Siirry sisältöön
Kissan aktivointiin on paljon keinoja

Kissan aktivointi

Usein ajatellaan, että kissa on helppo lemmikki, joka viihtyy itsekseen, eikä kaipaa sen kummempia virikkeitä. Kissan aktivointi unohtuukin monelta kissanomistajalta. Kesyyntymisestä ja jalostuksesta huolimatta kissalla on edelleen saalistusvietti, johon omistajan tulee vastata tarjoamalla virikkeitä kissalle. Tässä artikkelissa kerromme, miksi kissan aktivointi sisällä on tärkeää, ja millä eri tavoin voit järjestää kissalle tekemistä.

Sisältö:

Miksi kissan aktivointi on tärkeää?
Miksi kissa tarvitsee raapimapuun?
Näin voit aktivoida kissaasi
Kissan aktivointilelut ja älypelit

Miksi kissan aktivointi on tärkeää?

Tylsistynyt kissa saattaa purkaa energiaansa ei-toivotulla tavalla, kuten käyttäytymällä aggressiivisesti tai toisaalta passivoitumalla täysin. Yölliset energianpurkaukset ovat kissan tapa purkaa ikävystymistään ja sen aiheuttamaa turhautumista. Vaihtelevat virikkeet kasvattavat kissan stressinsietokykyä, mikä tekee yhteiselosta sujuvampaa.

Kissan virikkeet auttavat sitä pysymään terveempänä. Liikunnan tarve korostuu erityisesti leikatuilla kissoilla, joilla paino nousee leikkaamattomia yksilöitä helpommin. Liikakilot rasittavat kissan niveliä ja johtavat usein muihinkin terveysongelmiin. Ylipainon ennaltaehkäisy on paljon helpompaa, kuin lihavan kissan laihdutus. Ikävystyneelle kissalle kertyy painoa helpommin kuin aktiiviselle yksilölle, joten kissalle kannattaa järjestää tekemistä.

Miksi kissa tarvitsee raapimapuun?

Raapimapuu on helppo tapa tarjota virikkeitä kissalle ja toisaalta suojata huonekaluja raapimisjäljiltä. Kissat viihtyvät korkeissa paikoissa, sillä niille on luontevaa vaania ja tarkkailla ympäristöään ylhäältä käsin. Kiipeily on myös hyvää liikuntaa kissalle.

Kissalle kannattaa hankkia parikin erilaista raapimistolppaa tai -alustaa. Raapimapuun on hyvä olla niin korkea, että kissa pystyy raapiessaan samalla venyttelemään kokonaan ojentautuneena. Valitsemalla korkea raapimistolppa voidaan myös ehkäistä kissan ei-toivottu kiipeileminen kaappien ja hyllyjen päälle. Iso kiipeilypuu muutamalla erikorkuisella tasolla on kissalle mieleen. Raapimapuu kannattaa sijoittaa ikkunan läheisyyteen, jotta kissa pääsee katselemaan ulos.

Kissa viihtyy myös ikkunalaudalla tai avoimen ikkunan ääressä, mikä tarjoaa katseltavan lisäksi myös kiinnostavaa kuunneltavaa ja haisteltavaa. Avoimessa ikkunassa tulee olla hyönteisverkko tai muu este huolehtimassa siitä, ettei kissa pääse putoamaan tai karkaamaan. Ikkunalaudat ja sallittu kalusteilla kiipeily voivat jossain määrin korvata raapimapuun, jos sellaista ei halua kotiinsa hankkia. Tällöin on kuitenkin varauduttava siihen, että kissa teroittaa kyntensä mattoihin ja sohviin.

Ulkomaailman tapahtumien tarkkailu tarjoaa joka tapauksessa virikkeitä sisäkissalle, eikä se edellytä omistajan jatkuvaa osallistumista.

Näin voit aktivoida kissaasi

Kiipeilypuu on omistajan kannalta huoleton kissan aktivointikeino, mutta muut kissan aktiviteetit ovat myös tärkeitä. Elämää kissan kanssa voi aktivoida myös seuraavilla keinoilla:

• Temppuja opettamalla
• Kissan kanssa leikkimällä
• Kissojen älypelien avulla
• Leikkitovereita tarjoamalla
• Ulkoilemalla

Kissan aktivointi temppujen avulla

Myös kissat oppivat temppuja! Monille kissoille sopii palkitsemisen keinoksi herkkujen tarjoaminen, mikä tekee temppujen opettamisesta helpompaa. Temppujen opettelu on kissalle hyvää aivojumppaa ja kissan kanssa leikkiminen vahvistaa kissan ja omistajan välistä sidettä. Kissan voi koiran tapaan herkkujen avulla opettaa antamaan tassua, istumaan, makaamaan ja pyörähtämään.

Leikkikaverit

Osa kissoista viihtyy lajitovereidensa seurassa ja leikkii mielellään toisten kissojen kanssa. On kuitenkin hyvä muistaa, ettei kissa ole luonnostaan laumaeläin, joten leikkikaveri ei aina ole sopiva ratkaisu kissan aktivointiin. Kissojen tulee sietää toisiaan jaetulla reviirillä, mikä pääsääntöisesti tarkoittaa sitä, ettei vieraan leikkikaverin tuominen kissan reviirille ole hyvä idea.

Jos haluaa järjestää kissan virikkeet lajitovereiden avulla, kannattaa kissakaverit useimmiten ottaa yhtä aikaa ja samasta paikasta, jotta tiedetään kissojen jo valmiiksi tulevan toimeen keskenään. Mikäli kissalle hankkii kaverin myöhemmin, on kiinnitettävä huomiota kissojen luonteisiin ja totutettava ne yhteiseloon vähitellen. Mieluisesta kissakaverista on seuraa silloinkin, kun omistaja ei ole kotona, ja kissat aktivoivat toinen toisiaan.

Kissan ulkoilu

Lain mukaan kissat eivät saa ulkoilla taajama-alueella ilman valvontaa ja kissojen päästäminen uimarannoille, lasten leikkipaikoille, toreille ja toisten pihoille on kielletty. Hyvä vaihtoehto onkin järjestää kissan ulkoilu valjaiden tai ulkoiluhäkin avulla. Valjaisiin kannattaa totutella jo pentuna, mutta vanhakin kissa oppii kyllä valjaisiin. Valjaiden on tärkeää olla sopivan kokoiset ja riittävän napakat, ettei kissa pääse karkaamaan niistä. Valjaissa kulkemista on hyvä harjoitella aluksi sisätiloissa ilman talutinta, jotta kissa tottuu valjaiden tuntuun.

Kissan ulkoilu kannattaa sijoittaa rauhalliseen hetkeen, jolloin ulkona ei ole paljoa liikennettä, meteliä tai muita kissaa mahdollisesti pelottavia asioita. Ensimmäiset ulkoilukerrat voivat olla kestoltaan lyhyitä, muutamista minuuteista varttiin. Tiettyyn aikaan ulkoiluttaminen luo kissalle päivärytmin ja se alkaa odottaa pihalle pääsyä. Voit lukea lisää vinkkejä turvalliseen ulkoiluun kissan kanssa.

Ulkoilu tarjoaa monipuolisesti virikkeitä kissalle, mutta se ei ole välttämätöntä, jos ulkoilujen järjestäminen on vaikeaa. Sisäkissa tarvitsee vain riittävästi muita virikkeitä, jos ulkoiluun ei ole mahdollisuutta.

Kissan aktivointilelut ja älypelit

Leikkiminen on helpoin tapa aktivoida kissaa päivittäin, aktivoinnin lisäksi leikki vahvistaa omistajan ja kissan sidettä, sekä tarjoaa kissalle hyvää liikuntaa.

Kissan lelut

Kissoille on tarjolla valtava valikoima erilaisia leluja, kuten kissan huiskat, pallot, hiiret, laser-osoittimet ja kissanminttulelut.

Kissan leikittämiseen sopivat erityisesti erilaiset keppilelut, joiden avulla leikkeihin saadaan vauhtia ja ulottuvuutta ilman, että omistajan tarvitsee pelätä käsiensä puolesta. Kepin päässä olevalla huiskalla tai lelusaaliilla on myös helppo herätellä kissan luontaista saalistusviettiä, mikä tekee leikistä erityisen stimuloivan. Laaja leluvarasto mahdollistaa monenlaisia sisäleikkejä kissalle.

Kissaa on hyvä leikittää pari kertaa päivässä jopa läähätykseen saakka. Silloin kissa on saanut saalistaa sydämensä kyllyydestä ja liikuntaa kertyy tarpeeksi. Kissalle tulee kuitenkin tarjota mahdollisuus lähteä leikistä, ja leikki tulee lopettaa silloin kun kissa haluaa. Saalistusleikki kannattaa ajoittaa ilta-aikaan, koska kissa on yöaktiivinen eläin. Liian energian karsiminen illalla edistää omistajan unirauhaa yön aikana. Jos kissan kanssa leikkiminen tuppaa jäämään, on kissoille olemassa myös automatisoituja laser- ja huiskaleluja.

Erilaisia leluja kannattaa vaihdella kausittain, jolloin lelu säilyttää kiinnostavuutensa, kun se on välillä ollut piilossa. Näin toimimalla ei aina tarvitse keksiä uutta tekemistä kissalle.

Tee-se-itse kissan aktivointilelut

Kissan aktivointilelujen ei tarvitse aina olla ostettuja, sillä kissan aktiviteetit on helppo toteuttaa myös itsetehtyjen virikelelujen avulla. Pahvilaatikot ovat monen kissan suosikkipaikkoja vaanimiseen tai päivätorkkujen ottamiseen. Sisäleikkejä kissalle voi järjestää myös rypistettyjen paperitollojen avulla. Paperipallo on mukavan rapiseva saalis kissan kynsiin. Paperipallojen kanssa kannattaa noudattaa varovaisuutta, ettei kissa pääse nielemään palloa. Paperin myrkyttömyyteen kannattaa myös kiinnittää huomiota, eli esimerkiksi sanomalehtipaperia ei kannata käyttää.

Tyhjistä vessapaperihylsyistä voi tehdä kissan virikelelun taittamalla hylsyn päät ja laittamalla sisälle herkkuja tai ruokaa. Kissan kuivaruoan voi vaikka päivittäin tarjoilla tähän tapaan, jolloin kissa saa hankkia ruokansa sille luontaisella tavalla eli hajuaistia hyödyntämällä. Moni kissa mielellään tekeekin vähän töitä ruokansa eteen ennemmin kuin käy valmiin aterian ääreen. Sisäkissan kanssa leikkiminen voi siis olla myös helppoa ja halpaa!

Kissan älypelit

Kuten edellä kuvatussa tee-se-itse kissan aktivointilelussa, perustuvat valmiitkin kissan aktivointilelut ja älypelit usein kissan hajuaistin herättelyyn. Kissan tarkka hajuaisti on sen tärkein työkalu ruoan soveltuvuuden arviointiin ja siksi hajuaistin stimulointiin perustuvat aktivointilelut ovat kissalle loistavia. Tällaisia pelejä ovat esimerkiksi aktivointipallot ja -matot, joihin voi piilottaa herkkuja. Kissa saa herkut ulos lelusta pyörittelemällä tai kääntelemällä lelun osia. Kissan älypelit ovatkin yksi helppo tapa kissan aktivointiin myös yksinolon aikana.