Siirry sisältöön
Kissa pissaa väärään paikkaan

Kissa pissaa väärään paikkaan

Kissa on luontaisesti siisti eläin ja emonsa oppeja seuraten se on oppinut tekemään tarpeensa laatikolle jo ennen kuin se muuttaa pentuna uuteen kotiin. Emolta hankittu mallioppiminen niin ruokailutottumusten kuin siisteyskäyttäytymisen suhteen on kissanpennulle tärkeää, joten pennun on syytä antaa kasvaa ja kehittyä emon käytöskoulussa vähintään 12 viikon ikään asti. Tällöin kissan opettaminen hiekkalaatikolle on vaivatonta kun kissanpentu tulee taloon, sillä käytännössä opettamista ei tarvita.

Hyvistä lähtökohdista huolimatta kissan omistaja saattaa jossain vaiheessa kissan elämää törmätä sisäsiisteysongelmiin ja kissa pissaa ei-toivottuihin paikkoihin, kuten sänkyyn, sohvalle, lattialle ja matoille. Syitä tähän on monia ja niiden selvittely saattaa olla aikamoista salapoliisityötä. Tässä artikkelissa käymme läpi miksi kissa pissaa vääriin paikkoihin ja miten estää kissan epätoivottu pissailu.

Sisältö:

Selvitä onko kissa varmasti terve
Hiekkalaatikko kuntoon
Stressin vaikutus sisäsiisteyteen
Siivoa kissan pissan haju pois heti
Hyödynnä kissan luontaista siisteyttä
Muistilista sisäsiisteysongelman selättämiseen

Selvitä onko kissa varmasti terve

Ensimmäisenä on hyvä selvittää, onko kissa varmasti terve, sillä virtsatieongelmat ja virtsateihin liittyvät sairaudet ovat kissoilla melko yleisiä. Niistä tavallisimpia ovat virtsatietulehdukset, virtsakivet ja -kiteet sekä idiopaattinen kystiitti. Mahdollisten sairauksien diagnosointi tehdään eläinlääkärin vastaanotolla, jossa kannattaa mainita omat huomionsa kissan virtsaamistiheydestä, mahdollisesta verivirtsaisuudesta, sukuelimien nuolemisesta, muutoksista käytöksessä tai ruokahalussa, sekä kaikesta normaalista poikkeavasta.

Vanhan kissan kohdalla kannattaa arvioida myös nivelvaivojen ja nivelrikon mahdollisuus, mikä voi vaikeuttaa vessalaatikolle pääsyä. Leikkaamattomalle kissalle reviirin merkkailu on kaikessa yksinkertaisuudessaan normaalia ja sitä voi olla vaikea suitsia ilman sterilisaatiota/kastraatiota. Kun kissallasi ilmenee voimakas taipumus reviirinmerkkailuun, kannattaa kääntyä eläinlääkärin puoleen ja keskustella kissan mielialalääkityksen kokeilusta.

Hiekkalaatikko kuntoon

Jos eläinlääkärin vastaanotolta selvitään kotiin puhtain paperein, on tarpeen selvitellä muita mahdollisia sisäsiisteyden kompastuskiviä. Siispä aluksi katse hiekkalaatikoihin!

Onko hiekkalaatikoita riittävä määrä? Erityisesti jos kissoja asuu taloudessa enemmän kuin yksi, hiekkalaatikoitakin tulisi olla useampi. Vaikka kissat tulisivatkin hyvin toimeen, niiden keskinäisissä suhteissa voi olla arvovaltakysymyksiä, jotka estävät yhteisen laatikon käyttämisen. Hanki kotiin useampi hiekkalaatikko ja sijoita ne eri puolille asuntoa. Nyrkkisääntönä laatikoiden määräksi voidaan pitää yhtä laatikkoa enemmän, mitä taloudessa on kissoja: Vessojen määrä = kissojen lukumäärä + 1

Kissan hiekkalaatikoiden sijainti pitäisi olla rauhallinen ja suojainen, muttei kuitenkaan liian ahdas. Vessa-asialle tulee olla vaivatonta mennä kissan iästä riippumatta. Hiekkalaatikoiden sijainti tulisi olla sellainen, että kissa saa asioida laatikolla kaikessa rauhassa ihmisiltä ja muilta talouden lemmikeiltä.

Onko hiekkalaatikko sopivan kokoinen ja mallinen? Sopivan kokoinen hiekkalaatikko on sellainen, jossa kissa mahtuu kääntymään vaivattomasti sekä seisomaan hiekkalaatikossa suorin jaloin. Hiekkalaatikon mallin suhteen kissan makumieltymykset ovat määräävässä asemassa. Omistajaa ilahduttava umpivessa ei ehkä olekaan kissan mieleen. Luukku tai katto voi ”ujostuttaa” kissaa, jolloin pissaamisongelmien yhteydessä kannattaakin kokeilla avovessaa, joka käytettynä yhdessä laadukkaan hiekan kanssa on yhtä hajuton kuin umpivessa. Myös kulunut, haiskahtava epähygieeninen vessa kannattaa vaihtaa uuteen.

Myös kissanhiekalla on väliä

Kun laatikoiden määrä, sijoittelu, koko, malli ja kunto on tarkistettu oikeiksi, otetaan silmäys itse hiekkaan. Sitooko hiekka hyvin hajua? Tuntuuko se mukavalta tassuissa?

Kissalle luontaisin kissanhiekka on mahdollisimman pienirakeinen mikrohiekka. Kissat eivät luonnostaan valitse vessamateriaalikseen puupellettejä tai kristallihiekkaa, vaan mitä hienompi mikrohiekka sen mukavampi tassuille. Hiekan laadun mittarina pidetään ensisijaisesti sen paakkuuntumiskykyä, sillä paakku ei saa siivotessa hajota puhtaan hiekan sekaan. Jos paakut hajoavat, kissanvessa on jatkuvasti hieman likainen eikä kissa halua sitä välttämättä käyttää.

Myös riittämätön hajunsitovuus tekee hiekan kissalle epämiellyttäväksi käyttää, sillä kissat ovat luonnostaan siistejä eläimiä. Huonosti hajua pitävä hiekka kannattaa vaihtaa parempaan ja laatikon puhdistuskertoja tihentää, sillä kissa ei halua asioida likaisessa vessassa.

Laadukkaat hajustetut ja hajusteettomat kissanhiekat ovat hajunsitovuudeltaan samanarvoisia, vaikka kissanhiekka itsessään ei tuoksuisi miltään. Joskus kissat vierastavat hajustettua hiekkaa, jolloin kannattaa kokeilla hajustamatonta hiekkaa. Muista vaatia kissanhiekalta täydellistä paakkuuntumiskykyä, joka on lemmikkikauppojen myymille mikrohiekoille, kuten Extreme Classic, Odour Buster ja Ever Clean, itsestään selvä ominaisuus. Nämä hiekat ovat laadultaan vertaansa vailla ja monenmoiset siisteysongelmat saattavat ratketa jo yksin parempaan hiekkaan siirtymällä, kun kissanvessa pysyy automaattisesti puhtaampana.

Siivoa paakut pois 1-2 kertaa päivässä, yleensä tämä riittää pitämään kissanvessan riittävän puhtaana. Koko hiekan vaihdon yhteydessä pese laatikko klooripuhdistusaineella, jotta bakteerit eivät jää muhimaan vessalaatikon muoviin. Hyvin paakkuuntuvan kissanhiekan siivoaminen on erittäin nopeaa ja helppoa, joten vessan pitäminen puhtaana on vaivatonta oikeanlaisen hiekan myötä.

Tutustu laajaan kissanhiekka valikoimaamme.

Stressin vaikutus sisäsiisteyteen

Viimeisimpänä vaan ei vähäisimpänä tarkastellaan kissan stressiä. Sisäsiisteys voi päätyä katkolle, jos on liikaa muuta ajateltavaa. Muutto uuteen kotiin, uusi perheenjäsen – kaksi- tai nelijalkainen, välienselvittelyt kissakaverusten kesken, turvallisten nukkumapaikkojen, piilopaikkojen, kiipeilypaikkojen tai mielekkään tekemisen puute tai mikä tahansa tutusta poikkeava voi aiheuttaa kissalle stressiä ja turvattomuuden tunnetta.

Selvitä kissasi stressin aiheuttaja ja pyri joko poistamaan se tai auta kissaasi sopeutumaan uuteen ympäristöön ja tuntemaan olonsa taas turvalliseksi. Aina ei ole mahdollista toimia täysin kissan ehdoilla, joten joskus kissa tarvitsee apua muutokseen sopeutumiseen. Apua voi saada kissojen stressin ja pelkotilojen hallintaan suunnitelluista tuotteista, kuten feromonihaihduttimista, jotka levittävät ympäristöön tyytyväisten kissojen luontaisesti erittämän feromonin synteettistä kopiota. Tätä ihminen ei huomaa, mutta sillä on kissojen turvallisuudentunteen kannalta suuri merkitys. Tällaisia haihduttimia ovat esimerkiksi Feliway feromomivalmisteet.

Äkillinen, painava muutos voi tehdä kissalle ahdistusta ja stressiä samalla tavalla kuin ihmiselle. Eläinlääkärit voivat hoitaa kissan stressiä myös lääkkein, joten vaikeassa stressitilanteessa kannattaa olla yhteydessä eläinlääkäriin.

Siivoa kissan pissan haju pois heti

Vahinkokin muuttuu helposti tavaksi, jos kodin pinnoille ja tekstiileihin jää pissan haju. Tavallinen yleispesuaine tai pyykinpesuaine ei kykene hajua poistamaan niin hyvin, etteikö tarkkanenäinen kissa sitä haistaisi ja innostuisi kokeilemaan samaa pissapaikkaa uudelleen. Kissan pissassa on luontaisesti voimakasta rasvaa, joka takertuu pinnalle kuin pinnalle sitkeästi. Joten halutessasi varmista, ettei vääriin paikkoihin ole jäänyt houkuttimeksi vanhan pissan hajua. Myös vahingoittuneet tekstiilit kannattaa vaihtaa uusiin mahdollisuuksien mukaan.

Lemmikkimyymälöiden valikoimista löytyy pissanhajua tuhoavat entsyymipuhdistusaineet, sekä pesevät karkotteet niin ulko- kuin sisäkäyttöönkin. Näissä puhdistusaineissa on kotikonsteihin verrattuna ihmistä miellyttävämpi tuoksu sekä käyttöohjeet, mille pinnoille aineita on turvallista suihkuttaa. Joskus kissanpissan rasva on niin sitkeää, ettei se lähde täydellisesti edes entsyymipuhdistusaineilla. Tällöin kokeilemisen arvoinen kotikonsti on tehdä vahva fairy-etikkaseos ja pyyhkiä tahriintunut pinta huolellisesti seoksella. Tekstiilien puhdistamiseen kannattaa käyttää etikkapohjaisia pyykinpesuaineita tai käyttää etikkaa huuhteluaineen sijaan.

Hyödynnä kissan luontaista siisteyttä

Kohdatessasi sisäsiisteysongelman kissasi kanssa, kannattaa perusasioiden tarkistamisen lisäksi ottaa käyttöön strategiset toimet, joilla kissan luontaista siisteyttä voidaan käyttää hyväksi. Näihin vääriin paikkoihin, joihin kissasi on innostunut pissaamaan kannattaa huolellisen puhdistuksen jälkeen sijoittaa uusi vessa. Jatka vessojen lisäystä pissauskohtiin, vaikka hetkellinen tulos olisi se, että asuntosi on täynnä kissanvessoja. Tilanteen helpottuessa voit palata taas normaaliin hiekkalaatikkosuositukseen.

Kissa ei luontaisesti koskaan pissaa ruokapaikalleen. Tätä kannattaa käyttää hyödyksi ja asettaa kissan ruokakupit sellaisiin paikkoihin, joissa halutaan välttyä pissaamiselta. Aiemmin pissatun kohdan voi peittää myös foliolla, jonka päälle kissa ei halua luonnollisesti mennä pissalle.

Muistilista sisäsiisteysongelman selättämiseen

  • Tarkasta kissan yleisterveys. Onko käyttäytyminen normaalia? Onko kissalla virtsaamisvaikeuksia? Ota tarvittaessa yhteys eläinlääkäriin ja varmista perusterveys.
  • Varmista hiekkalaatikon sopivuus. Varmista, että kissasi mahtuu seisomaan, kääntymään ja kulkemaan hiekkalaatikkoon vaivattomasti. Monikissataloudessa ota huomioon hiekkalaatikoiden määrä.
  • Vaihda laadukkampaan kissanhiekkaan. Kehnosti paakkuuntuva hiekka heikentää laatikon puhtautta huomattavasti eikä kissa halua asioida likaisessa laatikossa. Vaadi kissanhiekalta täydelliset paakut, jotka on helppo napata vessasta lapiolla 1-2 kertaa päivässä. Laadukas hiekka sitoo myös hajut siten, ettet edes huomaa kissanvessaa asunnossasi.
  • Onko kissallasi stressiä? Kaikenlaiset muutokset kissan elinympäristössä saattavat laukaista kissalle stressitilan, joka häiritsee sen normaalia, siistiä käytöstä. Pyri poistamaan kissan stressi selvittämällä sen lähde.
  • Siivoa kissan väärissä paikoissa olevat pissat heti! Mitä aiemmin sisäsiisteysongelmaan puuttuu, sitä nopeammin se yleensä ratkeaa.
  • Käytä hyväksi kissan luontaista siisteyttä asettamalla ruokakupit ja vessat taktisiin paikkoihin, jotta vääriin paikkoihin pissaaminen loppuisi mahdollisimman nopeasti.