkotarha on erityisen kätevä, jos sinne kulku on mahdollista rakentaa suoraan talosta. Varsinkin useamman kissan kodissa ulkoiluhäkissä on turvallisempaa kuin usean kissan kanssa yhtä aikaa valjaissa ulkoileminen.

Ulkohäkkiin tulisi rakentaa erilaisia virikkeitä kuten kiipeily- ja lekottelutasoja sekä säänsuoja sateelta ja auringon paahteelta. Häkin voi rakentaa seinän viereen tai vaihtoehtoisesti kauemmaksi talosta, jolloin kissat täytyy kuljettaa tarhaan boksissa tai sylissä. Ulkotarhassa kissa pääsee toteuttaa lajityypillistä käyttäytymistä saalistuksen suhteen ja tarjoaa kissalle virikkeitä seuratessa ympäristöä.

Kerrostalossa myös turvallinen tapa järjestää kissalle ulkoilua on huolellisesti verkotettu tai lasitettu parveke. Pienikin ulkoilumahdollisuus tuo virikettä kissan päivään, sillä se voi seurata ohikulkevia ihmisiä, luonnoneläimiä ja naapuruston koiria. Ennen kissan päästämistä parvekkeelle kannattaa aina tarkistaa, että parvekelasit ovat kiinni tai vaihtoehtoisesti, että parvekeverkko on ehjä ja kunnolla kiinni.

Kissan ulkoilu talvella

Kissaa voi ulkoiluttaa myös talvella, kunhan kissa on ensin totutettu siihen syksyn mittaa. Pakkasilla ulkoillaan vaan pieniä hetkiä, ettei herkät polkuanturat pääse paleltumaan. Ja jos kissa ei itse viihdy talvella ulkona, sen tulee päästä sieltä pois heti kun itse haluaa. Ulkoilu talvella on turvallista ja se luo kissalle lisää aktiviteettiä ja mielekästä puuhaa, kunhan se tehdään kissan ehdoilla.

Mitä jos kissa pääsee karkuun?

Karkuun päässyt kissa on yleensä pelästynyt, eikä todennäköisesti lähde heti kauas ulkoilupaikasta. Sisäkissa saattaa vaistomaisesti pyrkiä takaisin sisälle tai turvaan jonkin rakennuksen, katoksen tai auton alle. Jos et löydä kissaa lähipiiristä, pyydä lisäjoukkoja etsintään ja laajenna aluetta, sekä pyydä etsijäkoira paikalle. Tee tarvittaessa kissastasi katoamisilmoitus paikkakuntasi löytöeläintalolle, alueesi sosiaalisen median palstoille ja muihin kanaviin joka tavoittaa alueesi ihmiset.

Älä hätäänny kissasi päästessä karkuun valjaista tai ulkotarhasta, vaan etsi rauhallisesti lähimmät piilot, jonne kissasi olisi voinut pelästyessään piiloutua. Voit myös kutsua kissaasi lempeällä äänellä, sillä ihmisrakkaat sisäkissat saattavat hieman pelästyneenäkin tuntea turvaa omistajansa kutsusta.
Kun olet löytänyt kissan, vältä äkkinäisiä liikkeitä. Jos olet omassa pihassasi, avaa ulko-ovi valmiiksi jos mahdollista. Houkuttele kissaasi äänellä, sen lempi herkuilla tai leikillä tulemaan pois piilostaan. Oven ollessa auki, kissa saattaa itse hakeutua takasin sisälle.

Jos kissasi ei suostu tulemaan piilostaan tai vaihtaa piiloa, seuraa kissaa rauhallisesti. Jatka houkuttelua ja varmista, ettet vaikuta kissan näkökulmasta uhkaavalta. Suora tuijotus on kissojen mielestä uhkaava ele ja puolestaan silmien siristely ja pään pois kääntäminen ystävällinen ele. Jatka kissasi maanittelua ja yritä rauhallisesti, mutta vakaalla otteella ottaa kissa syliin, mikäli se on käsittelyyn tottunut.

Jos kissalla on tuttu häkki tai kuljetusboksi, yritä hyödyntää kiinniotossa turvallista boksia. Aseta kuljetushäkki kissan lähettyville rauhallisesti ja anna sen itse hakeutua sinne. Kissaa voi houkutella menemään kuljetusboksiin herkkujen avulla.

Muista nämä ulkoiluttaessa kissaasi

  • Ennen ulkoilua mikrosiruta kissasi ja tutustu karkulaisen kiinniotto-ohjeisiin vahingon varalta. Muista myös rokotukset ja loistorjunta.
  • Totuta kissa valjaisiin sisätiloissa, jotta se ei yritä rimpuilla niistä irti ulkona. Valitse sellainen talutin, joka on sekä sinun että kissasi mielestä näppärä ja helppokäyttöinen.
  • Ulkotarha tai parveke: Varmista, että tila on kunnossa, eikä kissasi voi loukata siellä itseään tai päästä karkuun raoista. Karkaamisen ennaltaehkäisy on helpoin tapa välttyä sydämentykytyksiltä.