Siirry sisältöön
Aktiivisen koiran ruokinta ja palautuminen

Aktiivisen koiran ruokinta ja palautuminen

Kun koiran kanssa harrastetaan normaalien kävelylenkkien lisäksi aktiivisesti, kannattaa kiinnittää huomiota koiran ruokintaan ja palautumiseen. Varsinkin raskaiden koiraurheilulajien harrastajien ja metsästyskoirien omistajien on hyvä suunnitella koiran ruokintaa etukäteen, jotta koira saa tarvitsemansa energian kaikkiin koitoksiin.

Sisältö:

Milloin koiran elämä on aktiivista?
Miten ruokkia aktiivista koiraa?
Suorituspäivän ruokinta
Koiran palautuminen rasituksesta
”Kotikoiran” palautuminen
Muista ainakin nämä

Milloin koiran elämä on aktiivista?

Moni pähkäilee milloin koiran liikkuminen luokitellaan ”aktiiviseksi” ja milloin olisi tarvetta vaihtaa esimerkiksi aktiivisen koiran ruokaan? Valtaosa koirista elää täysin normaalia elämää, eivätkä satunnaiset pidemmät lenkit aiheuta vielä tarpeita ruokintamuutoksille. Kun koira on ns. työkoira tai sillä harrastetaan ja kisataan aktiivisesti jossain rankemmassa lajissa, tai se on vaativassa metsästyskäytössä, kannattaa miettiä mahdollista tarvetta ravintorikkaampaan aktiivisen koiran ruokaan.

Miten ruokkia aktiivista koiraa?

Aktiivisen koiran energiantarve on luonnollisesti suurempi, joten omistajan on hyvä kiinnittää huomiota myös ruuan proteiinilähteiden, sekä rasvan määrään ja laatuun. Koiran aineenvaihdunta poikkeaa paljon muihin lajeihin verrattuna, joten onkin tärkeää perehtyä siihen, mistä koira saa maksimaalisen hyödyn. Koira käyttää energiakseen esimerkiksi ihmisistä poiketen hyödykseen pääsääntöisesti rasvaa, ja se osaa hyödyntää hyvin myös proteiinin. Siksi hyvä aktiivisen kauden ruoka sisältää aina runsaasti proteiinia ja rasvaa. Poikkeuksena lyhytkestoiset rasitukset, kuten esimerkiksi vinttikoirien ratakilpailut, jolloin hiilihydraateilla on ravinnossa tärkeämpi rooli kuin rasvoilla.

Monella ruokamerkkien valmistajalla löytyy sarjasta aktiiviruoka, jolloin on helppo kauden lähestyessä siirtyä saman merkin sisällä ravintorikkaampaan ruokaan ja kauden ollessa ohi voi palata aikaisempaan helposti. Mikäli vaihdat ruoan täysin toiseen ruokasarjaan, muista totuttaa koiran vatsa sekoittamalla vanhaa ja uutta ruokaa asteittan keskenään 1-3 viikon ajan.

Ennakointi on tärkeää

Kun ruoka vaihdetaan energiapitoisempaan, jossa rasvan määrä nousee, muutokset ruokavalioon on tehtävä pikkuhiljaa, jotta suolisto sopeutuu ja vältytään mm. ripulilta. Esimerkiksi metsästyskoirilla aktiivisuuden taso vuoden aikana vaihtelee usein paljon, ja tällöin ruokintamuutoksia kannattaa alkaa tekemään jo noin 3kk ennen kautta. Tällöin ruoka on kauden alussa tuttu, ja sitten vain tarpeen mukaan lisätään määrää.

Treenikaudella koiraa ruokitaan koko ajan hyvin korkealaatuisella ruualla, sekä huolehditaan sen yleisestä hyvinvoinnista ja terveydestä sekä normaalista liikunnasta ja palautumisesta. Kuntotaso pidetään koko kauden ajan hyvänä tulevia kisoja tai metsästyspäiviä silmällä pitäen.

Suorituspäivän ruokinta

Edellisenä päivänä ennen suoritusta koiraa voidaan ”tankata”, mutta suorituspäivänä tarjotaan korkeintaan pieni ateria, sekä vettä pienissä määrissä, jos koira juo. Pitkäkestoisten suoritusten aikana koiraa on hyvä yrittää juottaa myös kesken suorituksen pieniä määriä kerrallaan, ja jos koira on huono juomaan, voi vettä ”maustaa” esimerkiksi tonnikalaliemellä tai sekoittaa joukkoon nestepitoisia märkäruokia.

Suorituksen jälkeen koiralle tarjotaan taas heti vettä pienissä erissä useasti ja noin 2-4 tunnin päästä tarjotaan päivän suurin ruokamäärä korkeaproteiinista ruokaa, jotta palautuminen pääsee vauhtiin ja energiavaje saadaan täytettyä. Ns. palautusjuomia tarvitaan yleensä vain, jos kyseessä on ollut todella rankka ja pitkäkestoinen suoritus (esim. valjakkokoirat) ja tällöin juoma olisi hyvä tarjota heti puolen tunnin sisään suorituksen päättymisestä.

Koiran palautuminen rasituksesta

Yhtä lailla kuin lämmittely ennen suoritusta on tärkeää, myös kunnollinen palauttelu edesauttaa vammojen ehkäisyssä ja koiran hyvässä kunnossa pitämisessä. Palautumisessa huomioidaan kevyet loppuverryttelyt ja jäähdyttelylenkit ja esimerkiksi paksuturkkisen metsästyskoiran palautuminen voi kauden alussa lämpimällä kelillä vaatia jopa koiran viilentämistä esimerkiksi märillä pyyhkeillä tai villennysalustaa hyödyntäen.

Koiran palautuminen rasituksesta vaihtelee paljon, riippuen lajista ja sen kestosta. Palautumisaika vaihtelee yleensä 24-72 tunnin välillä. Tällöin koiralle annetaan aikaa levätä, pidetään huolta ruuan ja veden saannista, sekä sitä käytetään rennoilla lenkeillä, jotta keho ja lihakset palautuvat rasituksesta. Hyvä pohjakunto takaa myös hyvät edellytykset nopealle palautumiselle. Koiran lihaksistoa kannattaa huoltaa pitkin kautta ja sen jälkeenkin myös hieronnalla ja venyttelyllä.

"Kotikoiran" palautuminen

Suurin osa koiristamme elelee kuitenkin niin sanottua normaalia koiranelämää ja esimerkiksi koiran palautuminen pitkästä lenkistä vaatii harvemmin näin paljon yllä lueteltuja toimenpiteitä. Varsinkin, jos pidemmät lenkit ovat satunnaisia, on tärkeää huolehtia siitä, että koira liikkuu edellisinä päivinä normaalisti. Ei siis ole hyväksi lähteä esimerkiksi patikoimaan koiran kanssa, jos edelliset päivät ovat sisältäneet vain lyhyitä lenkkejä ja sohvalla makoilua. Yhtä lailla satunnaiseen pidempään suoritukseen on varauduttava, ja pidettävä koko ajan hyvää peruskuntoa yllä.

Ruokavaliota tarvitsee harvemmin muuttaa aktiivisen koiran ravintoon, vaan esimerkiksi normaalilla ikä- ja aktiivisuustasoa vastaavalla laadukkaalla ruualla pärjää hyvin, ja tarvittaessa lisää sitten vain annoskokoa.

Muista ainakin nämä

  • Aktiivinen koira tarvitsee normaalia enemmän proteiinia ja rasvaa ruokavalioonsa verrattuna tavalliseen aikuiseen koiraan.
  • Aloita treenikauden ruokintaan siirtyminen ajoissa, jotta koiran vatsa ehtii tottua uuteen ruokaan. Tällöin ruoan määrää on helppo lisätä aktiivikaudella.
  • Muista huolehtia myös koiran palautumisesta. Riittävä veden ja ruoan saanti, sekä lihasten palauttelu verryttelemällä edistää koiran pysymistä terveenä. Erittäin rankan suorituksen jälkeen tarjoa tarvittaessa palautusjuomia.