Siirry sisältöön
Kissan laihdutus

Kissan laihdutus

Kissan laihdutukseen voi suhtautua enemmänkin kissan elämäntapamuutoksena, sillä projekti on hyvin pitkäjänteinen ja vaatii sitoutumista. Matkan aikana ylipainosta normaaliin painoon tulee hetkiä, jolloin tekisi mieli luovuttaa. Lopussa kuitenkin kiitos seisoo, sillä normaalipainon saavuttamisesta on kissalle lukuisia terveyshyötyjä ja sen elämänlaatu kasvaa. Selkeillä ohjeilla ja välitavoitteilla kissan laihdutus sujuu ja normaalipainoon pääseminen ei ole läheskään mahdotonta!

Sisältö:

Mitä kissan ylipaino aiheuttaa?
Milloin kissa on liian lihava?
Ylipainoisen kissan laihdutus
Kissan laihdutus ruokavalio
Kissan laihtumisen hyödyt
Laihduttavan kissan muistilista

Mitä kissan ylipaino aiheuttaa?

Ylipaino on kissoilla alati lisääntyvä ongelma ja uhkaa lemmikin hyvinvointia. Ylimääräinen elimistön rasvakudos pitää yllä kroonista tulehdustilaa sekä altistaa monille sairauksille ja muille terveyshaitoille, jotka vuorostaan tutkitusti lyhentävät lemmikin elinkaarta. Selvästi ylipainoisuuteen kytkeytyviä sairauksia ovat mm. tuki- ja liikuntaelinten sairaudet, hengityselinsairaudet, sydän- ja verenkiertoelinten sairaudet, maksasairaudet ja sokeritauti.

Lisäksi ylipaino heikentää eläimen lämmönsäätelykykyä, aiheuttaa ruoansulatuskanavan häiriöitä sekä alentaa elimistön puolustusreaktioita. Tätä kautta ylipainolla on haitallinen vaikutus myös kissan mielialaan ja aktiivisuuteen. Merkittävä ylipaino vaikeuttaa hygieniastaan tarkan kissan turkista huolehtimista; karva alkaa takkuuntua ja iho altistuu tulehduksille.

Kissan lihavuuden haitat:

  • Suuri riski sairastua tuki- ja liikuntaelin-, hengitystie- ja sydän- ja verenkiertoelinsairauksiin
  • Heikentyvä lämmönsäätelykyky
  • Ruoansulatuskanavan häiriöt
  • Huono vastutuskyky

Milloin kissa on liian lihava?

Mistä sitten tietää että kissa on lihava? Koska kissarotuja on erilaisia ja kokovaihtelu muutenkin eläinlajin sisällä merkittävää, vaa’an lukemasta ei juurikaan ole nyrkkisäännöksi, vaan kehonkunnon arviointi muodostuu ohjenuoraksi.

Ihannepainoinen kissa on tasapainoisen näköinen ja sen kylkiluut eivät erotu, mutta ovat kuitenkin selvästi tunnettavissa. Ylhäältä katsottaessa vyötärö erottuu selvästi, vatsalinja on hieman nouseva ja vatsan alueella on vain vähäinen määrä rasvakudosta. Ylipainon merkkinä alavatsa alkaa roikkua, kylkiluita on vaikeaa tai jopa mahdotonta tuntea rasvakudoksen alta ja vyötärö katoaa. Koska ylipaino yleensä on kertynyt salakavalasti vuosien saatossa, vaa’an lukemaa aprikoitaessa voidaan tavoitepainoksi ottaa kissan 1-2 ikävuoden paino.

Näin katsot onko kissasi ylipainoinen

Ylipainoisen kissan laihdutus

Lähdettäessä taistoon ylipainoa vastaan itsestäänselvyydet on hyvä palauttaa mieliin; laihtuminen perustuu energian kulutuksen kasvattamiseen ja saadun energiamäärän pienentämiseen. Leppoisaan päivärutiiniin tottunut kissa tarvitsee laihdutuksensa tueksi omistajan tietoisen päätöksen kissan liikunnan lisäämisestä. Jo yksi kymmenen minuutin leikkihetki päivässä on painonpudotuksessa yhtä tehokas keino kuin kalorien vähentäminen.

Järjestä kissalle kiipeilymahdollisuuksia ja kannusta sitä kiipeilyyn. Osan päivän ruoka-annoksesta voi ripotella noudettavaksi kiipeilytelineestä, kaapin tai kirjahyllyn päältä tai kannustaa kissaa noutamaan lattialle heitettyjä ruokanappuloita. Leikittäminen huiskuilla, vipoilla ja laserleluilla ruokkii kissan saalistusviettiä ja kannustaa aktiviteettiin.

Kissan loputon ruokahalu

Lisääntyneen liikunnan lisäksi on suunnattava katse myös kissan ruokavalioon, kun kissaa laihdutetaan. Ylipainoisella kissalla kylläisyyttä säätelevän leptiinihormonin toiminta on häiriintynyt, mikä puolestaan sekoittaa aivoissa olevan nälkäkeskuksen toimintaa. Kissalla on loputon ruokahalu, mikä tekee painonhallinnasta erityisen vaikeaa.

Painonhallintaa hankaloittaa myös nykyisten lemmikkikissojen elintavat, sillä kaupallisten ruokien maittavuus on vuosien saatossa parantunut ja sisäkissan elinolot ovat passivoivat ja kissat nukkuvat paljon. Myös kissan sterilointi ja kastrointi vähentävät kissan aktiivisuutta ja vähentävät kulutusta muutamastakin eri syystä.

Kissan laihdutus ruokavalio

Laihdutusruokaa valittaessa saattaa jo yksinkertaisestakin ruokaremontista olla huomattava apu. Ruoan vaihto markettiruoasta laadukkaaseen erikoisliikkeen täysravintoon on ensimmäinen askel; laadukasta, vähähiilihydraattista, korkeaproteiinista ruokaa kissa syö yleensä aina ihan automaattisesti vähemmän. Runsaasti viljoja ja huonolaatuisia proteiineja sisältävää ruokaa kissa joutuu syömään määrällisesti reilusti enemmän saavuttaakseen kylläisyyden tunteen ja usko tai älä; jo kymmenenkin ylimääräistä ruokanappulaa päivässä johtaa kymmenessä vuodessa viiden kilon ylipainoon, mikä on kissan mittakaavassa aivan valtaisa painonnousu.

Vakavaa ylipainoa hoidettaessa kannattaa pussin kyljestä tarkistaa myös kokonaisenergian määrä ja valita vähäkalorisempi ruoka. Noudata pussin kyljessä annettua annosteluohjetta; mittaa päivän annos kuppiin ja jaa se päivän aterioiksi ja makupaloiksi. Kun kuppi on tyhjä, päivän kalorien saanti on täytetty.

Aterioihin saat vaihtelua laadukkailla lihapitoisilla kissan märkäruoalla ja vähärasvaisilla raakalihatuotteilla. Muista tällöin vähentää päivittäisten nappuloiden määrää, jotta kissan päivän kokonaiskalorimäärä pysyy vakiona. Makupaloista voi kertyä huomattava lisä päivän energian saantiin, siksi ne kannattaakin jättää jäähylle ja vastata kissan huomionhakuun mieluummin leikkihetkellä kuin herkkupalalla.

Laihduttaminen vaatii malttia

Ylipainon haitoista huolimatta painonpudotuksen on oltava maltillista. Painonlaskua saa olla viikossa enintään 1-1,5% kissan kokonaispainosta. Esimerkiksi kuusi kiloisella kissalla tämä tarkoittaa 60-90 grammaa viikossa. Yli kahden prosentin painonlasku viikossa voi johtaa maksan rasvoittumiseen. Seuraa painonlaskua vaa’an avulla punnitsemalla kissa kahden viikon välein varmistaaksesi, että paino laskee tasaisesti ja sopivaa vauhtia.

Painonpudotuksessa on myös tärkeää seurata, että kissa varmasti syö säännöllisesti. Totuttaminen uuteen, terveellisempään ruokavalioon kannattaa tehdä maltilla viikon aikana ja siirtyä vasta sitten kokonaan uuteen ruokarutiiniin. Kissa ei saa pitää paastopäiviä ja siksi seuranta ruoanvaihdon yhteydessä on erityisen tärkeää.

Kissan laihtumisen hyödyt

Kissan ihannepainon saavuttaminen on palkitsevaa paitsi kissalle itselleen, useimmiten myös kissan omistajalle. Hyvinvoivasta kissasta tulee taas aktiivinen ja leikkisä, ja yhteiselo on täten mielekkäämpää molemmille. Normaalipainoinen kissa on usein ylipainoista aktiivisempi ja osallistuvampi lemmikki.

Yleisen hyvinvoinnin ja terveyshaittojen välttämisen lisäksi kaupan päällisiksi tulee kenties myös muutama elinvuosi lisää. Ylipaino heikentää merkittävästi kissan liikuntakykyä vanhoilla päivillä ja ylipaino rasittaa myös elimistöä. Normaalipainoinen kissa liikkuu vanhanakin vaivattomammin ja liikkuminen puolestaan edistää muun terveyden säilymistä.

Kissan laihdutus normaaliin painoon vähentää myös kissan riskiä sairastua tuki- ja liikuntaelinsairauksiin, hengityselinsairauksiin sekä sydän- ja verenkiertoelinten sairauksiin. Kaikki näistä ovat vakavia sairauksia, jotka heikentävät kissan elämänlaatua huomattavasti. Ylipainon pudotuksella näitä kuitenkin voidaan ehkäistä tehokkaasti, sillä näin elimistö kuormittuu vähemmän.

Laihduttavan kissan muistilista

  • Tunnista kissan ylipaino tarkkailemalla sen ulkoista olemusta: Roikkuuko maha? Tunnetko kissan kylkiluut tunnustellessa? Löytyykö kissalta vyötärö?
  • Tarkasta kissan ruoan laatu. Korkeasti proteiinipitoinen eläinkaupoista tai eläinlääkäristä saatava laihdutusruoka täyttää kissan kylläisyyden tarpeen pienemmillä annoksilla kuin viljapitoinen, marketeista saatava ruoka.
  • Tarkasta kissan päivittäinen ruoka-annoskoko: Mittaa päivittäinen ruokamäärä aamulla kuppiin, ja jaa se useampaan annokseen. Kissan vatsalaukku on pieni ja se tykkää syödä vähän ja useasti. Lisätessäsi ruokavalioon märkäruokaa tai raakaruokaa, vähennä nappuloita, jotta päivittäinen kalorimäärä säilyy vakiona.
  • Tee päätös lisätä kissan arkiliikuntaa: Jo 10 min päivittäisellä leikityshetkellä voidaan saavuttaa hyviä laihdutustuloksia.
  • Hellittele kissaasi muilla keinoin kuin herkkupaloilla: Rapsuttele, leiki ja anna huomiosi välillä kokonaisvaltaisesti kissallesi. Tämä ohjaa kissan ajatuksia ruoasta pois ja vahvistaa kissan ja omistajan välistä suhdetta.